Πολλοί από εσάς σίγουρα έχετε αναρωτηθεί ανά περιόδους ποιος είναι ο σωστότερος τρόπος επιλογής γυαλιών οράσεως, ηλίου, αλλά και φακών επαφής. Ιδιαίτερα για τους περισσότερους από εμάς που περνάμε αρκετό χρόνο μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή, αλλά κι εξαιτίας των απαιτήσεων της σύγχρονης ζωής, που «κουράζει» τα μάτια μας, η σωστή φροντίδα τους είναι απαραίτητη. Στα καταστήματα οπτικών Lenshop λοιπόν, συναντήσαμε τους εξειδικευμένους επαγγελματίες, οι οποίοι μας πληροφόρησαν κατάλληλα επί του θέματος, δίνοντάς μας βοηθητικές συμβουλές και tips για το πώς θα επιλέξουμε σωστά το επόμενο ζευγάρι γυαλιών, ενώ μας υπέδειξαν ό,τι χρειάζεται να γνωρίζουμε σχετικά με τη χρήση και τον καθαρισμό των φακών επαφής.
Παρακάτω, πάμε να ανακαλύψουμε μαζί βήμα-βήμα τα πιο σημαντικά do's & don'ts!
What you need to know first
Πριν από οποιαδήποτε αγορά ή αλλαγή γυαλιών και φακών επαφής είναι η ιατρική εξέταση. Έτσι, καλό θα ήταν να διευκρινίσετε τις διαφορές ανάμεσα στις δύο ειδικότητες επαγγελματιών που ασχολούνται με τα μάτια σας. Οπτική ή οπτομετρία λοιπόν; Πρόκειται για «συγγενείς» ειδικότητες. Η οπτική ασχολείται με την εκτέλεση των συνταγών, είτε αυτές αφορούν γυαλιά και οπτικά μέσα είτε φακούς επαφής, αλλά και με την εμπορία κάθε είδους οπτικών ειδών. Η οπτομετρία από την άλλη, ερευνά την λειτουργία της όρασης και γενικότερα την οφθαλμική υγεία. Ασχολείται κατά κύριο λόγο με την μέτρηση της όρασης και αποτελεί ανεξάρτητο και αυτόνομο επάγγελμα στον χώρο της υγείας.
Γυαλιά Οράσεως και Ηλίου
Το πρώτο βήμα για τη σωστή αγορά στα γυαλιά οράσεως είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε μία πρόσφατη συνταγή σας στη διάθεσή σας. Καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον οπτομέτρη σας για μια επιπλέον επιβεβαίωση της συνταγή σας, ειδικά εάν αυτή είναι παλαιότερη των 12 μηνών.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να έχετε μετρήσει τη διακορική απόσταση, δηλαδή την απόσταση μεταξύ από τις δυο κόρες των ματιών σας. Αυτό καθορίζει πού θα τοποθετηθεί το κέντρο κάθε φακού στο σκελετό, προκειμένου να προσαρμοστούν οι φακοί, γεγονός κρίσιμο για τη διαδικασία κατασκευής των γυαλιών, καθώς πρέπει να εξασφαλιστεί η ακρίβεια.
Έπειτα, δώστε την κατάλληλη προσοχή στην επιλογή του σωστού σκελετού, αλλά και φακών, ακολουθώντας τα παρακάτω tips:
- Επιλέξτε γυαλιά που συμπληρώνουν το σχήμα του προσώπου σας. Ένας σωστός σκελετός οράσεως, εκτός από καλύτερη όραση, συμπληρώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου σας και τη συνολική σας εμφάνιση. Δημιουργήστε μια ισορροπημένη εμφάνιση χρησιμοποιώντας γυαλιά με σκελετό που να κάνει αντίθεση με το σχήμα του προσώπου σας.
- Επιλέξτε ένα πλαίσιο που ταιριάζει στο στιλ σας.
- Λάβετε υπόψη τις προσωπικές και επαγγελματικές σας ανάγκες. Εάν δηλαδή το επάγγελμά σας επιβάλλει κοστούμι, εάν είστε μαθητής ή φοιτητής, εάν είστε πολυάσχολος και δουλεύετε επάνω σε κάτι που έχει ιδιαίτερη λεπτομέρεια.
- Επιλέξτε το σωστό μέγεθος. Η ακριβής τοποθέτηση των φακών μπροστά στα μάτια σας πρέπει να είναι το κύριο μέλημά σας.
- Κατανοήστε τις ανάγκες σας και προσθέστε φίλτρα. Πλέον η τεχνολογία των φακών και των φίλτρων έχουν εξελιχθεί. Ο οπτικός σας μπορεί να προτείνει το φακό με τα κατάλληλα φίλτρα και τις σωστές επιστρώσεις, που να ταιριάζει στη δική σας ανάγκη, λαμβάνοντας υπόψη του αν για παράδειγμα, η δουλειά σας απαιτεί πολύωρη χρήση υπολογιστή, αν δουλεύετε σε εξωτερικό χώρο, εάν χρειάζεται να σκύβετε ή αν οδηγείτε πολλές ώρες.
Τι πρέπει να προσέξετε στα γυαλιά ηλίου
Θα έχετε ακούσει πολλές φορές ότι τα μη πιστοποιημένα γυαλιά ηλίου κάνουν κακό στα μάτια σας. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ το γιατί; Όταν η κόρη του ματιού λοιπόν, είναι εκτεθειμένη σε έντονο φως τείνει να συστέλλεται για να το προστατεύσει. Αν όμως τοποθετήσετε μπροστά του ένα σκούρο φακό χωρίς προστασία, ουσιαστικά απλά ξεγελάτε την κόρη ότι δεν υπάρχει πολύ φως κι έτσι ανοίγει το μάτι σας, και καταλήγει να εκτίθεται στην UV ακτινοβολία.
