fbpixel

Search icon
Search
H Health Coach, Ιζαμπέλ Ραζή, μας δείχνει πώς μπορούμε να βρούμε την ψυχική και σωματική ισορροπία
MAGAZINE

H Health Coach, Ιζαμπέλ Ραζή, μας δείχνει πώς μπορούμε να βρούμε την ψυχική και σωματική ισορροπία

Μέσα από τις προσωπικές της εμπειρίες, αλλά και τη δική της personal routine


H Health Coach διηγείται τη δική της ιστορία, όταν αποφάσισε να βγει από αυτό που θεωρούσε “comfort zone” και να ξαναστήσει τη ζωή της από την αρχή, ανακαλύπτοντας το βαθύτερο νόημά της. Μια ζωή με απόλυτη ισορροπία, σωματική και ψυχική.

Who is who 

Mεγαλώνει στην Αθήνα, σε μια ευτυχισμένη οικογένεια και σπουδάζει Νομικά στο Παρίσι, εξασκώντας τη δικηγορία για περίπου 10 χρόνια. Ο γάμος της στα 30 ήταν όπως τον είχε ονειρευτεί. Όπως και η ίδια ισχυρίζεται, αν γυρνούσε τον χρόνο πίσω, θα έκανε τις ίδιες ακριβώς επιλογές, αφού απαντούσαν σε συγκεκριμένες ανησυχίες της. Λίγα χρόνια αργότερα, κι ενώ ζουν στη Θεσσαλονίκη, αποφασίζουν να μετακομίσουν στη Ρωσία, ακολουθώντας την ανάγκη τους για περιπέτεια και την επιθυμία τους ν’ ανακαλύψουν έναν νέο τρόπο ζωής και καινούριες προκλήσεις. 

Τα πρώτα χρόνια στην Αγία Πετρούπολη είναι παραμυθένια. Σύντομα, όμως, κι αφού έχουν γεννηθεί και τα τρία τους παιδιά, το επιχειρηματικό της δαιμόνιο «ξυπνάει» κι έτσι ιδρύει μια συμβουλευτική εταιρία προώθησης ελληνικών ακινήτων. «Η ζωή μου ήταν σε μια συνεχή ένταση, μεταξύ των οικογενειακών μου υποχρεώσεων, της προσαρμογής σ’ έναν ξένο και δύσκολο τόπο και της επαγγελματικής μου εξέλιξης. Ένιωθα σαν να με κυνηγάει ένα λιοντάρι, να μην προλαβαίνω, να μη βρίσκω ευχαρίστηση σε καθημερινές στιγμές κι εντέλει ν’ αναζητώ συνέχεια κάτι διαφορετικό. Η έντονη άσκηση, τα σπορ και τα συναρπαστικά ταξίδια ήταν μερικές από τις διεξόδους μου. Όμως, συχνά, στην προσπάθεια αναζήτησης ενός “κάτι”, που δεν ήξερα τι ήταν, εξαντλούσα τον εαυτό μου.»

«Αν και αντικειμενικά είχα μια ευτυχισμένη κι επιτυχημένη ζωή, ένιωθα ότι είχα χάσει την ενέργεια, την υπομονή και τη χαρά μου».

In search of happiness

Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, αποφασίζει να πατήσει το “pause” και να σκεφτεί τι θέλει. Η ευεξία και η προσωπική ανάπτυξη ανέκαθεν τη συγκινούσαν, οπότε ήταν απλά θέμα χρόνου να τους αφιερωθεί. Βασικό εμπνευστή της θεωρεί τον εαυτό της, αλλά στην πορεία δέχεται τη βοήθεια ανθρώπων, όπως η ανιψιά της, Στέφη Βασιλοπούλου, που την παροτρύνει ν’ ασχοληθεί πιο σοβαρά με «το κάλεσμά της». 

