fbpixel

Search icon
Search
Greece is everywhere: Ένα εντυπωσιακό bohemian σύμπλεγμα κατοικιών στην Κύθνο
INTERIORS

Greece is everywhere: Ένα εντυπωσιακό bohemian σύμπλεγμα κατοικιών στην Κύθνο

Υπό την σχεδιαστική επιμέλεια του διδύμου του ADD Architecture Studio


Το σχεδιαστικό δίδυμο του ADD Architecture Studio, ανέλαβε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, το interior design και τον σχεδιασμό φωτισμού ενός νέου συγκροτήματος κατοικιών στο νησί της Κύθνου. Το συγκρότημα αποτελείται από 8 νέες οικιστικές μονάδες που τοποθετούνται στρατηγικά στο χαρακτηριστικό βραχώδες τοπίο του νησιού, ώστε να εξασφαλίζεται η ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα για κάθε μία από αυτές, αλλά και να επιτυγχάνεται “μία αρμονική συνύπαρξη μεταξύ του φυσικού και του ανθρωπογενούς τοπίου”, όπως αναφέρουν οι αρχιτέκτονες.

Η τυπολογία της κυκλαδίτικης κατοικίας επαναπροσδιορίζεται και συνδυάζεται με boho αισθητική, επιχειρώντας τη σύνδεση παραδοσιακών νησιώτικων μορφών με σύγχρονα στοιχεία. 

add-kythnos-housing-complex-1-1536x1097-plIMQ.jpg

Το έργο αφορά το συνολικό design ενός συγκροτήματος φιλοξενίας που αποτελείται από οκτώ σπίτια. Το οικόπεδο βρίσκεται σε μία πλαγιά εντός του χαρακτηριστικά ακατέργαστου τοπίου του νησιού της Κύθνου. Η κλίση του φυσικού εδάφους επιτρέπει σε όλα τα σπίτια να έχουν ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα. Κάθε κατοικία είναι κατά μέρος υπόσκαφη, ημι-βυθισμένη στο βραχώδες τοπίο. Το δώμα κάθε κατοικίας είναι προσβάσιμο και φυτεμένο, ενώ ως σύνολο τα δώματα λειτουργούν ως «πράσινα πλατύσκαλα» της κοινόχρηστης διαδρομής σκαλοπατιών που διασχίζει τη συνολική ιδιοκτησία. Οι μονάδες κατοικιών είναι στρατηγικά τοποθετημένες παράλληλα στις υψομετρικές καμπύλες, επιτρέποντας στο φυσικό ανάγλυφο να «πλημμυρίσει» τις στέγες τους. Το οπτικό αποτέλεσμα συνιστά μία αρμονική συνύπαρξη μεταξύ του φυσικού και του ανθρωπογενούς τοπίου.

Το έργο στοχεύει να επαναπροσδιορίσει το σχεδιασμό κυκλαδίτικης κατοικίας εμφυσώντας εκλεπτυσμένη υλικότητα, λεπτομέρειες εμπνευσμένες από το boho στυλ, κομψή επίπλωση και σύγχρονες λύσεις φωτισμού σε παραδοσιακές νησιώτικες μορφές. Αυτές οι εισαγωγές στοιχείων προσθέτουν αποχρώσεις του νέου στο παλιό και τονίζουν τις χωρικές ποιότητες του σχεδιασμού, έχοντας ως αποτέλεσμα μια ισχυρή οπτική ταυτότητα.

add-kythnos-housing-complex-10-1536x991-tqh67.jpg

Ο περιβαλλοντικά βιώσιμος χαρακτήρας του σχεδιασμού επηρεάζεται από παραδοσιακές αρχιτεκτονικές λύσεις, διασφαλίζοντας τον κατάλληλο φωτισμό και αερισμό. Σε κάθε κατοικία ο αέρας εισέρχεται φυσικά μέσω μιας ανασκαμμένης ιδιωτικής πίσω αυλής που επιτρέπει στο φυσικό φως της ημέρας να διαπερνά όλους τους χώρους διαβίωσης. Κάθε ιδιωτική αυλή είναι εξοπλισμένη είτε με πισίνα με υδρομασάζ, είτε με κήπο φυτεμένο με εξωτικά φυτά. Το κυρίαρχο υλικό που χρησιμοποιείται στην ολότητα του έργου είναι η φυσική πέτρα, η οποία προβλέπεται να προέλθει από το ίδιο το οικόπεδο. Η πέτρα γεννά τα περιμετρικά τοιχεία του συγκροτήματος. Επιπλέον, δρα ως το βασικό δομικό στοιχείο της κατασκευής, επενδύοντας τους φέροντες τοίχους των υπόσκαφων τμημάτων των κατοικιών.

add-kythnos-housing-complex-4-1536x1068-UuNZi.jpg

Η επιλογή τοπικών υλικών λειτουργεί ως εξισορροπητικός παράγοντας, μειώνοντας τη σκληρότητα του οπτικού αντίκτυπου της ανθρωπογενούς επέμβασης, καθώς οι περισσότερες από τις εξωτερικές επιφάνειες του συγκροτήματος ενσωματώνονται στο φυσικό τοπίο. Άγριος λευκός σοβάς χρησιμοποιείται ως επικάλυψη των περισσότερων εσωτερικών διαχωριστικών τοίχων των κατοικιών. Επιπλέον εκτείνεται μέχρι τις εξωτερικές ανασκαμμένες πίσω αυλές, παρέχοντας μια αίσθηση οπτικής συνέχειας. Ο σοβάς αφήνεται κατά τόπους ακανόνιστος και ανομοιόμορφος από επιλογή, έτσι ώστε να δημιουργείται μια λεπτή αλλά χαρακτηριστική και αξέχαστη υφή στους εξωτερικούς τοίχους, ακολουθώντας παραδοσιακές τεχνικές αρχιτεκτονικής.

