fbpixel

Search icon
Search
Easter Taste: Οι παραδοσιακές συνταγές που θα κάνουν το σπίτι σας να «μυρίσει» Πάσχα
TASTE

Easter Taste: Οι παραδοσιακές συνταγές που θα κάνουν το σπίτι σας να «μυρίσει» Πάσχα

Σμυρναίικα κουλουράκια και πολίτικο τσουρέκι είναι κάποιες από αυτές που θα λατρέψετε


Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να υποδεχτούμε το Πάσχα με τη δημιουργία των αγαπημένων μας παραδοσιακών γεύσεων που κάθε χρόνο περιμένουμε πως και πώς να έρθει. Όπως τα Χριστούγεννα που ετοιμάζουμε με μεγάλη ευχαρίστηση τους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και τις δίπλες, έτσι με τον ίδιο τρόπο δρούμε και το Πάσχα, φτιάχνουμε εδέσματα –όπως τα πασχαλινά κουλουράκια, τα σμυρναίικα και το πολίτικο τσουρέκι – και τα απολαμβάνουμε μαζί με την οικογένεια μας την Κυριακή του Πάσχα και όχι μόνο. Βέβαια, πέρα από το γεγονός ότι είναι πολύ νόστιμα και μπορούν να μας κρατάνε συντροφιά κάθε πρωί παρέα με το καφεδάκι μας, μπορούν επίσης να μας δημιουργήσουν και όμορφες αναμνήσεις καθώς θα τα υλοποιούμε μαζί με την οικογένειά μας.

Just to know…

Πριν δούμε αναλυτικά τα πασχαλινά εδέσματα, ας κάνουμε μια μικρή επισήμανση για την ιστορία των εορταστικών αυτών συνταγών. Για αρχή, ας αναφερθούμε στο γεγονός ότι κάνουν την εμφάνισή τους στην τραπεζαρία μας την Μεγάλη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το γνωστό σε όλους μας έθιμο, τα αυγά, τα τσουρέκια και τα κουλουράκια είναι απαραίτητο να τα φτιάχνουμε την Μεγάλη Πέμπτη. Η παράδοση αναφέρει χαρακτηριστικά πως την ημέρα αυτή καλό είναι να μην γίνονται άλλες δουλειές εντός και εκτός σπιτιού, να είμαστε όλοι αφοσιωμένοι στην ετοιμασία των παραδοσιακών αυτών συνταγών. Εφόσον, μάθαμε την ημέρα που γίνονται όλες αυτές οι διαδικασίες, ας δούμε τώρα γιατί το τσουρέκι αποτελεί παραδοσιακό έδεσμα για την Ελληνική κοινωνία. Το τσουρέκι είναι από μόνο του ένα από τα ποικίλα ψωμιά της ελληνικής παράδοσης, όμως ίσως είναι το πιο γνωστό. Εκτός από το τσουρέκι, υπάρχουν και άλλες ποικιλίες Πασχαλινού ψωμιού γνωστές ως «λαμπροκούλουρα» ή «λαμπρόψωμο». Το ψωμί αυτό είναι συμβολικό και αντιπροσωπεύει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί. Όσον αφορά τώρα τα σμυρναίικα κουλουράκια, γνωρίζουμε πως ταξίδεψαν από την άλλη άκρη του Αιγαίου, σε καιρούς δύσκολους και πλημμύρισαν την Ελλάδα με αρώματα της Ανατολής, αλλά και την νοσταλγία για τις χαμένες πατρίδες.

Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε τες!

Πασχαλινά κουλουράκια

picture1-U8ps7.png

Υλικά

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδας (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 120 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 75 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 2 τεμ. αυγά και 1 επιπλέον για άλειμμα

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά –εκτός από το αυγό για την επάλειψη– στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε με το γάντζο για αρκετή ώρα. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε με τα χέρια. Μόλις γίνει ένα ομοιογενές ζυμάρι, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα. Στη συνέχεια, πλάθουμε μακρόστενα μπαστούνια μήκους 14 εκατοστών και πάχους 1 εκατοστό, τα διπλώνουμε στη μέση και τα στρίβουμε σε πλεξούδα. Τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα. Μετά, χτυπάμε το αυγό μαζί με 1 κουταλάκι της σούπας νερό ή γάλα και αλείφουμε τα κουλούρια. Τέλος, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 20-25 λεπτά έως ότου ροδίσουν.

