Η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, να κατέβει από το Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη ένα έργο τέχνης της Γεωργίας Λαλέ, έχει προκαλέσει μία σειρά από αντιδράσεις στην Ελλάδα κι όχι μόνο. Πρόκειται για ένα δημιούργημα, που αναπαριστά την ελληνική σημαία με ροζ χρώμα, με σαφή αναφορά στην έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες και τις τελευταίες ώρες, έχουν κάνει την εμφάνισή τους διαδοχικά σχόλια, με φόντο αυτή την κίνηση.
Τι ακριβώς συνέβη;
Το έργο τέχνης και η αντίδραση
Πρόκειται για μία γυναίκα με απίστευτο ταλέντο και μία πολύ ιδιαίτερη ματιά, που πολλές φορές έχει βρεθεί στο επίκεντρο με αφορμή τις ξεχωριστές δημιουργίες της. Αυτή τη φορά -ωστόσο- η Γεωργία Λαλέ βλέπει όλα τα βλέμματα να στρέφονται επάνω της, σε μία πρωτόγνωρη -για την ίδια- κατάσταση. Η ροζ ελληνική σημαία, που αποτέλεσε μέρος μίας μεγάλης έκθεσης που φιλοξενείται στο Προξενείο της Νέας Υόρκης, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, με τη δημιουργό από τη δική της μεριά, να τονίζει πως αυτό που ήθελε ήταν να υπογραμμίσει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των εγκλημάτων κατά των γυναικών. Η καλλιτέχνιδα θέλησε να ευαισθητοποίησει το κοινό μέσω της χειροποίητης σημαίας της που υφάνθηκε από σεντόνια που της δώρισαν κακοποιημένες γυναίκες, όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με τον πιο ομαλό τρόπο.
«Το έργο τέχνης δημιουργείται από σεντόνια, δωρεά γυναικών που ζουν στην Ελλάδα. Αυτές οι γυναίκες έχουν φαινομενικά λίγα κοινά πράγματα, αλλά όλες έχουν ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην περιγραφή της έκθεσής της, όμως η πραγματικότητα είναι πως το συγκεκριμένο έργο προκάλεσε πολλά σχόλια, με την ένταση να μεταφέρεται ακόμη και στην ελληνική Βουλή. Αυτός που τοποθετήθηκε πρώτος επί του θέματος, ήταν ο επικεφαλής της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, ο οποίος έκανε λόγο για γαλανόλευκη σημαία που «βάφεται με κόκκινο μόνο με το αίμα των ηρώων μας» για να ακολουθήσουν κι άλλοι, που υποστήριξαν πως πρόκειται για μία προσβολή του έθνους και των συμβόλων της.
Η απόφαση και η τοποθέτησης της δημιουργού
«Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε το έργο μου. Τα θύματα γυναικοκτονίας και ενδοοικογενειακής βίας είναι ήρωες στον αγώνα για το δικαίωμα στην ζωή και την ελευθερία στην Ελλάδα και παγκοσμίως», σημείωσε στο πλαίσιο τοποθέτησής της η δημιουργός, θέλοντας να δώσει -ξανά- τη δική της εξήγηση για το εν λόγω έργο τέχνης, με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη από την άλλη μεριά να αποφασίζει να κατέβει από το Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη το έργο τέχνης της Γεωργίας Λαλέ. Με τη σειρά της και η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει πολλές και διαφορετικές αντιδράσεις, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη να τονίζει χαρακτηριστικά πως: «Η τέχνη επιτρέπεται να «παίζει» ακόμη και με τα χρώματα των εθνικών συμβόλων, όταν θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα, από την αντίθεσή της στον ρατσισμό μέχρι την ενδοοικογενειακή βία. Αντίθετα, η εξωτερική πολιτική της χώρας μας δεν επιτρέπεται να παίζει με τα εθνικά θέματα «υποκλινόμενη» -κυριολεκτικά και μεταφορικά- διότι αυτό είναι που προσβάλλει στην πράξη τα εθνικά μας χρώματα. Δεν περιμένω από τον κ. Γεραπετρίτη να υποκλιθεί μπροστά στην τέχνη, αλλά τουλάχιστον ας την αφήσει στην ησυχία της».
Η σημαία με το ροζ χρώμα φιλοξενήθηκε στο ελληνικό Γενικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο μίας μεγάλης έκθεσης της Γεωργίας Λαλέ, που πραγματεύεται το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των εγκλημάτων με θύματα γυναίκες, με τη νεαρή καλλιτέχνιδα να ασχολείται με ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, που αφορά τη σύγχρονη ανθρώπινη κοινωνία, ρίχνοντας φως σε ένα πρόβλημα που βασανίζει πολλές γυναίκες, όπως -δυστυχώς- διαπιστώνουμε συνεχώς.