add-kythnos-housing-complex-7-1536x1097-WUIhG.jpg

Το εσωτερικό κάθε κατοικίας χαρακτηρίζεται από αντιθέσεις υλικοτήτων. Το επιλεγμένο υλικό για τον κάθε έναν από τους δύο τοίχους των επιμήκων πλευρών παίζει διαφορετικό ρόλο. Η μία πλευρά καλύπτεται με σοβά, που λειτουργεί ως ένα ουδέτερο φόντο, ενώ η άλλη πλευρά επενδύεται είτε με πέτρα είτε με μάρμαρο. Εσκαμμένα τρυπήματα, ενσωματωμένα στις τραχιές επιφάνειες, προσφέρουν λύσεις για έμμεσο φωτισμό. Ο τοίχος μετατρέπεται σε θέαμα, τονίζοντας το μήκος των χώρων και δημιουργώντας την αίσθηση ότι είναι μεγαλύτεροι και βαθύτεροι. Η επένδυση με πέτρα δεν είναι απλώς ένα διακοσμητικό στοιχείο, αλλά μια καθοριστική αρχιτεκτονική επιλογή.

Οι οροφές που καλύπτουν τα υπνοδωμάτια προσομοιάζουν την αισθητική και τη δομική εμφάνιση μιας εξωτερικής πέργκολας. Η χρήση των διαγωνίως πλεκτών καλαμιών δημιουργεί ζώνες με ρόμβους που εκτείνονται σε όλο το μήκος κάθε χώρου. Τα ξύλινα δοκάρια στήριξης τοποθετούνται γεωμετρικά, κατά μήκος των διαγωνίων των ρόμβων. Το αποτέλεσμα είναι ένα παιχνίδι προοπτικής, γεωμετρίας και διαφοροποίησης υφών που προσθέτει χαρακτήρα και μια υπόνοια παιχνιδίσματος, παράλληλα με ένα ασυνήθιστο αίσθημα οικειότητας, ένα αίσθημα σπιτιού.

About ADD

Οι ADD είναι ένα αρχιτεκτονικό design γραφείο με έδρα την Αθήνα που έχει σαν στόχο τη δημιουργία μοναδικών εμπειριών χώρου μέσα από το σχεδιασμό κτιρίων, εσωτερικών χώρων και αντικειμένων. Η hands – on προσέγγιση των ADD περιλαμβάνει προσεκτική και λεπτομερή επιλογή υλικών σε κάθε project ενώ σήμα κατατεθέν τους είναι η μοναδική χρήση του φωτός σε κάθε του μορφή ώστε να εμφυσεί μία ιδιαίτερη αίσθηση ατμόσφαιρας στον τρισδιάστατο χώρο. Οι ADD αντιλαμβάνονται κάθε έργο σαν μία εξαιρετική ευκαιρία για να ανακαλύψουν την κρυμμένη δυνατότητα που ταιριάζει στο εκάστοτε προγραμματικό σενάριο, είτε πρόκειται για showroom, concept store ή ιδιωτικές κατοικίες και custom made έπιπλα.

Οι ιδρυτές Αργύρης Χρονόπουλος και Διονύσης Κουτσιουμάρης συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η συνεργασία τους ξεκίνησε στα φοιτητικά τους χρόνια και είχε σαν αποτέλεσμα να κερδίσουν το Ευρωπαϊκό Μετάλλιο Αρχιτεκτονικής αλλά και να είναι υποψήφιοι για το Mies Van Der Rohe -Young Talent Architecture Award για τη διπλωματική τους με θέμα “Sub_Zero-Life Beyond Parking”, το 2016. Τα τελευταία χρόνια έχουν μάθει να περιμένουν πάντα το απρόσμενο και παράλληλα να το αξιοποιούν σαν πηγής έμπνευσης για την παραγωγή μοναδικού και αυθεντικού σχεδιαστικού έργου.

Από την ίδρυσή του το 2016, το ADD Architecture Studio έχει κερδίσει το βραβείο Silver A’ Design Award 2017 – 2018 για το σχεδιασμό του “Reverse Pickup” φωτιστικού και το BIG SEE Interior Design Awrad 2018 για το concept store “L’ Escalier”. Ο Αργύρης και ο Διονύσης έχουν υπάρξει επίσης το νεότερο αρχιτεκτονικό δίδυμο που έχει επιλεγεί για να εκθέσει έργο του στην 9η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων με το σχεδιαστικό έργο τους “Meuble a habiter-Έπιπλο διαβίωσης” μια ιδιωτική κατοικία στην Εκάλη. Πρόσφατα οι ADD έλαβαν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Golden A’ Design Award με το φωτιστικό πολλαπλών χρήσεων “Reverse Sunlock”, ένα βραβείο που μοιράζονται μόνο με 4 ακόμα ονόματα παγκοσμίως.

Οι ADD είναι μέλη του IDC (International Design Club) και της IAD (Ιnternation Association of Designers). Οι ADD εμπνέονται από το κοινό τους όραμα για ένα ολιστικού τύπου αρχιτεκτονικό γραφείο που θα ασχολείται με ένα πλήρες εύρος σχεδιαστικών στρατηγικών και λύσεων κάθε τύπου.

Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες!