fbpixel

Search icon
Search
Διατροφή: Τελική ευθεία για το καλοκαίρι χωρίς στέρηση
WELLNESS

Διατροφή: Τελική ευθεία για το καλοκαίρι χωρίς στέρηση

Πετύχετε το διατροφικό σας στόχο νόστιμα


Η εβδομάδα του Πάσχα σηματοδοτεί πολλά πράγματα, αλλά διατροφικά είναι σίγουρο ότι αποτελεί την περίοδο με τα τελευταία λουκούλια γεύματα πριν το ξεκίνημα της διατροφής για το καλοκαίρι. Φυσικά, δεν χρειάζεται όλοι να χάσουν βάρος για το καλοκαίρι (ή για οποιαδήποτε εποχή εδώ που τα λέμε) αλλά αν το θέλετε είναι καλό οι στόχοι σας να είναι καθαρά εξατομικευμένοι και να ικανοποιούν πρωτίστως τις δικές σας ανάγκες χωρίς να επηρεάζονται από λάθος πρότυπα, όπως αυτά που συχνά προωθούνται στα social media. Η απώλεια βάρους, μέσα σε ένα υγιές εύρος, πρέπει να γίνεται επειδή εσείς το θέλετε, είτε αυτός είναι λόγος υγείας είτε για να νιώθετε πιο άνετα με το σώμα σας (ή και τα δύο φυσικά).

Βρείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε τους επόμενους μήνες για να τρέφεστε πιο υγιεινά και να βοηθήστε την απώλεια βάρους.

Βάλτε τα γεύματά σας σε πρόγραμμα

mariana-medvedeva-usfie5yc7py-unsplash.jpg

Άλλοι προτιμούν να τρώνε κάθε τρεις ώρες και άλλοι να κάνουν διαλειμματική διατροφή· όλα είναι δυνατά εφόσον γίνονται σύμφωνα με τις αντίστοιχες επίσημες διατροφικές συστάσεις χωρίς ακραίες πρακτικές. Οποιαδήποτε μορφή διατροφής σας εξυπηρετεί, οργανωθείτε! Καταγράψτε τα γεύματα που θέλετε να κάνετε τις επόμενες μέρες, φτιάξτε μία λίστα για το σούπερ μάρκετ και προμηθευτείτε τα απαραίτητα υλικά. Έτσι, θα έχετε τη κατάλληλη στιγμή τα τρόφιμα που χρειάζεστε για το επόμενο γεύμα ή σνακ.

To do: Φτιάξτε μία λίστα αγοράς για τα γεύματα της εβδομάδας.

Ανακαλύψτε καινούριες συνταγές

jason-briscoe-ktrov7eujms-unsplash.jpg

Το διαδίκτυο και πλατφόρμες όπως το Instagram και το Τik Τok αποτελούν πλέον μέρος έμπνευσης και για το υγιεινό, γρήγορο φαγητό. Με μία γρήγορη ανασκόπηση σε κατάλληλες κατηγορίες, μπορείτε να βρείτε εύκολες συνταγές που δεν παίρνουν πάνω από 20-30 λεπτά στην παρασκευή τους αλλά συνεχίζουν να είναι νόστιμες, θρεπτικές αλλά χαμηλές σε θερμίδες. Βρείτε μερικές ιδέες εδώ, εδώ και εδώ.

To do: Βρείτε νέες γρήγορες, υγιεινές και νόστιμες συνταγές στο διαδίκτυο.

Αποφεύγετε τα red flags

brooke-lark-1rm9glhv0ua-unsplash.jpg

Για κάποιους είναι τα γλυκά, για άλλους το κρασάκι και το τυράκι μπροστά στην τηλεόραση, όταν όλοι έχουν κοιμηθεί και έχει ηρεμήσει το σπίτι. Όποιο και αν είναι το δικό σας red flag, αποφύγετε να το έχετε στα ντουλάπια της κουζίνας για λίγο καιρό. Δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος για μία πετυχημένη διατροφή, από το να έχετε μόνο τα σωστά υλικά στη κουζίνα σας.

To do: Αποφεύγουμε να έχουμε στο σπίτι διατροφικούς πειρασμούς.

Detox διατροφή

brooke-lark-g1-n7rv720w-unsplash.jpg

Οι διατροφές που χαρακτηρίζονται ως «detox», είναι στην πλειοψηφία τους πολύ χαμηλές σε θερμίδες και συνήθως περιορίζονται στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, μερικές φορές αποκλειστικά σε μορφή χυμών ή smoothies. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να υποστηρίζει ότι μία τέτοια διατροφή μπορεί να μας «αποτοξινώσει», αντιθέτως είναι ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά με κίνδυνο αβιταμινώσεων σε περιπτώσεις μακροπρόθεσμης χρήσης και επικίνδυνη για ευπαθείς ομάδες. Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικά επιβεβαιωμένο τρόφιμο το οποίο μπορεί να αποτοξινώσει τον οργανισμό. Ο οργανισμός από μόνος τους αποβάλει τις τοξίνες μέσω οργάνων όπως τα νεφρά, το συκώτι ακόμα και το ίδιο μας το δέρμα μέσω της διαδικασίας της εφίδρωσης.

To do: Αποφεύγουμε «διατροφές» που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα σε μικρό χρονικό διάστημα

Απολαύστε ένα free meal

stefan-johnson-xifbdegcy44-unsplash.jpg

Κάντε το free meal να αξίζει, διαλέξτε ένα γεύμα της εβδομάδας, είτε είναι στο σπίτι είτε σε κάποιο εστιατόριο, και απολαύστε αυτό το απαγορευμένο φαγητό που σκεφτόσασταν όλη την εβδομάδα. Στη συνέχεια συνεχίστε την ημέρα σας κανονικά, τρώγοντας ό,τι είχατε προγραμματισμένο. Ένα γεύμα δεν θα καταστρέψει τη συνολικής σας προσπάθεια αλλά θα σας δώσει την ελευθερία που προσφέρει μία ισορροπημένη διατροφή στην οποία επιτρέπονται όλα στις σωστές ποσότητες και συχνότητες.

To do: Μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας, εντάξτε στην εβδομάδα σας ένα free meal.

Καλή όρεξη!
niki-dietitian.jpg

Η Νίκη Αθανασιάδου PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.