Οι επιπτώσεις ποιες είναι;
Συνολικά, η συχνή έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του καταρράκτη και ενδεχομένως της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας -δύο από τις κύριες αιτίες απώλειας της όρασης. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που θα φανεί μακροπρόθεσμα και όχι άμεσα, θα πρέπει ωστόσο να του δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.
Κεφάλαιο Φακοί Επαφής
Τι να κάνετε & τι να μην κάνετε
- Θα πρέπει να πλένετε πάντα τα χέρια σας και να τα στεγνώνετε πριν πιάσετε τους φακούς επαφής ή τα μάτια σας. Αναλογιστείτε ότι το 38% των μολύνσεων οφείλονται σε βρεγμένα χέρια.
- Πάντα να ξεκινάτε με το φακό στο δεξί μάτι έτσι ώστε να μην μπερδευτείτε, μιας και κάθε μάτι συνήθως έχει διαφορετική συνταγή.
- Βγάλτε τους φακούς από τη θήκη και ακολουθείστε τις οδηγίες του υγρού συντήρησης. Αλλάξτε κάθε μήνα τη θήκη αποθήκευσης φακών επαφής. 1 στις 5 πιθανές μολύνσεις προκαλείται από παλιές θήκες.
- Σιγουρευτείτε ότι το δάκτυλο είναι στεγνό, βάλτε το φακό στο δάκτυλό σας και δείτε προσεκτικά το φακό. Αν το σχήμα του είναι σαν μπολ με ευθείες τις άκρες του φακού, τότε είναι σωστά τοποθετημένος, αν οι άκρες του φακού είναι προς τα έξω, γυρίστε τον.
- Χρησιμοποιήστε το μεσαίο δάκτυλο για να κατεβάσετε το κάτω βλέφαρο, με το άλλο χέρι τραβήξτε το πάνω βλέφαρο και βάλτε απαλά το φακό στο μάτι σας. Μπορείτε να τον βάλετε ακριβώς πάνω στην κόρη ή στο άσπρο μέρος του ματιού ακριβώς από κάτω. Όπως σας βολεύει καλύτερα.
- Όταν ο φακός είναι μέσα στο μάτι, αφήστε το πάνω βλέφαρο και κλείστε το μάτι για μια στιγμή, ανοιγοκλείστε μερικές φορές και δείτε γύρω για να κεντράρει ο φακό στο μάτι και αυτό ήταν.
- Αν φοράτε μακιγιάζ, βάλτε τους φακούς πρώτα, έτσι ώστε να μην τους λερώσετε με ότι χρησιμοποιήσετε.
Τα πιο συνηθισμένα λάθη
- Δεν έχετε πλύνει και στεγνώσει τα χέρια σας πριν αγγίξετε την θήκη.
- Δεν καθαρίζετε τη θήκη σας εσωτερικά κι εξωτερικά με διάλυμα φακών μετά από κάθε χρήση.
- Κάθε φορά που ξεπλένετε τη θήκη σας, χρησιμοποιείτε νερό βρύσης αντί για διάλυμα φακών επαφής.
- Δεν ανανεώνετε τη θήκη φακών επαφής κάθε μήνα.
- Κρατάτε το ίδιο υγρό στη θήκη αντί να το αντικαταστείτε κάθε φορά.
- Διατηρείτε την θήκη σας στο μπάνιο αντί σε ένα περιβάλλον με λιγότερη υγρασία.
Γιατί πρέπει να πραγματοποιείτε ενζυμικό καθαρισμό 1 φορά την εβδομάδα;
Ο καθαρισμός με ένζυμα είναι η χρήση ενός ειδικού καθαριστικού προϊόντος που αφαιρεί την πρωτεΐνη από τους φακούς επαφής. Οι πρωτεΐνες μπορούν να μείνουν πάνω στο φακό, να βλάψουν τους φακούς σας και να ερεθίσουν τα μάτια σας. Ο συγκεκριμένος καθαρισμός μπορεί να αφαιρέσει όλες αυτές τις πρωτεΐνες. Αλλά προσοχή, δεν καταπολεμά τη βρωμιά και τα έλαια, και δεν σκοτώνει τα μικρόβια. Πρέπει επίσης να καθαρίζετε και να απολυμάνετε τους φακούς σας με ένα υγρό πολλαπλών χρήσεων ή ένα υπεροξείδιο.
Φωτοχρωμικοί φακοί
Οι φωτοχρωμικοί φακοί μπορούν να κάνουν λίγο πιο εύκολη την καθημερινότητά σας, συνδυάζοντας την ίδια στιγμή την ευκολία και την πραγματικότητα με την αποτελεσματική προστασία για τα μάτια. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για δυναμικούς φακούς οι οποίοι προσαρμόζονται σε όλες τις μεταβαλλόμενες συνθήκες φωτισμού. Έχουν την ιδιότητα να σκουραίνουν όταν εκτεθούν στο φως του ήλιου και στην υπεριώδη ακτινοβολία UV και να επανέρχονται στην αρχική, «διαφανή» τους κατάσταση όταν βρεθούν σε εσωτερικό χώρο. Αυτό έχει σαν πλεονέκτημα την αποτελεσματική προστασία από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία και το μπλε φως, προσφέροντας διαυγή και ξεκούραστη όραση σε διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Δοκιμάστε τους!