Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένα αστικό διαμέρισμα θα περιλάμβανε αποκλειστικά και μόνο διάφανους χώρους που χωρίζονται μεταξύ τους με γυάλινα στοιχεία. Το πρόσφατα ανακαινισμένο διαμέρισμα βρίσκεται σε ένα διατηρητέο κτίριο του 1930, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με ενδιαφέρουσα θέα στο αστικό τοπίο.
Η τυπολογία της κάτοψης εμφανίζει μια εξαιρετική μοναδικότητα. Αυτή, ενός διαμερίσματος στο οποίο μπορεί να κινηθεί κανείς κυκλικά γύρω από το κέντρο του, μέσω του στεγασμένου οπίσθιου εξώστη στον οποίο βλέπει η κουζίνα και το δωμάτιο.
Όλοι οι χώροι έχουν διανοιχτεί, έτσι ώστε να ενοποιηθούν σε ένα νοητό τετράγωνο ενιαίο χώρο και βλέπουν όλοι προς την πρόσοψη του κτιρίου. Το καθιστικό, ο χώρος φαγητού, το master bedroom και το master WC έχουν τοποθετηθεί διαδοχικά σε συνέχεια, με το WC να χωρίζεται με σταθερό υαλοπέτασμα, έχοντας οπτική προς το καθιστικό.
Το καμπύλο υαλοπέτασμα ανοίγει προς την είσοδο όπου ο χώρος αποκτά αποθηκευτικούς χώρους, πρόσβαση προς την κουζίνα και το μπάνιο ξένων. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στο δάπεδο είναι το πλακάκι μωσαϊκού, με μαύρες, λευκές και πράσινες πέτρες, που σε πολλά σημεία διαδέχεται το δρύινο ξύλινο δάπεδο και ανάποδα. Το ξύλο είναι ένα βασικό υλικό του χώρου και για τα έπιπλα, όπως και η λευκή ψάθα και η λάκα. Παράλληλα, λεπτομέρειες ορείχαλκου στα φωτιστικά, και σε επιλεγμένες λεπτομέρειες χαρίζουν μια αίσθηση διακριτικής πολυτέλειας.
Τα γυάλινα υαλοπετάσματα στην περίπτωση του master bedroom έχει τη δυνατότητα είτε να κλείνει και να προσφέρει ιδιωτικότητα, είτε να ανοίγει οπότε ο χώρος να ενσωματώνεται στην open air συνολική αίσθηση του διαμερίσματος. Σε κάθε περίπτωση φίνες λεπτομέρειες και μικροέπιπλα κάνουν τη σύνδεση μεταξύ των χώρων ώστε να δημιουργείται μια ενιαία ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζεται από οικειότητα και φιλόξενη διάθεση.
Η αρχιτεκτονική ομάδα, σχετικά με το πώς προσεγγίζει το κάθε έργο υπογραμμίζει: «Η προσπάθεια είναι να αποκτήσει ο χώρος ένα χαρακτήρα, μία δική του ταυτότητα. Είναι σαφές πως στην παγκόσμια πλατφόρμα αισθητηριακών εναυσμάτων, η εναλλαγή εικόνων είναι ταχύτατη και ο μόνος τρόπος για να ξεχωρίσει μέσω μίας εικόνας, είναι αυτή να διαφέρει από την προήγουμενή της και την επόμενη. Ο ίδιος χώρος πρέπει ταυτόχρονα και να ανήκει στην εποχή του, να αφορά δηλαδή το κοινό στο οποίο απευθύνεται, αλλά και να αποτελεί νέα πρόταση, να περιέχει στοιχεία διαφοροποίησης και καινοτομίας.
The team behind the project
Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και το Λονδίνο, η Urban Soul Project διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πολυβραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο και στούντιο σχεδιασμού που προσφέρει υπηρεσίες αρχιτεκτονικής, εσωτερικής διακόσμησης, οικοδομικών αδειών και εγκρίσεων για ξενοδοχεία, γραφεία, εμπορικά και οικιστικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ιδρύθηκε το 2009 από τον Τάσο Γεωργαντζή και τον Κώστα Φλώρο. Αυτή τη στιγμή αποτελείται από μία πολυάριθμη ομάδα στην Ελλάδα και μία μικρότερη στο Λονδίνο. Συνολικά, διαθέτουν περισσότερους από 25 εξειδικευμένους επαγγελματίες. «Δε θα λέγαμε ότι υπάρχει μία δεδομένη φιλοσοφία σχεδιασμού, αλλά περισσότερο μία άποψη όσον αφορά την αντιμετώπιση κάθε έργου ανεξάρτητα και αυτόνομα κάθε φορά, ώστε να είναι μοναδικό» λένε οι ίδιοι.
Φωτογραφία: Kimberley Powell