fbpixel

Search icon
Search
Δυσανεξία στη γλουτένη: Πώς να ξεχωρίσετε τα προειδοποιητικά σημάδια
WELLNESS

Δυσανεξία στη γλουτένη: Πώς να ξεχωρίσετε τα προειδοποιητικά σημάδια

Και όλα τα απαραίτητα «εφόδια» για να την αντιμετωπίσετε


Η δυσανεξία στη γλουτένη, η οποία είναι γνωστή και ως «κοιλιοκάκη», είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, το οποίο ακούμε πολύ συχνά στην καθημερινότητα μας. Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια οι εταιρίες παραγωγής τροφίμων έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην δημιουργία προϊόντων κατάλληλων ακόμα και για τους ανθρώπους με ορισμένες οργανικές δυσλειτουργίες, ώστε να καταφέρουν να τους προσελκύσουν και κατ’ επέκταση να καλύψουν τις ανάγκες τους. Παρόλα αυτά, εσείς γνωρίζετε τι πραγματικά είναι η κοιλιοκάκη και από ποια συμπτώματα συνοδεύεται;

Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη;

Η κοιλιοκάκη είναι ένα νόσημα, το οποίο εμφανίζεται στον ασθενή, εξαιτίας της δυσανεξίας που έχει στο συστατικό της γλουτένης. Αναλυτικότερα, τα συμπτώματα που θα αναφέρουμε λίγο παρακάτω εμφανίζονται μόλις το άτομο καταναλώσει ορισμένα τρόφιμα που την περιέχουν, όπως είναι για παράδειγμα το ψωμί, τα δημητριακά και τα ζυμαρικά. Παρόλα αυτά, αξίζει να γνωρίζετε πως αυτή η ουσία χρησιμοποιείται εκτενώς στη βιομηχανία των τροφίμων και μπορεί να βρεθεί μέχρι και στο παγωτό.

hm-swimwear-2019-campaign05.jpg

Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σας θορυβήσουν;

Αξίζει να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο πως η δυσανεξία στη γλουτένη σε ποσοστό 21% είναι ασυμπτωματική και ονομάζεται υποκλινική κοιλιοκάκη, εξαιτίας της έλλειψης συμπτωμάτων. Ωστόσο, το υπόλοιπο 79% των νοσούντων έρχονται αντιμέτωποι με εντερικές διαταραχές, κοιλιακό φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, κοιλόπονο, ανορεξία, σιδηροπενική αναιμία, διαταραχές εμμήνου ρύσεως, υπογονιμότητα, πονοκέφαλος και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (επαναλαμβανόμενες παλινδρομήσεις των οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο προκαλώντας βλάβες στο τοίχωμα του).

Ταυτόχρονα, ο δεδομένος τύπος αλλεργίας μπορεί να είναι άκρως απειλητικός για τη ζωή κάποιου σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς μπορεί να βλάψει το αναπνευστικό σύστημα ή να οδηγήσει σε απώλεια των αισθήσεων για μικρό χρονικό διάστημα.

Μια ακόμα πιο συχνή ερώτηση που τίθεται συχνά στους ειδικούς είναι αν η κοιλιοκάκη μπορεί να συσχετιστεί με διάφορες μορφές καρκίνου. Οφείλετε να γνωρίζετε πως έχει σχέση με μια μικρή αύξηση του κινδύνου εμφάνισης λεμφώματος ή καρκίνου στο παχύ έντερο.

Ποιες εξετάσεις χρειάζεται να πραγματοποιηθούν, ώστε να ταυτοποιηθεί;

Για να γίνει μια έγκυρη και σφαιρική διάγνωση, χρειάζεται να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες εξετάσεις, ώστε να διασφαλιστεί το αποτέλεσμα. Αναλυτικότερα, τόσο οι αιματολογικές εξετάσεις, όσο και η βιοψία είναι απαραίτητες, ενώ αν τελικά κάποιος διαγνωστεί θετικός οφείλει να παρακολουθεί την πορεία της υγείας του κάθε 6-12 μήνες.

1-dMyd7.jpg

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κοιλιοκάκη;

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης είναι ένα αρκετά περίπλοκο ζήτημα, το οποίο απαιτεί να είστε όσο πιο υπομονετικοί και ψύχραιμοι γίνεται. Μια πολύ καλή λύση είναι να στραφείτε σε έναν Διατροφολόγο, ώστε να δημιουργήσετε ένα ειδικό πλάνο διατροφής που δε θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας και την πορεία της δεδομένης νόσου. Παράλληλα, οι τροφές που μπορείτε να αποφεύγετε είναι τα ζυμαρικά, το ψωμί, το κριθάρι, το σιτάρι, τη σίκαλη, τη ζύμη ζυθοποιίας (προέρχεται από την μπύρα), τα μπισκότα, τις κρέπες, τις βάφλες και τα ποτά βύνης. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να σας πιάνει πανικός, αφού μπορείτε να τα απολαμβάνετε άφοβα αντικαθιστώντας ορισμένα από τα υλικά που εμπεριέχονται σε αυτά με κάποια που είναι κατάλληλα για την κατάσταση σας.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εμφανίζεται όλο και συχνότερα. Παρόλα αυτά, η επιστήμη και η τεχνολογία συνεχίζουν να αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς, γεγονός που καθιστά την καθημερινή μας ζωή πιο εύκολη και τα προβλήματα μας περισσότερα διαχειρίσιμα και θεραπεύσιμα. Αν έχετε υποψίες πως είστε ένας από εκείνους που ταλαιπωρούνται από τη δυσανεξία στη γλουτένη, τότε δεν έχετε παρά να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, για να ανακαλύψετε άμεσα μια αποτελεσματική λύση.