fbpixel

Search icon
Search
Easter vibes: Σε αυτά τα ελληνικά νησιά το Πάσχα αποτελεί μια μυσταγωγική εμπειρία
TRAVEL

Easter vibes: Σε αυτά τα ελληνικά νησιά το Πάσχα αποτελεί μια μυσταγωγική εμπειρία

Μοναδικά έθιμα και πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα


Τα ελληνικά νησιά δε θεωρούνται must-visit μόνο για το καλοκαίρι. Η κάθε εποχή τους χαρίζει διαφορετικά χρώματα, διαφορετικά αρώματα, διαφορετικά vibes. Έτσι και τώρα, το Πάσχα, το κάθε ένα από αυτά προετοιμάζεται για κάτι πολύ ιδιαίτερο και οι locals φροντίζουν να διατηρούν τη μοναδικότητά τους, τηρώντας πιστά τα έθιμα και τις τοπικές παραδόσεις. Για όσους λατρεύουν τα short-trips και θέλουν να βιώσουν μία πολύ ιδιαίτερη εμπειρία, το Πάσχα σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά που γιορτάζουν τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας με τον δικό τους τρόπο, αποτελεί από μόνο του κάτι διαφορετικό. Μία έκρηξη συναισθημάτων, με σπουδαία αξία. 

Θέλετε να μάθετε ποια είναι τα greek islands που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ζωντανή την παράδοση και ξεχωρίζουν για την κατανυκτική μυσταγωγία τους; Εμείς ξεχωρίσαμε μερικά από αυτά και σας τα παρουσιάζουμε...

Μία μοναδική εμπειρία που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό σας!

Άνδρος

shutterstock-435509122.jpg

Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και ξεχωρίζει για τις πανέμορφες παραλίες, τα καταπράσινα τοπία και τα γραφικά της χωριά. Η Άνδρος είναι το ιδανικό μέρος για όσους θέλουν να κάνουν μία mini απόδραση, σε ένα πανέμορφο νησί με πολλά διαφορετικά πρόσωπα. Πρόκειται για έναν τόπο με μεγάλη ναυτική παράδοση, που ξεχωρίζει τόσο για την μαγευτική του αύρα, όσο και την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του, ενώ φημίζεται και για την πλούσια βλάστησή του, με τους νερόμυλους και τα πετρόχτιστα γεφύρια, συνθέτουν ένα μοναδικό κυκλαδίτικο τοπίο. Το νησί αυτό τα συνδυάζει με τον πιο μαγικό τρόπο όλα. Είναι ήρεμο και ήσυχο, αλλά έχει κι έντονη νυχτερινή ζωή. Διαθέτει εντυπωσιακά, καταπράσινα τοπία, αλλά και χρυσαφένιες παραλίες με τα γαλάζια νερά να παραπέμπουν σε εξωτικούς προορισμούς. Άλλες περιβάλλονται από επιβλητικά βράχια κι αποτελούν πόλο έλξης για όσους αποζητούν την απόλυτη ηρεμία κι άλλες, είναι οργανωμένες και μοιάζουν ιδανική επιλογή για τους sports-lovers. Ό,τι κι αν ζητάει κανείς από τις διακοπές του, θα το βρει στην Άνδρο, που ειδικά το Πάσχα μοιάζει να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο και τηρεί τις παραδόσεις της, με τον πιο ευλαβικό τρόπο.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η Άνδρος θεωρείται must-visit προορισμός για το Πάσχα. Τη Μεγάλη Παρασκευή, τα πανέμορφα χωριά του νησιού έχουν την τιμητική τους, καθώς τόσο οι locals, όσο και οι επισκέπτες καταφθάνουν σε αυτά για το προσκύνημα των Επιταφίων, ενώ το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στη Χώρα, στο Γαύριο, στο Μπατσί, στο Κόρθι και σε όλα τα χωριά γίνεται η περιφορά, μέσα σε κλίμα κατάνυξης. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται στη Χώρα η Γιορτή Λεμονιού, στην οποία μπορεί κανείς να γευτεί διάφορα γλυκά και ποτά με βάση το λεμόνι. Το βράδυ της Ανάστασης ο ουρανός φωτίζεται από τα χιλιάδες βεγγαλικά, ενώ οι εορτασμοί κορυφώνονται την Κυριακή του Πάσχα, καθώς στα μεγαλύτερα χωριά -όπως η Παλαιόπολη και το Συνετί- το απόγευμα παίζουν στο δρόμο τα «τσούνια», ένα παραδοσιακό παιχνίδι, που μοιάζει με το bowling.

