fbpixel

Search icon
Search
Η Θεσσαλονικιά Χριστίνα Μουράτογλου μαθαίνει στους Λονδρέζους να τρώνε ελληνικά
#GREEKSDOITBETTER

Η Θεσσαλονικιά Χριστίνα Μουράτογλου μαθαίνει στους Λονδρέζους να τρώνε ελληνικά

Η ίδια μας μιλά για το Suzi Tros -το δεύτερο εστιατόριο που άνοιξαν με τον σύζυγό της Adrien Carre


Μεγαλωμένη στη Θεσσαλονίκη, η Χριστίνα Μουράτογλου είχε από μικρή τα κατάλληλα ερεθίσματα, για να εξελίξει μια μεγάλη αγάπη για τη γαστρονομία συνολικά και ειδικά για τις ελληνικές γεύσεις. Γι’ αυτό και αποφάσισε, παρά τις σπουδές της στην επικοινωνία, πάνω στην οποία μάλιστα εργάστηκε για κάποια χρόνια, να στραφεί στην τέχνη του φαγητού και να προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες του Λονδίνου, όπου ζει μόνιμα, αξέχαστες γαστρονομικές εμπειρίες.

Την αρχή έκανε με το πασίγνωστο πια Mazi, πριν από επτά χρόνια, το οποίο συχνά θα συναντήσετε σε λίστα με τα top στέκια της βρετανικής πρωτεύουσας, ενώ πριν από περίπου ένα μήνα, άνοιξε και το «αδερφάκι» του, το Suzi Tros, με όνομα εμπνευσμένο από τη Ρένα Βλαχοπούλου και την ατάκα της στην Παριζιάνα. Η κουζίνα του είναι επηρεασμένη από της γεύσεις της Βόρειας Ελλάδας, ενώ το μενού επιμελήθηκε ο Γιάννης Σκοτίδας, που είναι σεφ και του Mazi.

Συνεράτης της, ο σύζυγός της Adrien Carre, με τον οποίο κατάφεραν μαζί να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα: να φέρουν στο Λονδίνο γνήσιο ελληνικό αέρα.

Πώς αποφασίσατε την ονομασία του εστιατορίου, που παραπέμπει στην εμβληματιή ατάκα της αξέχαστης Ρένας Βλαχοπούλου;

Η Παριζιάνα ήταν ανέκαθεν μια από τις αγαπημένες μου ελληνικές ταινίες και την ατάκα της Ρένας Βλαχοπούλου τη χρησιμοποιούσα συχνά για να πειράξω τα αγαπημένα μου πρόσωπα, όπως η μητέρα μου, όταν τσιμπολογούσαν. Όταν, λοιπόν, ψάχναμε ένα όνομα, τα λόγια αυτά της αξέχαστης Ελληνίδας ηθοποιού ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που μου ήρθαν στο μυαλό. Το δοκίμασα με ξένους φίλους μου στα greeklish και σε όλους άρεσε πάρα πολύ, οπότε καταλήξαμε σε αυτό.

credit-jade-nina-sarkhel-23.jpg
Η διακόσμηση του Suzi Tros είναι κομψή και μίνιμαλ

Το μενού είναι εμπνευσμένο από τη Βόρεια Ελλάδα, πώς επιλέξατε τις τελικές επιλογές του και τι ελπίζετε να αποκομίσουν οι θαμώνες;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, με μια οικογένεια που λατρεύει το φαγητό. Το μενού του Suzi Tros είναι εμπνευσμένο από τα παιδικά μου χρόνια και τα φαγητά με τα οποία μεγάλωσα. Στο άλλο μας εστιατόριο, το Mazi, η κουζίνα μας έχει επιρροές από όλη την Ελλάδα. Με το Suzi Tros θέλω να «μιλήσω» στον κόσμο πιο συγκεκριμένα, μέσα από γεύσεις της Βόρειας Ελλάδα και την κουλτούρα γύρω από το φαγητό μας.

Ποια πιάτα μας προτρέπετε να δοκιμάσουμε;

Κροκέτες μετσοβόνε με μαρμελλάδα μπέικον, καπνιστές μελιτζάνες με ταχίνι και μέλι, tacos με γύρο κοτόπουλο μπούτι και -φυσικά- το λαχταριστό Αρμενοβίλ!