Η πορεία της αλλαγής της περιλαμβάνει εκπαίδευση και πιστοποίηση από τον κορυφαίο εκπαιδευτικό οργανισμό στον τομέα της διατροφής και της ευεξίας Institute for Integrative Nutrition (ΙΙΝ) στη Νέα Υόρκη, πολλά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, διεθνή πιστοποίηση του IAHC (International Association for Health Coaches), ενώ σύντομα ολοκληρώνει και την πιστοποίησή της ως Yoga Τeacher. «Στην αρχή δεν αποτελούσε την εύκολη λύση για μένα, αλλά ήταν η μόνη! Η δικηγορία και η συμβουλευτική ακινήτων μού έμαθαν πολλά, αλλά δεν ήταν το πάθος μου. Ενώ η άσκηση, η καλή διατροφή, η προσωπική αναζήτηση, η ανάπτυξη ουσιωδών προσωπικών σχέσεων, η επαφή με τη φύση και τον εαυτό μου με αντιπροσωπεύουν απόλυτα. 

Συνειδητοποίησα ότι είχα τη βαθιά ανάγκη να μοιραστώ τις εμπειρίες και τις γνώσεις μου με τους συνανθρώπους μου. Να δείξω ότι υπάρχει τρόπος να ζεις καλύτερα, με περισσότερη ισορροπία, με περισσότερη σύνδεση, να νιώθεις καλά στο σώμα και στο πνεύμα σου, χωρίς τεράστια προσπάθεια. Ναι μεν το ταξίδι αυτό δεν είναι εύκολο, όμως, είμαι τόσο συνειδητοποιημένη ότι αυτό είναι το σωστό για μένα, που τις όποιες δυσκολίες τις βλέπω ως μέρος της διαδικασίας και δεν αναπολώ κάτι», μου εκμυστηρεύεται.

My way

Η ίδια είναι δημιουργός της μεθόδου BCA (Balance, Connect, Act = Ισορροπία, Σύνδεση, Δράση), την οποία στήριξε στη θεωρία πως μια ισορροπημένη ζωή μάς επιτρέπει να έχουμε καλή υγεία και να ζούμε τελικά μια ευτυχισμένη ζωή. Και πώς οδηγούμαστε εκεί; «Οι βασικοί τομείς της ζωής μας στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθούμε», μου εξηγεί, «είναι η υγεία, η φροντίδα του εαυτού μας, η καριέρα, η οικογένεια, οι σχέσεις και η πνευματικότητά μας. Προϋπόθεση για να βρει ο καθένας την ισορροπία είναι να θέσει τις προτεραιότητές του. 

Για να γίνει αυτό απαιτείται μια ουσιαστική “σύνδεση” με τον εαυτό μας και τον περίγυρό μας. Αφού, λοιπόν, γνωρίσουμε τον εαυτό μας, τον αγαπήσουμε και τον αποδεχτούμε, θα πρέπει να κάνουμε κάποια συγκεκριμένα βήματα, να δράσουμε προς την κατεύθυνση που έχουμε χαράξει, κι εδώ μπαίνει η λέξη “Δράση”». Βάσει αυτού του τρίπτυχου προτείνει συγκεκριμένα εργαλεία και ασκήσεις που βοηθούν τους πελάτες της να βελτιώσουν τη ζωή τους, μ’ εκείνη στον ρόλο του συμμάχου και υποστηρικτή. Κι αν αναρωτιέστε ποιους αφορά η μέθοδος BCA, θεωρώ πως όλους μας∙ γυναίκες και άντρες που έχουν χάσει την ενέργειά τους κι έχουν προσπαθήσει πολλές φορές με διάφορους τρόπους ν’ αλλάξουν συνήθειες γύρω από την υγεία και τη ζωή τους, που αναζητούν πηγές έμπνευσης προς μια πιο ολοκληρωμένη και ισορροπημένη ζωή ή που θέλουν να κάνουν στροφή στην καριέρα τους. Ακόμη κι όσους βρίσκονται στο κατώφλι της επόμενης χρονικής περιόδου της ζωής τους και δυσκολεύονται να προσαρμοστούν.