Πάτμος

shutterstock-389977378.jpg

Ένα μικρό νησί στα Δωδεκάνησα, παγκοσμιώς γνωστό για τη σημαντική θρησκευτική κληρονομιά, αλλά και τις εκπληκτικές παραλίες, τα γραφικά χωριά, τα υπέροχα τοπία και τη γαστρονομία του. Η Πάτμος δε θεωρείται τυχαία ιδανικός προορισμός για το Πάσχα. Στο νησί αυτό, θα μπορέσετε να απολαύσετε χαλαρές στιγμές μακριά από όλους κι από όλα, κάνοντας βόλτα στα πανέμορφα γραφικά του χωριά, αλλά και να περπατήσετε σε ειδυλλιακά μονοπάτια, που θα σας προσφέρουν μία μαγευτική θέα στο απέραντο γαλάζιο. Η ατμοσφαιρική Χώρα της Πάτμου, η οποία έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, θα κερδίσει αμέσως μία θέση στην καρδιά σας, με την επιβλητική αρχιτεκτονική της, αλλά και τους ανεμόμυλους που βρίσκονται δίπλα στον οικισμό κι είναι σίγουρο, πως δε θα θέλετε να την αποχωριστείτε.

Κάνοντας focus στην περίοδο του Πάσχα, η απόλυτη, κατανυκτική εμπειρία ξεκινάει το πρωί της Μ. Πέμπτης στην δαφνοστολισμένη Χώρα, όπου το μεθυστικό άρωμα από τις σκορπισμένες λεβάντες κι η θέα στο πέλαγος, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό, ενώ η Τελετή του Νιπτήρος κι η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου θα σας μεταφέρουν σε μία άλλη εποχή. Το βράδυ της Ανάστασης, οι περισσότεροι συγκεντρώνονται στο Μοναστήρι, ενώ στο προαύλιο της γυναικείας Μονής του Ευαγγελισμού το σκηνικό είναι πολύ διαφορετικό, καθώς η λειτουργία πραγματοποιείται χωρίς μικρόφωνα και βεγγαλικά, αλλά μόνο με τις ψαλμωδίες των καλογριών, που δημιουργούν μία πραγματικά πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Σπέτσες

shutterstock-1775493956.jpg

Θεωρείται -δικαίως- ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα και ιστορικά νησιά του Αργοσαρωνικού και κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αποτελεί πόλο έλξης για visitors από πολλά διαφορετικά σημεία της Ελλάδας κι όχι μόνο. Οι Σπέτσες φημίζονται για τη νεοκλασική αρχιτεκτονική τους, αλλά και τις παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά που παραπέμπουν στην ιταλική ριβιέρα και προσφέρονται για εξερεύνηση. Οι μετακίνησεις στο νησί αυτό γίνονται κυρίως με τα πόδια ή και με καραβάκια που λειτουργούν ως θαλάσσια ταξί και πραγματικά αξίζει να αφιερώσει κανείς χρόνο για να γνωρίσει όλες τις πλευρές του και να θαυμάσει από κοντά τα πολλά, διαφορετικά του πρόσωπα. Οι Σπέτσες είναι ιδανική επιλογή γι' αυτό το διάστημα και ειδικά το Πάσχα, είναι καταπράσινες κι ανθισμένες, αναδεικνύοντας την πιο όμορφη πλευρά τους.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, όλο το νησί -locals και visitors- συγκεντρώνεται στην Πλατεία Ποσειδωνίου, μαζί με τους στολισμένους Επιταφίους από τους ναούς του Αγίου Νικολάου, της Αναλήψεως, του Αγίου Αντωνίου και του Αγίου Ιωάννη. Εκεί, τους σηκώνουν στον αέρα και προσπαθούν να τους κρατήσουν ψηλά όσο περισσότερο γίνεται, ενώ ακολουθεί μια σύντομη δέηση που ψέλνουν όλοι μαζί και στη συνέχεια οι Επιτάφιοι επιστρέφουν στις ενορίες τους, για να μπορέσουν οι πιστοί να προσκυνήσουν. Τη βραδιά της Ανάστασης τα πυροτεχνήματα σε όλες τις ενορίες ενώνονται στον ουρανό του νησιού, ενώ  η κάθε ενορία αναβιώνει τα έθιμα της. Στην ενορία της Ανάληψης καίνε μια βάρκα στο προαύλιο του ναού. Last but not least, στην πλατεία της Κουνουπίτσας, την Κυριακή του Πάσχα το απόγευμα, πραγματοποιείται το «κάψιμο» του Ιούδα, έθιμο που αναβίωσε τα τελευταία χρόνια κι είναι άκρως εντυπωσιακό.

