Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία μας. Πρώτα τα γονίδια και η βιολογία μας, έπειτα η συμπεριφορά μας, το αν καπνίζουμε, ασκούμαστε ή ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή. Τι «διαμορφώνει» τελικά την υγεία του σώματός μας;
Η κατοικία
Το μέρος όπου ζει κάποιος έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία του. Παράσιτα, δομικά προβλήματα και τοξίνες, επηρεάζουν την υγεία με εμφάνιση αλλεργιών και άλλων προβλημάτων υγείας. Είναι σημαντικό το σπίτι σας να είναι ασφαλές και απαλλαγμένο από τέτοιους κινδύνους.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο ανθρώπινο σώμα αποτελούν σημαντικό λόγο ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Κι αυτό γιατί εκλύονται στερεά ή υγρά σωματίδια, καθώς και αέρια, όπως είναι τα καυσαέρια αυτοκινήτων και των φορτηγών και τα ρυπογόνα υποπροϊόντα των βιομηχανιών. Ωστόσο, και κάποια φυσικά σωματίδια της ατμόσφαιρας, όπως η γύρη και η μούχλα, συνδέονται με την εμφάνιση άσθματος και αλλεργιών. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται σε παγκόσμιο επίπεδο για:
• το 29% των θανάτων από πνευμονική νόσο,
• το 24% των θανάτων από εγκεφαλικό,
• το 17% των θανάτων και ασθενειών από οξεία λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού.
Η κλιματική αλλαγή
Η National Environmental Health Association κατατάσσει την αλλαγή του κλίματος της Γης στη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη υγεία τον 21ο αιώνα. Κι αυτό, γιατί διαταράσσει τη φυσική ισορροπία με τρόπους, οι οποίοι αυξάνουν την ευαλωτότητα στις ασθένειες.
Οι ασθένειες που προκαλούνται από μικρόβια
Τρισεκατομμύρια μικρόβια υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα και ζουν επίσης στο νερό, το έδαφος και τον αέρα. Τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και πολλά εκτελούν σημαντικές βιολογικές λειτουργίες, όπως της υποστήριξης του πεπτικού και της υγείας του ανοσοποιητικού, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα. Τα επιβλαβή μικρόβια, ωστόσο, τα οποία συνήθως ονομάζονται «παθογόνα», μπορούν να μολύνουν το σώμα μας και να προκαλέσουν ιογενείς λοιμώξεις. Το φαγητό που περιέχει μικρόβια, όπως για παράδειγμα το βακτήριο E.coli ή κάποια παθογόνα μικρόβια που ζουν στο έδαφος όπως τα κλωστηρίδια του τετάνου και της αλλαντίασης, μπορεί να οδηγήσει εξίσου σε εμφάνιση ασθενειών. Η COVID-19 και η γρίπη είναι ιογενείς λοιμώξεις που μεταδίδονται μέσω σταγονιδίων.
Το στρες
Το σώμα ανταποκρίνεται στο στρες απελευθερώνοντας ορμόνες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, οι οποίες αυξάνουν τους ρυθμούς της καρδιάς και της αναπνοής και προετοιμάζουν τους μυς να ανταποκριθούν. Ωστόσο, αν τα επίπεδα στρες παραμείνουν υψηλά για αρκετό χρονικό διάστημα, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία. Το χρόνιο στρες προκαλεί ποικίλα συμπτώματα και επηρεάζει το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, το ανοσοποιητικό, το γαστρεντερικό, τη γονιμότητα κ.λπ. Όταν βρίσκεστε σε στρεσογόνο κατάσταση πιθανότατα έχετε πονοκέφαλο, πόνο στον αυχένα, στους ώμους, στην πλάτη, στομαχικές διαταραχές, σφιχτούς μυς, κόπωση, αυπνία κ.ά.
Η φλεγμονή
Όταν το σώμα μας έχει αναπτύξει χρόνια φλεγμονή, η φλεγμονώδης αντίδρασή του μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα υγιή κύτταρα, στους ιστούς και σε ζωτικά όργανα και να οδηγήσει σε διάφορες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, προβλήματα στις αρθρώσεις. Για παράδειγμα, η αρθρίτιδα που περιγράφει τη φλεγμονή των αρθρώσεων (και όσα έχουν κατάληξη -ίτιδα στην ιατρική υποδηλώνουν φλεγμονή, όπως οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.ά.).
Ο καιρός
Η βιομετεωρολογία εξετάζει τις καιρικές μεταβολές και το πώς αυτές επιδρούν στο ανθρώπινο σώμα και στην ψυχική υγεία. Όταν πλησιάζει μία αλλαγή στον καιρό, πολλοί παραπονιούνται για πόνους στο σώμα, στα κόκαλα ή τις αρθρώσεις. Η εξήγηση σε αυτό το «φαινόμενο» βασίζεται στη μεταβολή της ατμοσφαιρικής πίεσης, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πρόκειται για τη δύναμη που ασκεί ο ατμοσφαιρικός αέρας στην επιφάνεια του εδάφους καθώς και σε οτιδήποτε βρίσκεται πάνω σε αυτήν, π.χ. ο άνθρωπος. Επίσης, η αυξημένη υγρασία επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα. Όταν υπάρχει μία ευαισθησία, μπορεί να επιδεινωθεί μία νόσος, όπως για παράδειγμα το βρογχικό άσθμα ή και κάποια ρινίτιδα.
Το γραφείο
Τα προβλήματα που οφείλονται σε κακή στάση του σώματός μας όταν καθόμαστε στο γραφείο και μπροστά στον υπολογιστή αυξάνονται συνεχώς. Οι ορθοπεδικές και μυοσκελετικές ασθένειες αυτού του τύπου πλήττουν άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τενοντίτιδες, μυϊκές κράμπες, χονδροπάθειες των αρθρώσεων κ.λπ. Οι πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή υπερκαταπονούν μυς, νεύρα, συνδέσμους, τένοντες και αρθρικούς χόνδρους, ενώ η κακή στάση αυξάνει την ένταση στο σώμα.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ MAIOY 2023