fbpixel

Search icon
Search
Ένα βήμα πιο κοντά στο πρώτο τεστ αίματος που θα ανιχνεύει 8 είδη καρκίνου
HEALTH

Ένα βήμα πιο κοντά στο πρώτο τεστ αίματος που θα ανιχνεύει 8 είδη καρκίνου

Ανέπτυξαν επιστήμονες με επικεφαλής έναν Έλληνα


Οι επιστήμονες βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη ενός από τους μεγαλύτερους στόχους της σύγχρονης ιατρικής: την ανάπτυξη ενός καθολικού τεστ αίματος που ανιχνεύει εγκαίρως και σε αρχικό στάδιο οκτώ από τους πιο κοινούς τύπους καρκίνου. Το όραμα της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των Ηνωμένων Πολιτειών, στην οποία επικεφαλής είναι ο Έλληνας καθηγητής ογκολογίας και παθολογίας, Νικόλας Παπαδόπουλος, είναι να δημιουργηθεί ένα ετήσιο τεστ που όλοι οι άνθρωποι θα κάνουν προληπτικά, προκειμένου να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση τυχόν καρκίνου και να αυξάνονται οι πιθανότητες θεραπείας και επιβίωσης. Βρετανοί εμπειρογνώμονες μιλώντας στο BBC τόνισαν, ότι πρόκειται για ένα συναρπαστικό επίτευγμα και ότι χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του τεστ σε ό,τι αφορά τη διάγνωση.

johns-hopkins-3.jpg
John Hopkins

Πιο συγκεκριμένα:

Το νέο μη επεμβατικό τεστ υγρής βιοψίας με την ονομασία CancerSEEK αναλύει το γενετικό υλικό (DNA) που κυκλοφορεί στο αίμα και ελέγχει την παρουσία μεταλλάξεων σε 16 γονίδια και οκτώ πρωτεΐνες, που συνδέονται με τον καρκίνο. Το τεστ δοκιμάσθηκε σε 1.005 ασθενείς με διαγνωσμένους μη μεταστατικούς καρκίνους (σταδίου ένα έως τρία) των ωοθηκών, του ήπατος, του στομάχου, του παγκρέατος, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων και του μαστού. Για 5 από τους παραπάνω τύπους (ωοθηκών, ήπατος, στομάχου, παγκρέατος και οισοφάγου) δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κανένα τεστ έγκαιρης διάγνωσης. 

Το νέο τεστ ανίχνευσε κατά μέσο όρο περίπου το 70%, με ποσοστά επιτυχίας που κυμαίνονταν ανάλογα με το είδος. Το κόστος αναμένεται να είναι έως 500 δολάρια ανά ασθενή.

johns-hopkins-2.jpg
Ο καθηγητής Νικόλας Παπαδόπουλος (κάτω σειρά, τρίτος από δεξιά) με τους κορυφαίους επιστήμονες του John Hopkins

Ανάμεσα στους συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science» είναι ο Έλληνας καθηγητής Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος δήλωσε: «Η χρήση ενός συνδυασμού επιλεγμένων βιοδεικτών για την έγκαιρη ανίχνευση έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο που ελέγχουμε την παρουσία του καρκίνου και βασίζεται στην ίδια λογική που χρησιμοποιούμε συνδυασμούς φαρμάκων για να θεραπεύσουμε τους καρκίνους. Ένα τεστ δε χρειάζεται να είναι τέλειο για να είναι χρήσιμο».

Δοκιμάζεται ήδη σε μη-πάσχοντες για να διαπιστωθεί η πραγματική χρησιμότητά του, ενώ ακόμα δεν είναι διαθέσιμο για γενική χρήση, καθώς βρίσκεται σε στάδιο κλινικής δοκιμής.