Μέχρι τώρα πώς χαρακτηρίζετε την ανταπόκριση του κόσμου; Έχουν αγκαλιάσει το εγχείρημά σας;

Θα έλεγα πολύ καλή! Αμέσως αγκάλιασε ο κόσμος εδώ το εγχείρημά μας και, παρόλο που δεν έχει ούτε ένα μήνα από τότε που ανοίξαμε, κάποιοι έχουν δίνει ήδη πιστοί θαμώνες μας.

credit-jade-nina-sarkhel-food-photographer-23.jpgΚο
Κροκέτες μετσοβόνε με μαρμαλάδα μπέικον
Πείτε μας δύο λόγια για εσάς;

Όπως σας είπα, μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στο κέντρο της. Πήγα σχολείο στην Ικτίνου και στη συνέχεια στο Ανατόλια. Όταν τελείωσα το σχολείο, έφυγα για σπουδές στα 18 μου στη Σκωτία, όπου τελείωσα επικοινωνία στο Εδιμβούργο. Ύστερα, μετακόμισα στο Λονδίνο και ξεκίνησα να εργάζομαι στον χώρο των δημοσίων σχέσεων. Συνειδητοποίηση όμως ότι δε μου ταίριαζε και δεν ήμουν χαρούμενη. Ήθελα κάτι πιο δημιουργικό και κάτι που με γέμιζε πραγματικά. Έτσι, στράφηκα στη γαστρονομία.

Ήταν κάτι με το οποίο πάντα θέλατε ν’ ασχοληθείτε;

Από μικρή λάτρευα το καλό φαγητό και τον χώρο της εστίασης, αλλά δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα το ασχοληθώ με αυτό επαγγελματικά. Πλέον, δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει τίποτα άλλο, πέρα από αυτό! Το ανακάλυψα στα 27 μου, αλλά είμαι τυχερή που έστω και τότε βρήκα αυτό που αγαπώ πραγματικά να κάνω.

credit-jade-nina-sarkhel-28.jpg
Η είσοδος του Suzi Tros
credit-jade-nina-sarkhel-18.jpg
Ο άνετος χώρος έχει ήδη πιστούς θαμώνες

Μεγαλώνοντας, ποια ερεθίσματα ή ποια πρόσωπα σας οδήγησαν στον χώρο των γεύσεων;

Τα γεμιστά και οι πίτες της γιαγιάς, το καλό γούστο και η παλέτα της μαμάς και η εμμονή και η εκλεκτικότητα του μπαμπά, που πάντα προσπαθούσε να ανακαλύπτει τα καλύτερα προϊόντα της αγοράς.

Πριν από εφτά χρόνια ανοίξατε επίσης στο Λονδίνο το Mazi, το οποίο απολαμβάνει εξαιρετική επιτυχία. Τι διαφορετικό απολαμβάνουμε σε σχέση με το Suzi Tros;

Εκτός από το γεγονός ότι είναι εμπνευσμένο από τις γεύσεις συνολικά της Ελλάδας, το φαγητό στο Mazi είναι λίγο πιο... σοφιστικέ, σε σχέση με αυτό στο Suzi Tros -το οποίο θα χαρακτήριζε λίγο πιο casual. Η κουζίνα στο Mazi είναι λίγο πιο μοντέρνα και πειραματική, ενώ προτείνει περισσότερες τεχνικές μαγειρέματος.

mazi1.jpg
Το Mazi κινείται στο ίδιο λιτό και chic μοτίβο
mazi-3-0120.jpg
Mazi Jars

Τελικά, ποιο είναι το μυστικό για έναν επιτυχημένο χώρο εστίασης;

Αγάπη και μεράκι γι’ αυτό που κάνεις γιατί δεν είναι απλά ένα επάγγελμα, είναι τρόπος ζωής.

Ποια είναι η άποψή σας για τη γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης; Έχετε εδώ αγαπημένα στέκια και μέρη, που επισκέπτεστε συχνά;

Τα δύο τελευταία χρόνια έχω εντυπωσιαστεί από τις πολλές και καλές δουλειές που γίνονται στην πόλη, κάτι που με κάνει πολύ περήφανη. Νομίζω ότι η γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης μπορεί σε λίγο να τη μετατρέψε σε διεθνή foodie destination. All time classic αγαπημένα μέρη στην πόλη είναι η Μαύρη Θάλασσα για το καλύτερο seafood, Διαγώνιος-Διάβαση για σουτζουκάκια και ρώσικη και Ελληνικόν για οτιδήποτε γλυκό -ειδικά η χουρμαδόπιτα είναι τέλεια!

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Προς το παρόν θέλω να επικεντρωθώ στο Suzi Tros και το άνοιγμα του Mazi τον Οκτώβριο στο St Regis Hotel στο Άμπου Ντάμπι.

Φωτογραφίες: Jade Nina Sarkhel