Πόσο εύκολο και ρεαλιστικό, όμως, είναι τελικά ν’ αλλάξει κάποιος ζωή, επάγγελμα, καθημερινότητα, για να βρει την εσωτερική γαλήνη και το νόημα της ζωής του; «Τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά αυτό είναι που δημιουργεί τη μαγεία της ζωής», μου απαντάει και ολοκληρώνει τη σκέψη της: «Το να βγαίνουμε έξω από τη ζώνη άνεσής μας προϋποθέτει φαντασία, θέληση, πειθαρχία, πίστη και προσπάθεια. Αφού, λοιπόν, αποφασιστεί ότι η αλλαγή είναι θεμιτή και βασίζεται σε αληθινή και αυθεντική πρόθεση, πρέπει να εντοπίσουμε τα σημεία που θέλουμε ν’ αλλάξουμε και τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει ν’ ακολουθήσουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να προγραμματιστεί μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο το πλάνο δράσης, που θα μας επιτρέψει να πετύχουμε τους στόχους μας. Απαραίτητο είναι να έχουμε συγκροτήσει και την ομάδα στήριξής μας. Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι να πιστέψουμε στον εαυτό μας και να οραματιστούμε τ’ αποτελέσματα. Πάντα συμβουλεύω να μπαίνουν ρεαλιστικοί στόχοι και να μην έχουμε ως σκοπό την τελειότητα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα απογοητευτούμε και θα τα παρατήσουμε».

Fearless life

Κι επειδή ως γυναίκα έχω αναλύσει πολλές φορές με άλλες γυναίκες την επιθυμία για αλλαγή, καταλήγοντας συνήθως στο ίδιο συμπέρασμα, ότι, δηλαδή, ο φόβος σταματάει πολλές από τα όνειρα και τις επιθυμίες τους, κρατώντας τες δέσμιες μιας ανούσιας και πληκτικής ζωής, αναρωτιέμαι τι θα τις συμβούλευε; «Ο φόβος είναι ο χειρότερος εχθρός της εξέλιξης, ενώ η παραμονή μας στη ζώνη άνεσης σκοτώνει τη φιλοδοξία και την ανάπτυξή μας. Πολλές φορές προέρχεται από την έλλειψη γνώσης και πίστης στις ικανότητές μας και το άγχος που προκαλεί το απρόβλεπτο. Θα έλεγα, λοιπόν, σε μια πρώτη φάση ότι βοηθάει να προετοιμαστούμε κατάλληλα για όποια αλλαγή θέλουμε να φέρουμε στη ζωή μας, ώστε να νιώθουμε έτοιμοι να κατακτήσουμε αυτήν τη νέα πρόκληση. 

Στη συνέχεια, βήμα βήμα, θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε την όποια φοβία μας, εκθέτοντας τον εαυτό μας στην κατάσταση που μας την προκαλεί, με ασφαλές και ελεγχόμενο τρόπο. Αν, για παράδειγμα, φοβόμαστε να κάνουμε μια ομιλία μπροστά σε κόσμο, θα πρέπει αρχικά να προετοιμαστούμε κατάλληλα κι ενδελεχώς και στη συνέχεια να κάνουμε πολλές πρόβες με τα άτομα του περιβάλλοντός μας. Κι αυτό αν γίνει μία, δύο, τρεις, πέντε, δέκα φορές, τότε θα ξεπεραστεί το άγχος και ο φόβος θα μειωθεί στο ελάχιστο, μέχρι να γίνει συνήθεια. 

Αρχίζουμε, λοιπόν, ν’ αντιμετωπίζουμε την κατάσταση που μας φοβίζει σε περιβάλλον ελεγχόμενο και σταδιακά βουτάμε και ανεβάζουμε την κλίμακα του φόβου». Η ίδια προτείνει μάλιστα και συγκεκριμένες τεχνικές αναπνοών και οραματισμού για να ελέγξει κανείς τις συνέπειες του φόβου και τα αρνητικά συναισθήματα.

