Δημοσιογράφος, ακτιβίστρια, συγγραφέας και λέκτορας, η Gloria Steinem, αποτελούσε από τα τέλη της δεκαετίας του ‘60, «πρωταθλήτρια» στη θέσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Γεννημένη στις 25 Μαρτίου 1934, στο Τολέδο του Οχάιο, η Gloria Marie Steinem γίνεται ανεξάρτητη συγγραφέας αμέσως μετά το κολέγιο και προασπίζει όλο και περισσότερο τα γυναικεία κινήματα και τον φεμινισμό. Συμμετείχε στη δημιουργία περιοδικών όπως το New York και το Ms., βοήθησε στον σχηματισμό του Εθνικού Πολιτικού Συμβουλίου γυναικών, ενώ κατάφερε να νικήσει τη μάχη με τον καρκίνο, πριν λίγα χρόνια.
Μια γυναικεία φιγούρα, που αξίζει να γνωρίσετε καλύτερα!
Early Life
Έχοντας μια ασυνήθιστη ανατροφή, περνούσε μεγάλο μέρος του έτους στην περιοχή του Michigan και τους χειμώνες στη Florida ή την California. Με όλα αυτά τα ταξίδια, η Steinem δεν κατάφερε ποτέ να παρακολουθήσει τακτικά το σχολείο, μέχρι την ηλικία και των 11 ετών.
Σε μια άκρως παραδοσιακή και στενόμυαλη εποχή αποφασίζει να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στο Smith College. Ήταν από νωρίς ξεκάθαρο, ότι δεν ήθελε να ακολουθήσει την πιο συνηθισμένη πορεία ζωής για τις γυναίκες εκείνων των ημερών –όπως τον γάμο και τη μητρότητα.
Όπως θα δηλώσει μετά από χρόνια η ίδια: «Στη δεκαετία του 1950, από τη στιγμή που παντρευόσουν, γινόσουν αυτό που ήταν ο σύζυγός σου, έτσι μου φαινόταν ως η τελευταία επιλογή που είχα...»
Success Story
Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της το 1956, η Steinem λαμβάνει υποτροφία και συνεχίζει τις σπουδές της στην Ινδία. Εργάζεται για πρώτη φορά στην Υπηρεσία Ανεξάρτητων Ερευνών και στη συνέχεια καθιερώνεται στον χώρο, ως freelancer writer. Ένα από τα διασημότερα άρθρα της εποχής ήταν οι αποκαλύψεις της για το γνωστό club, Playboy, στη Νέα Υόρκη. Η δημοσιογράφος πήγε καμουφλαρισμένη ως εργαζόμενη σερβιτόρα ή αλλιώς ως «κουνελάκι», ρίχνοντας μια εσωτερική ματιά στα άδυτα του δημοφιλούς club. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, εκείνη συνέβαλε στη δημιουργία του περιοδικού New York, γράφοντας μια καθαρά πολιτική στήλη, ενώ ξεκίνησε να ασχολείται περισσότερο με το φεμινιστικό κίνημα, ύστερα από την κάλυψη ενός θέματος που αφορούσε τη ριζοσπαστική γυναικεία οργάνωση, γνωστή ως Redstockings.
Το 1971, η Steinem συμμετείχε μαζί με άλλες εξέχουσες φεμινιστικές φωνές, όπως η Bella Abzug και η Betty Friedan, στον σχηματισμό ενός εθνικού πολιτικού κόμματος γυναικών, το οποίο θέσπιζε τα δικαιώματα υπέρ τους. Λίγο αργότερα, πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει το πρωτοποριακό περιοδικό Ms., το οποίο ασχολήθηκε με σημαντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας. Το 1976, το Ms. έγινε το πρώτο έντυπο, που θα φιλοξενούσε το συγκεκριμένο φλέγον θέμα στο εξώφυλλό του.
Οι γυναίκες, που δούλευαν στα περιοδικά της εποχής ήταν λίγες, ακόμη και μ’ ένα εξ ολοκλήρου θηλυκό αναγνωστικό κοινό. Μάλιστα, δεν τους επιτρεπόταν να γράφουν τις ιστορίες που θεωρούσαν σημαντικές. Τα θέματά τους έπρεπε να επικεντρώνονται στη μόδα, τις συνταγές και τα καλλυντικά.
«Όταν πρότεινα πολιτικές ιστορίες στο The New York Times Sunday Magazine, ο αρχισυντάκτης μού απάντησε κάτι σαν: «Δεν σκέφτομαι κάτι τέτοιο για εσένα», θυμάται η Steinem.
«Έχουμε αποδείξει ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν ό,τι κάνουν οι άνδρες, αλλά οι άνδρες δεν έχουν αποδείξει ακόμα, ότι μπορούν να κάνουν αυτά που κάνουν οι γυναίκες.»
Πολλές φεμινιστικές ομάδες στράφηκαν εναντίον του δημόσιου προφίλ της, εκμηδενίζοντας την προσπάθεια και τη δράση της λόγω της λαμπερής εικόνας της. Παρόλα αυτά, η Steinem συνέχισε με τον τρόπο της, μιλώντας ευθέως, διδάσκοντας, και οργανώνοντας διάφορες συμβάσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.
Personal Life
Το 2000, προχώρησε σε κάτι που επέμενε για χρόνια να μην κάνει, αφού αποφάσισε να παντρευτεί. Πρόκειται για τον David Bale, περιβαλλοντικό ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ζώων και πατέρα του διάσημου ηθοποιού Christian Bale.
Στην ηλικία των 66 ετών, η Steinem απέδειξε ότι ήταν ακόμα απρόβλεπτη και αφοσιωμένη στις διεκδικήσεις της ζωής της. Δυστυχώς, η ένωση δεν κράτησε πολύ, αφού ο David «έφυγε» από τη ζωή, το 2003. «Είχε τη μεγαλύτερη καρδιά από όλους που έχω γνωρίσει», θα δηλώσει μετά από καιρό εκείνη.
Σήμερα, στα 85 της χρόνια, η Gloria Steinem συνεχίζει να εργάζεται για την κοινωνική δικαιοσύνη. Όπως είπε πρόσφατα, «Η ιδέα της συνταξιοδότησης είναι εξίσου ξένη για εμένα, όσο είναι η ιδέα του κυνηγιού»