fbpixel

Search icon
Search
Γνωρίστε την καινούρια διατροφική «απειλή» που δε γίνεται εύκολα αντιληπτή
PSYCHOLOGY

Γνωρίστε την καινούρια διατροφική «απειλή» που δε γίνεται εύκολα αντιληπτή

Bigorexia: Ποιους αφορά και ποια είναι τα συμπτώματα


Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τον όρο νευρική ανορεξία και την ιδέα ότι η πίεση συμμόρφωσης στα πρότυπα του λεπτού σώματος και της ομορφιάς οδηγεί πολλούς ανθρώπους να λιμοκτονούν για να αποκτήσουν την εικόνα του σώματος που επιθυμούν. Αλλά υπάρχει και η άλλη όψη αυτού του νομίσματος. Το 1997, ο όρος Μυϊκή Δυσμορφική Διαταραχή, αναφερόμενη και ως "bigorexia" επινοήθηκε για να περιγράψει την αναπτυσσόμενη κατάσταση του σώματος. Τα άτομα που πάσχουν από αυτήν έχουν παγιδευτεί σ'ένα πρότυπο που απαιτεί να εργάζονται πάνω στην αύξηση της μυϊκής τους ανάπτυξης. Αντιλαμβάνονται το σώμα τους ως μικρού μεγέθους, γι' αυτόν τον λόγο επιδίδονται σε δίαιτες και ασκήσεις προσανατολισμένες στην ενίσχυση της μυϊκής ανάπτυξης. Η διαταραχή αυτή επηρεάζει κυρίως του άνδρες, πιθανώς λόγω των πολιτιστικών πιέσεων να είναι μυώδεις και δυνατοί.

Θεωρείται η bigorexia διατροφική διαταραχή;

Τα άτομα που πάσχουν από αυτήν δεν ενοχλούνται από την αύξηση ή την απώλεια βάρους, αλλά από την έλλειψη μυϊκής ανάπτυξης και του μικρού μεγέθους του σώματός τους. Για αυτόν τον λόγο η bigorexia δεν αποτελεί άλλη μία διατροφική διαταραχή. Θεωρείται ότι είναι μια παραλλαγή ή υποκατηγορία της Σωματοδυσμορφικής Διαταραχής. Ωστόσο, διαταραγμένες διατροφικές πρακτικές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τα άτομα που υποφέρουν από αυτήν την κατάσταση.

Συμπτώματα:

  • Το άτομο ελέγχει συνέχεια το είδωλό του στον καθρέφτη, αλλά και σε άλλες αντανακλαστικές επιφάνειες.
  • Αγγίζει συνέχεια το σώμα του για να ψηλαφίσει την υποτιθέμενη ατέλεια.
  • Υπάρχει έκδηλη κοινωνική απουσία και κατάθλιψη.
  • Έχει εμμονή με αγαπημένα πρότυπα, διάσημα πρόσωπα με αποτέλεσμα να προκαλείται η επιθυμία να τους μοιάσει.
  • Το άτομο αυτό συνήθως περιποιείται υπερβολικά τον εαυτό του και μπορεί να κρύβει κάποια εμμονή για τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Διατροφικές συνήθειες αυτών που πάσχουν από bigorexia:

  • Περιορίζουν την ποικιλία των τροφίμων που καταναλώνουν.
  • Επιλέγουν κυρίως άπαχες πρωτεϊνικές πηγές τροφίμων (κοτόπουλο, μοσχάρι, ψάρι, κλπ.).
  • Μειώνουν την πρόσληψη φρούτων και προτιμούν να εντάσσουν τα φρούτα και τα λαχανικά στην αρχή της ημέρας τους.
  • Τα υδατανθρακούχα τρόφιμα περιορίζονται σε βρώμη, πατάτα, ρύζι και μακαρόνια, την ποσότητα των οποίων ρυθμίζουν ανά περιόδους.

Για ποιον λόγο υφίσταται;

shutterstock-658108960.jpg

O αυξανόμενος αριθμός των ανδρών που είναι δυσαρεστημένοι με τη μυϊκή ανάπτυξή τους και με την εικόνα του σώματός τους, σχετίζεται με τη δυτική κουλτούρα και τα πρότυπα που προωθεί. Τα παιδιά από μικρή ηλικία παίζουν με φιγούρες και σούπερ ήρωες με μη ρεαλιστικά σωματικά χαρακτηριστικά. Επίσης, το ημίγυμνο γυμνασμένο ανδρικό σώμα αποτελεί διαφημιστικό εργαλείο με αποτέλεσμα να πυροδοτούνται οι ανασφάλειες των ανδρών.

Και γιατί είναι άραγε σημαντικό στον 21ο αιώνα να έχουν οι άνδρες μύες; Καθώς οι ρόλοι των φύλων αλλάζουν και οι γυναίκες ξεπερνούν τους άνδρες στο εκπαιδευτικό κι εργασιακό κομμάτι, οι άνδρες θεωρούν ότι κλονίζεται το παραδοσιακό status. Μια κλονισμένη λοιπόν ταυτότητα φύλου ενδέχεται μερικώς να εξηγεί την ανάπτυξη του περίφημου "bodybuilding, της επίδειξης αρρενωπότητας και ναρκισσισμού. Ωστόσο, οι γυναίκες αν και ελκύονται από γυμνασμένους άνδρες, οι περισσότερες δε βρίσκουν θελκτικό ένα υπερβολικά γυμνασμένο και μυώδες ανδρικό σώμα. Τέλος, είναι πιθανό ο εκάστοτε bodybuilder να προσπαθεί να αποκτήσει ένα «καλό» σώμα για να νιώσει εξίσου καλά και άνετα με τον εαυτό του.

Εν τέλει, όσοι αντιλαμβάνονται πως πάσχουν από bigorexia λόγω της εμφάνισης ορισμένων συμπτωμάτων το καλύτερο θα ήταν να αναζητήσουν τη βοήθεια ενός ειδικού, ώστε να μπορέσουν να μοιραστούν μαζί του τις ανησυχίες τους και να μπουν σε μια τροχιά ισορροπίας και βελτίωσης του τρόπου ζωής και παράλληλα της ψυχολογίας τους.