Living updated

Δεδομένων, όμως, των σημερινών συνθηκών και διανύοντας μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για όλους, αναρωτιέμαι πώς θα μπορούσαμε να αποκομίσουμε κάτι θετικό απ’ όλο αυτό στην αναζήτηση μιας ζωής με νόημα. Χαρακτηρίζοντας την πανδημία «ευκαιρία για να συγκεντρωθούμε στον εαυτό μας και στην αναζήτηση του τι πραγματικά θέλουμε και ποιοι είμαστε», πιστεύει ακράδαντα ότι πρόκειται για μια καλή περίοδο, ώστε να φροντίσουμε τον εαυτό μας με ουσιαστικό τρόπο. Και μου εξηγεί: «Να μάθουμε να τρώμε σωστά και ισορροπημένα, να ακούσουμε τις ανάγκες μας, να σταθούμε λίγο στον χρόνο, ν’ αποκτήσουμε πιο ουσιαστικές σχέσεις με τα μέλη της οικογένειάς μας. Να ξεκουραστούμε και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας. Να μάθουμε μια καινούρια τέχνη ή ν’ αποκτήσουμε καινούρια χόμπι. Να γίνουμε καλύτεροι στη δουλειά μας και ν’ αναζητήσουμε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης». Και μη θεωρείτε πως το health coaching δεν έχει τα δικά του διεθνή trends όσον αφορά σε τεχνικές και μεθόδους, όπως και κάθε τομέας της ζωής.

Φέτος, λοιπόν, αξίζει να επικεντρωθούμε στην ολιστική προσέγγιση της υγείας, καθώς ο άνθρωπος λειτουργεί ως σύνολο, όπου το σώμα, ο νους και το συναίσθημα είναι τρία συγκοινωνούντα δοχεία, τα οποία αλληλεπιδρούν. «Πλέον βλέπουμε την ανάγκη να εντοπίζεται η αιτία της ασθένειας», υπογραμμίζει, «αντί να θέλουμε απλά να εξαφανίσουμε το σύμπτωμα με την υπερχορήγηση φαρμάκων. Πρέπει να μάθουμε να πηγαίνουμε στη ρίζα του προβλήματος και να δρούμε πάνω στην πραγματική αιτία. Έτσι, λοιπόν, και στο health coaching υπάρχει η έννοια της ολιστικής προσέγγισης, που ταυτίζεται και με την έννοια της ισορροπίας, κατά κάποιον τρόπο. Κι αυτό που βλέπουμε είναι μια γενικευμένη τάση να μάθουμε ν’ αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και να είμαστε καλοί με αυτόν. 

Το να αγαπάμε τον εαυτό μας και να παρατηρούμε τα όποια ελαττώματά μας χωρίς να τα κρίνουμε είναι το Νο1 κλειδί για να νιώθουμε ευεξία. Το 2021 θα είναι, λοιπόν, μια χρονιά καλοσύνης κι ευγένειας προς τον εαυτό μας, με την πεποίθηση ότι, χάρη σε απλές, καθημερινές αλλαγές, αλλά και σωστή υποστήριξη και πίστη, θα καταφέρουμε ν’ ανεβούμε μερικά σκαλοπάτια που θα μας οδηγήσουν προς μια ευτυχισμένη ζωή, γεμάτη υγεία και ισορροπία»!

Top 10 personal routine

isabella.jpg
Ιζαμπέλ Ραζή

1. Εκτός από επεξεργασμένες τροφές, τρώω τα πάντα.

2. Αντικατέστησα τη ζάχαρη με μέλι, σιρόπι αγαύης και ζάχαρη καρύδας.

3. Έβγαλα από τη διατροφή μου το λευκό αλεύρι, επιλέγοντας ολικής άλεσης ή χωρίς γλουτένη.

4. Τρώω μαύρη, ωμή σοκολάτα.

5. Καταναλώνω πράσινα λαχανικά, 1-2 φρούτα και ξηρούς καρπούς καθημερινά, επιλέγω το κόκκινο κρέαςκαι, συχνά, κοτόπουλο και ψάρι.

6. Πίνω πολύ τσάι.

7. Έχω κόψει το γάλα, αλλά τρώω γιαούρτια και λίγο τυρί.

8. Διαλέγω κυρίως βιολογικά προϊόντα.

9. Ασκούμαι κάθε μέρα για μία ώρα: γιόγκα, τρέξιμο, περπάτημα, ποδήλατο ή κολύμπι.

10. Για να διώχνω το άγχος, κάνω 10΄ διαλογισμό πριν κοιμηθώ κι, όταν νιώθω πιεσμένη, ασκώ τεχνικές αναπνοής.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021