fbpixel

Search icon
Search
Γνωρίστε τους αρχιτέκτονες που σχεδίασαν την κεντρική έκθεση «Στάση» της φετινής Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης
MAGAZINE

Γνωρίστε τους αρχιτέκτονες που σχεδίασαν την κεντρική έκθεση «Στάση» της φετινής Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης

Οι K&K Architects, Κατερίνα Κοτζιά και Κορίνα Φιλοξενίδου, µας µιλούν για το εμπνευσμένο αυτό concept


Μια... «Στάση» στην Τέχνη: Ο σχεδιασµός της κεντρικής έκθεσης σε µια Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης σίγουρα δεν αποτελεί απλή υπόθεση. 

Παρακάτω, οι K&K Architects, Κατερίνα Κοτζιά και Κορίνα Φιλοξενίδου, µας µιλούν για το concept του σχεδιασµού της «Στάση» στην Biennale 7, που διοργανώνεται από το MOMus, σε επτά εκθεσιακούς χώρους σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

extra2.jpg
Αλατζά Ιμαρέτ

«Όταν καλείται κανείς να σχεδιάσει για µια τόσο σηµαντική διοργάνωση, οφείλει καταρχάς να συνοµιλήσει µε τη θεµατική της. Να συµπορευτεί µε τους στόχους και να υποστηρίξει τα ερωτήµατα που θέτει. Η ιδέα των επιµελητών για την Biennale7, όπως την καταλάβαµε από το brief του διαγωνισµού για τη µουσειογραφική µελέτη, µας ενθουσίασε. Η πρόκληση για εµάς ήταν να ερµηνεύσουµε µε αρχιτεκτονικούς όρους την πρόταση για “Στάση”, την παύση γι’ αναστοχασµό, αποστασιοποίηση και σιωπή. Αυτό επιχειρούµε στους χώρους όπου φιλοξενείται η κεντρική έκθεση, τον σχηµατισµό ενός τοπίου που απαρτίζεται από σηµεία στάσης, κυριολεκτικής κι εννοιολογικής», εξηγεί η Κατερίνα Κοτζιά, εκ του αρχιτεκτονικού διδύµου που ανέλαβε τον σχεδιασµό της.

Τα αντικείµενα που συνθέτουν αυτό το τοπίο είναι το κάθισµα, το podium και ο στύλος και αντιστοιχούν σε τρεις λειτουργίες: παρατήρηση, προσανατολισµός, πληροφορία. Βρίσκονται διάσπαρτα τοποθετηµένα σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους της Biennale7, ώστε να γίνονται αντιληπτά ως σηµεία στίξης στον χώρο, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται σε διάλογο µε την οπτική ταυτότητα της Βiennale7, την οποία ανέλαβε η Φωτεινή Φιλοξενίδου. Την οµάδα µελέτης συµπλήρωσε αυτήν την φορά ένας πολύ νέος αρχιτέκτονας, ο Θοδωρής Χαλβατζόγλου. Όπως µου εξηγούν οι K&K architects, ένας από τους βασικούς στόχους του σχεδιασµού είναι η ενεργοποίηση του διαλόγου ανάµεσα στα έργα και την αρχιτεκτονική εγκατάσταση. «Έχοντας την ιδιότητα των µη καλλιτεχνικών έργων, τα αντικείµενα της αρχιτεκτονικής εγκατάστασης λειτουργούν ως σηµεία αναφοράς, αλλά και ως αφετηρίες χάραξης πολλαπλών εναλλακτικών διαδροµών ανάµεσα στα έργα και άρα -όπως υποστηρίζουµε- λειτουργούν ως αφορµές πολλαπλών αναγνώσεων των εκθέσεων».

extra8.jpg
Momus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Οι K&K architects είναι γνώριµες στον χώρο της τέχνης. Έχουν επιµεληθεί projects διεθνούς βεληνεκούς, όπως το ελληνικό περίπτερο για την 10η Biennale Αρχιτεκτονικής στη Βενετία το 2006 (συνεπιµέλεια), ενώ το 2003, συµµετείχαν στην οµάδα σχεδιασµού της Ελληνικής Συµµετοχής στην Prague Quadrennial, µια σηµαντική διεθνή διοργάνωση για το θέατρο. Επίσης, έχουν υπογράψει τον σχεδιασµό της 1ης Biennale Αρχιτεκτονικής Θεσσαλονίκης το 2012, το project ΜcRedux για τα ∆ηµήτρια το 2015 και την έκθεση για το εικαστικό έργο του Νίκου Κούνδουρου, που διοργάνωσε φέτος το Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης. Το γραφείο τους ιδρύθηκε το 2000 µε έδρα στη Θεσσαλονίκη ενώ είναι και επίκουροι καθηγήτριες στη Σχολή Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων.

Λίγα λόγια για τη Biennale 7

extra7.jpg
Momus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Οι δράσεις του φετινού θεσμού εξετάζουν από κριτική απόσταση τη στάση του ανθρώπου απέναντι στον κόσμο και τον πλανήτη και προσπαθούν να γεφυρώσουν την απόσταση ανάμεσα στον θεατή και την τέχνη. Κύριο μέλημα της φετινής Μπιενάλε: να καταφέρει την επιμελητική και θεσμική αυταρέσκεια και να αγγίξει την ουσία της πολιτικής και της καθημερινότητας, να ξαναδεί την καλλιτεχνική πράξη ως συνθήκη εργασίας μέσα ή έξω από κανόνες.

extra5.jpg
Momus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Με τιμώμενο πρόσωπο της φετινής διοργάνωσης τον 73χρονο Stelarc -τα έργα του οποίου βασίζονται στις νέες τεχνολογίες και ρομποτική επικεντρώνονται στο ανθρώπινο σώμα, στις δυνατότητες και τα όριά του. Επίσης, στην ιδιαίτερη λίστα των καλλιτεχνών θα συναντήσετε έλληνες καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών, από τη Διοχάντη ως τον Πέτρο Μώρη, το Art Workers Coalition και πολλούς ακόμη εικαστικούς και κινηματογραφιστές που θα συστήσουν στο κοινό τη μοντέρνα ματιά της σκέψης και της έμπνευσής τους, μέσα από μοναδικές εικόνες που κοιτάνε το μέλλον μέσα από την εξιστόρηση του παρελθόντος και της ιστορίας...

extra10.jpg
Momus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Η επιμελητική ομάδα της 7ης διοργάνωσης προκρίνει την απόπειρα κριτικής του πολυετούς θεσμού και της ευρύτερης πολιτικής του, ενώ επιχειρεί μια στροφή: στα έργα, τους καλλιτέχνες, τις δράσεις και τις αφηγήσεις, που δεν εκφέρουν μόνο δημιουργικό λόγο, αλλά κυρίως ορίζουν μια στάση απέναντι στη ζωή και τον κόσμο. Στο πρόγραμμα κατά τους τέσσερις μήνες της θα είναι ενισχυμένο και το θεωρητικό πλαίσιο της φετινής θεματικής μέσω των εκδηλώσεων λόγου και των ημερίδων.

Info: biennale7.thessalonikibiennale.gr

Κεντρική Φωτογραφία: Momus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ GLOW 155 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020