fbpixel

Search icon
Search
IPPOS Grand Prix: Όσα διαδραματίστηκαν στη διοργάνωση υψηλών ιππικών προδιαγραφών στη Θεσσαλονίκη
PEOPLE & MOMENTS

IPPOS Grand Prix: Όσα διαδραματίστηκαν στη διοργάνωση υψηλών ιππικών προδιαγραφών στη Θεσσαλονίκη

Το Ippos Grand Prix στο Ippos Club συγκέντρωσε αμαζόνες και ιππείς από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια


Μια νέα εποχή ξεκινά για το άθλημα ιππασίας στη βόρεια Ελλάδα με την άφιξη της Ippos. Το Ιππικό Κέντρο Μακεδονίας διοργάνωσε ένα Grand Prix υπερπήδησης εμποδίων στις εγκαταστάσεις της Ippos Club, πρώην Club Cheval, συγκεντρώνοντας διακεκριμένους αθλητές από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Η διοργάνωση έγινε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας και πραγματοποιήθηκε χωρίς θεατές και σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη διεξαγωγή αγώνων ιππασίας, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης της COVID‐19. 

Η υπερπήδηση εμποδίων, ένα από τα δημοφιλέστερα αγωνίσματα της ιππασίας, αποτελεί ολυμπιακή κατηγορία κι έχει ως στόχο την άψογη ολοκλήρωση μιας διαδρομής με πολλές υπερπηδήσεις προσφέροντας ένα συναρπαστικό θέαμα. Το πρόγραμμα του τριήμερου αγώνα, με πρωινές και απογευματινές διαδρομές, περιελάμβανε 12 αγωνίσματα σε πολλές κατηγορίες ύψους από 0,90 μ. έως και 1.35 μ. – 1.45 μ., που ήταν το σημαντικότερο αγώνισμα του Ippos Grand Prix. 

Η «κατηγορία εμποδίων», όπως είναι ευρύτερα γνωστή η υπερπήδηση, ήταν το πρώτο αγώνισμα που συμπεριλήφθηκε στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Παρίσι το 1900. Για ακόμα μια χρονιά το Ιππικό Κέντρο Μακεδονίας συγκέντρωσε διακεκριμένους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες, αλλά και σημαντικές συμμετοχές από το εξωτερικό, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης.

Οι μεγάλοι νικητές φέτος δεν ήταν άλλοι από τους Κρίτωνα Ζαφειρόπουλο, Μόνικα Μαρτίνη, Αλέξανδρο Φουρλή, Άννα-Μαρία Παπαγεωργίου και Αικατερίνη Λασκαρίδη στην κατηγορία Grand Prix 1.40 μ. - 1.45 μ.

89820904-0b53-4976-9d3a-18808ff339ce.jpeg
Άννα Μαρία Παπαγεωργίου & Μάρκος Παπαγεωργίου

Υπερπήδηση εμποδίων

Οι αλτικές ικανότητες του ίππου αναπτύχθηκαν τον 18ο αιώνα, όταν το κυνήγι της αλεπούς απαιτούσε την υπερπήδηση των φραχτών, που άρχισαν να υψώνονται γύρω από τις ιδιοκτησίες. Το άθλημα, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, αναπτύχθηκε σαν αποτέλεσμα του ανταγωνισμού των κυνηγών της αλεπούς. Αγώνας Υπερπήδησης Εμποδίων είναι η δοκιμασία όπου το ζεύγος Αθλητή και Ίππου κρίνεται κάτω από ποικίλες συνθήκες σε διαδρομή τεχνητών εμποδίων, με στόχο να δοκιμαστούν οι ικανότητες, η προετοιμασία και η αποτελεσματικότητά τους στην υπερπήδηση των εμποδίων. Εάν ο αθλητής κάνει κάποια σφάλματα, όπως κατάρριψη ενός εμποδίου, άρνηση, υπέρβαση του επιτρεπομένου χρόνου και αλλα, του επιβάλλονται βαθμοί ποινής. Ανάλογα με το είδος του αγωνίσματος, ανακηρύσσεται νικητής ο αθλητής στον οποίον επιβάλλονται οι λιγότεροι βαθμοί ποινής, ολοκληρώνει τη διαδρομή στον ταχύτερο χρόνο ή κερδίζει τους περισσότερους βαθμούς.

Η βαθμολογία του Ippos Grand Prix

1-jgyWX.jpg


Παρασκευή 9/10                            Σάββατο 10/10                                    Κυριακή 11/10


Κατηγορία 1.00 μ.:                            Άρτεμις Ταλιάκη

Κατηγορία 1.05 μ.:                          Βασιλική Μπαλιούση

Κατηγορία 1.10 μ.:                            Ιωάννης Καττής

Κατηγορία 1.15 μ.:                        Κρίτωνας Ζαφειρόπουλος                    Κωνσταντίνος Μπαλιούσης

Κατηγορία 1.20 μ.:                        Κωνσταντίνος Μπαλιούσης

Κατηγορία 1.25 μ.:                                Helen Schut

Κατηγορία 1.30 μ.:                          Αικατερίνη Λασκαρίδη                   Αθανασία Μαρία Κυριακοπούλου

Κατηγορία 1.35 μ.:                            Αλέξανδρος Φουρλής

Κατηγορία 1.40 μ.:                         Άννα-Μαρία Παπαγεωργίου

1-VdkS1.jpg
Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου, Μάρκος Παπαγεωργίου, Νικόλας Παπαγεωργίου, Γιώργος Παπαγεωργίου & Ζωή Παπαγεωργίου


Το άθλημα

Η Ιππασία ως άθλημα είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Η χρήση του αλόγου ως μέσο μεταφοράς, ως βοηθός στις αγροτικές εργασίες ή στον πόλεμο, χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η χρήση, όμως, του αλόγου σε αθλητικές συναντήσεις εμφανίζεται για πρώτη φορά στην αρχαία Ελλάδα, όπου από το 680 π.Χ. οι αρματοδρομίες και από το 648 π.Χ. οι ιπποδρομίες αποτελούσαν τα δύο από τα δέκα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων. Με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, η ιππασία ξανακερδίζει την παλιά της αίγλη. Η ιππασία (Υπερπήδηση Εμποδίων, Ιππική Δεξιοτεχνία, Ιππικό Τρίαθλο) αποτελεί επίσημο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1912 στη Στοκχόλμη. Εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο, ιππικές διοργανώσεις διεθνούς ακτινοβολίας, οι οποίες συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον χιλιάδων θεατών.

Η Ιππασία ξεκίνησε οργανωμένα στην Ελλάδα πριν από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο από μια ομάδα αξιωματικών και ιδιωτών που ίδρυσαν τον Ελληνικό Ιππικό Όμιλο και λίγο αργότερα τον Όμιλο Φιλίππων. Μετά τον πόλεμο συνεχίστηκε η δραστηριότητα από τον Ελληνικό Ιππικό Όμιλο. Διαδοχικά ιδρύθηκαν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη νέα Σωματεία. Μέχρι το 1990 η Ιππασία ως άθλημα ανήκε στον ΣΕΓΑΣ. Το 1990 υπήρξε σταθμός στην ιστορία της Ελληνικής Ιππασίας, αφού το άθλημα αποκτά τη δική του ανεξάρτητη Ομοσπονδία, την Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας (Ε.Ο.Ι.), με πρωτοβουλία όλων των μέχρι τότε Σωματείων. Από την ίδρυση της Ε.Ο.Ι., το 1990, παρατηρείται μία συνεχής αύξηση του αθλητικού δυναμικού, τόσο σε επίπεδο δημιουργίας νέων Ιππικών Σωματείων, όσο και σε επίπεδο αθλητών και αθλητικών ίππων. Συγκεκριμένα, από τα 12 Ιδρυτικά Σωματεία της Ε.Ο.Ι. το 1990, τα εν ενεργεία Σωματεία της Ε.Ο.Ι. ξεπερνούν σήμερα τα 80. Οι 100 περίπου εν ενεργεία αθλητές το 1990, ξεπερνούν τους 1.000 και οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο της Ε.Ο.Ι. τους 3.000. Οι αθλητικοί ίπποι από 150 ανέρχονται σήμερα σε 1.500. Η Ε.Ο.Ι. είναι και μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιππασίας (FEI - Federation Equestre Internationale).

To Ippos Grand Prix στήριξαν οι χορηγοί: Vendavel S.A, Maviz S.A, Cpl 1953, Τέκτων ΑΚΕΔΑ, Diamantis Winery, Siafaras Electric Systems S.A, A. Xatzopoulos S.A, 406 Architects, Ziaras Konstantinos “Sport Center”, Glow Magazine, Gounelas S.A, Dios (Natural Mineral Water), Hotel Nikopolis, Heaven Hotel, Afroditi Hotel, Royal Hotel.

Δείτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες του event. 

Design Production & Venue Set Up: Α.& Α. Δάνου

Χορηγός Επικοινωνίας: GLOW Magazine

Φωτογραφία: PhotoBit, Alexis Vasilopoulos

Φωτογραφία Εξωφύλλου: Άννα-Μαρία Παπαγεωργίου