Πολίτικο τσουρέκι

picture-2.png

Υλικά

  • 35 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 35γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 100 γρ. γάλα φρέσκο πλήρες
  • 160 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 τεμ. αυγά και 1 ακόμα για επάλειψη
  • 1 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
  • ½ κ.γ. μαστίχα τριμμένη
  • 100 γρ. νερό χλιαρό
  • 40 γρ. μαγιά νωπή
  • 600 γρ. αλεύρι σκληρό
  • Αμύγδαλα φιλέ για την επιφάνεια

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα δύο είδη βουτύρου, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσοχή μην ανέβει πάνω από τους 50°C η θερμοκρασία του μείγματος, καθώς θέλουμε απλώς να ζεσταθεί, όχι να κάψει, γιατί θα καταστραφεί η μαγιά που θα προσθέσουμε αργότερα. Έπειτα, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα αυγά και το ανακατεύουμε καλά. Σ’ ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας με ένα πιρούνι. Την αδειάζουμε στο μείγμα με τα βούτυρα, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει μια ζύμη που θα ξεκολλάει από τα χέρια μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα σε μίξερ, ζυμώνοντας σε χαμηλή ταχύτητα με το γάντζο – το εξάρτημα για σκληρές ζύμες. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι. Επιπλέον, δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας, την βάζουμε σε μια καθαρή λεκάνη και χαράσσουμε στην επιφάνειά της έναν σταυρό με ένα μαχαίρι. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη και να χαθεί ο σταυρός. Στην συνέχεια, ξανά ζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι και πλάθουμε τρία μπαστούνια, τα οποία πλέκουμε σε πλεξούδα. Εναλλακτικά, φτιάχνουμε ένα μεγάλο μπαστούνι και το τυλίγουμε σαν σαλίγκαρο, αντί να φτιάξουμε πλεξούδα. Μετά, τοποθετούμε το τσουρέκι σε μια λαδόκολλα πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου. Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί ξανά σε όγκο. Ανακατεύουμε το αυγό της επάλειψης μ’ ελάχιστο νερό και μ’ ένα πινέλο αλείφουμε πολύ προσεκτικά την επιφάνεια του τσουρεκιού (δεν πρέπει να το τρυπήσουμε γιατί δεν θα φουσκώσει). Plus, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C-180°C για 50-60 λεπτά, μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.

Σμυρναίικα κουλουράκια

picture-3.png

Υλικά

  • 500 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 500 γρ. ζάχαρη (2 ποτήρια νερό)
  • 2 κρόκοι αυγών για την ζύμη
  • 8-10 κρόκοι επιπλέον για το άλειμμα
  • 280 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 2 κάψουλες βανιλίνη
  • 110 γρ. κονιάκ
  • 1 ½ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση

Αρχικά, σε μια λεκάνη ρίχνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί και να μην υπάρχουν κομμάτια. Αφού το ετοιμάσουμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το ανακάτεμα με τα μήλα των δαχτύλων μας κυκλικά μέχρι να διαλυθεί μέσα στο βούτυρο. Μετά, προσθέτουμε τους δύο κρόκους έναν έναν και έπειτα το χυμό, τις βανιλίνες και το κονιάκ. Δεν ξεχνάμε να προσθέσουμε και το 1 κιλό αλεύρι όλο μαζί και το μπέικιν πάουντερ. Επιπλέον, ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να ενσωματωθούν τα στερεά υλικά και αν δούμε ότι η ζύμη που προκύπτει είναι πολύ υδαρής, ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν πλάθεται και δεν κολλάει στο χέρι. Δοκιμάζουμε να πλάσουμε ένα κουλούρι και κρίνουμε αν θα χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι. Πλάθουμε μικρά λεπτά μπαστουνάκια και τα στρίβουμε να πάρουν το σχήμα βαρκούλας, δηλαδή πρώτα σχηματίζουμε το τελικό γράμμα «s» και έπειτα το πιέζουμε να μην υπάρχουν κενά ανάμεσα στις γραμμές του. Βέβαια, μπορούμε να πλάσουμε και πλεξούδες. Επίσης, μεταφέρουμε τα κουλούρια σε λαμαρίνες πάνω σε λαδόκολλες. Χτυπάμε μερικούς κρόκους και αλείφουμε τα κουλούρια με αρκετή ποσότητα, ώστε να γυαλίσουν καλά. Τέλος, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.

Καλή επιτυχία!