Τη θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου της δημοφιλούς Ελληνίδας ηθοποιού, Ντίνας Κώνστα. Η ίδια, έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί σε ηλικία 83 ετών. Το δυσάρεστο γεγονός έκανε γνωστό ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας μέσα από μία συγκινητική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η γνωστή ηθοποιός έπασχε από άνοια και τα τελευταία χρόνια ζούσε σε ίδρυμα για ηλικιωμένους.
Ο ίδιος έγραψε χαρακτηριστικά: «Μόλις πληροφορήθηκα από τον πατέρα Συμεών το θλιβερό νέο που θα μας γεμίσει όλους πόνο! Η πολυαγαπημένη μας, η σπουδαία ηθοποιός, η αγωνίστρια δημοκράτισσα, η πολυτάλαντη συνάδελφος και ταυτόχρονα χαμηλών τόνων κι αθόρυβη φίλη μας έφυγε από κοντά μας σήμερα στις 7 το πρωί… Ντινάκι μας, που μας χάρισες τόσες σπουδαίες ερμηνείες στο Θέατρο κι ανεπανάληπτες δημιουργίες κάθε είδους στην τηλεόραση θα μας λείψεις πολύ!!!! ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΛΥΚΕΙΑ ΜΑΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ».
Για παραπάνω από σαράντα χρόνια, μας χάρισε μοναδικές στιγμές μέσα από τους πρωταγωνιστικούς της ρόλους σε σε πολλές επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές και θεατρικές παραστάσεις. Ήταν ένα πλάσμα που επέλεξε να ζει ελεύθερο, μακριά από αυστηρούς κανόνες και συμβάσεις. Μια ψυχή που στρεφόταν προς τη χαρά και την δημιουργικότητα. «Πρέπει να σου πω ότι εγώ έγινα ηθοποιός γιατί δεν θα μπορούσα να ζω μια φυσιολογική ζωή. Θέλω να ζω τις ζωές των άλλων, που λένε. Πάντα μας φαίνονται πιο ενδιαφέρουσες από τη δική μας. Γι' αυτό σιχαινόμουν τους γάμους, τις συμβάσεις και ήθελα να είμαι ελεύθερη», είχε μοιραστεί σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Χρήστο Παρίδη για τη LIFO το 2018.
Γεννήθηκε το 1938 στους Σπαθαραίους, ένα μικρό χωριό της Σάμου. Ήταν το δεύτερο κορίτσι της οικογένειας. Από νωρίς στην ζωή της κυριαρχούσε η απώλεια, καθώς λίγους μήνες αφού γεννήθηκε, είχε χάσει τον πατέρα της. Έζησε έντονα την ιταλική κατοχή και τις στερήσεις. Στην ίδια συνέντευξη, παραδέχτηκε: «Οι Ιταλοί ήταν πιο αλέγκροι από τους Γερμανούς, αλλά πεινάσαμε πολύ. Μας έπαιρναν όλη την παραγωγή από τα χωράφια και όλο το λάδι». Τα επόμενα χρόνια μεταφέρθηκαν οικογενειακώς στην Αθήνα και συγκεκριμένα στους Αμπελόκηπους, περιοχή, όπου πήγε πρώτη Δημοτικού. Εκεί ήταν το σπίτι που είχαν κληρονομήσει από τον πατέρα της. Τα καλοκαίρια ταυτίζονταν πάντα με το νησί. Δίπλα της ήταν ένας από τα αδέρφια του πατέρα της. Ήταν από μια εύπορη οικογένεια Ελλήνων του Κονγκό και ο ρόλος του ήταν καθοριστικός για την ζωή της, καθώς δημιούργησε μια στέρεη πατρική μορφή, η οποία αναπλήρωσε το κενό.
Η ίδια ήταν αντιδραστικό και επαναστατικό παιδί. Δεν ήθελε να πηγαίνει στις σχολικές γιορτές, να λέει ποιήματα και να κάνει οτιδήποτε θεωρείτο υποχρεωτικό. Για το λόγο αυτό αποφάσισε να σπουδάσει δημοσιογράφος. Ωστόσο, ο άλλος της θείος, που θα πλήρωνε τις σπουδές της σε σχολή δημοσιογραφίας στις Βρυξέλλες, άλλαξε γνώμη, διότι πίστευε πως «η δημοσιογραφία είναι τυχοδιωκτικό επάγγελμα και δεν κάνει για τις γυναίκες». Η μητέρα της ήθελε η κόρη της να παντρευτεί και να δουλέψει ως τραπεζικός υπάλληλος αλλά η Ντίνα, το θεωρούσε καταδίκη και αποφάσισε να γίνει ηθοποιός.
Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Κωστή Μιχαηλίδη, ενώ την ίδια εποχή εργαζόταν σε εταιρεία χρωμάτων για να πληρώσει τις σπουδές της. Σπούδασε υποκριτική κρυφά και είχε καθηγήτρια τη Μαίρη Αρώνη. Πρωτοεμφανίστηκε στην Ελεύθερη Σκηνή το 1965. Ασχολήθηκε κυρίως με το ελεύθερο θέατρο, ενώ δούλεψε επτά χρόνια στο Εθνικό. Πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση ήταν το 1976 στο κανάλι της ΕΡΤ στην σειρά «Μια φορά κι έναν καιρό». Τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 συμμετείχε σε δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές. Μερικοί από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους που υποδύθηκε ήταν στις σειρές «Τρεις Χάριτες», «Δις Εξαμαρτείν», το «Σόι μας» και «Δύο ξένοι». Μεγάλες καλλιτεχνικές της συνεργασίες ήταν αυτές με τον Μάνο Κατράκη, το θεατρικό συγγραφέα, Γιώργο Σεβαστίκογλου και τον Διαγόρα Χρονόπουλο. Θεατρικό της ντεμπούτο αποτέλεσε η παράσταση «Η περιπλανώμενη ζωή μιας ρεμπέτισσας» που αφορούσε στη ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου. Για την ίδια ήταν ένα ρόλος- ρίσκο.
Πέρα από το υποκριτικό της ταλέντο, η Ντίνα Κώνστα είχε εκφράσει ανοιχτά και τις πολιτικές της απόψεις. Είχε βάλει υποψηφιότητα με τον Συνασπισμό στις Ευρωεκλογές του 1999, στις βουλευτικές εκλογές του 2000, και στις βουλευτικές εκλογές του 2004.
Δυναμική, επαναστατική και μια προσωπικότητα που αγαπούσε να ελίσσεται. Η δική μας «Ντένη Μαρκορά» με την κάθε ατάκα της να αποπνέει φρεσκάδα, εξυπνάδα και αστείρευτο χιούμορ...
Καλό ταξίδι κα Κώνστα!