Χίος

shutterstock-2135498613.jpg

Η πανέμορφη Χίος, είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτη την ομορφιά και τον αυθεντικό του χαρακτήρα. First of all, φημίζεται για τη μαστίχα, αλλά και για τα μεσαιωνικά χωριά και τις χρυσαφένιες παραλίες της -πάνω από 90- που αποτελούν πόλο έλξης για όσους καταφθάνουν σε αυτήν. Πρόκειται για το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, που συνδυάζει με τον πιο αρμονικό τρόπο τον σύγχρονο με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, ενώ η άγρια κι ανεξερεύνητη ομορφιά του, πλαισιώνονται ιδανικά από τα εντυπωσιακά τοπία. Διακοπές στη Χίο σημαίνει εξερεύνηση, ξεκούραση, διασκέδαση κι επαφή με την παράδοση, ενώ δεδομένου πως είναι παγκοσμίως γνωστή για την παραγωγή μαστίχας, must-visit είναι τα Μαστιχοχώρια, προκειμένου να δοκιμάσει κανείς τα ντόπια προϊόντα και τα παραδοσιακά εδέσματα του τόπου αυτού.

Όσο για το Πάσχα; Αυτή την περίοδο, οι εκκλησίες, τα βυζαντινά μοναστήρια και τα ερημικά ξωκλήσια έχουν την τιμητική τους και ξεκινώντας από τη Μεγάλη Παρασκευή, οι Επιτάφιοι στολίζονται από νωρίς για να ακολουθήσει στη συνέχεια η περιφορά. Το ραντεβού δίνεται στην κεντρική πλατεία της Χώρας και το θέαμα που συναντά κανείς εκεί είναι απλά μοναδικό, ενώ στα Μαστιχοχώρια αναβιώνει το έθιμο του Φανού. Οι κάτοικοι του νησιού συγκεντρώνουν σωρούς με κλαδιά και κούτσουρα που τα ανάβουν το βράδυ της Ανάστασης, ενώ το πιο χαρακτηριστικό πασχαλινό έθιμο, είναι ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο. Την ώρα που οι καμπάνες δίνουν το σύνθημα για την Ανάσταση, από τις εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής εκτοξεύονται ρουκέτες και πυροτεχνήματα, που κάνουν τη νύχτα μέρα και χαρίζουν σε όλο το νησί μία πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Σκόπελος

shutterstock-2135498613-PovTO.jpg

Θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα κι ιδιαίτερα νησιά των Σποράδων και σήμα κατατεθέν της, αποτελούν η εντυπωσιακή βλάστηση και οι παραδεισένιες παραλίες. Η Σκόπελος, είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους αγαπούν την ηρεμία και θέλουν να κάνουν ένα σύντομο break από όλους κι από όλα και κάθε εποχή, αποκτά μία διαφορετική ομορφιά. Άλλοτε, είναι λάμπει κάτω από τον γυαλιστερό, καυτό ήλιο κι άλλοτε, μοιάζει φρέσκια και ειδυλλιακή. Το σίγουρο είναι πως όποτε κι αν βρεθεί κανείς σε αυτήν, έχει την ευκαιρία να απολαύσει τις πιο χαλαρωτικές και αναζωογονητικές διακοπές, σε ένα πανέμορφο περιβάλλον. Η Σκόπελος είναι γεμάτη με εντυπωσιακά τοπία, όμορφες διαδρομές, γραφικά χωριά και ονειρεμένες παραλίες και προσφέρεται για φυσικές δραστηριότητες, γι' αυτό και την επιλέγουν οι action-lovers, ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν πως είναι ο ιδανικός προορισμός και για το Πάσχα, καθώς φημίζεται για τα πολλά και μικρά εκκλησάκια της.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, σε όλες τις εκκλησίες γίνεται η αναπαράσταση του σεισμού που περιγράφουν τα Ευαγγέλια ότι έγινε μετά τη Σταύρωση κι όλοι μαζί οι πιστοί, χτυπούν μέσα στην εκκλησία ό,τι ξύλο υπάρχει. Μέχρι το απόγευμα της ίδιας ημέρας σε κάθε ενορία του νησιού στολίζονται οι Επιτάφιοι και βγαίνουν με την καθιερωμένη σειρά τους το βράδυ. Πρώτα, βγαίνει ο Επιτάφιος του "Χριστού", μετά του "Άη Γιάννη", μετά της "Παναγίας" και τελευταίος της "Φανερωμένης", ενώ οι ντόπιοι και visitors ψάλλουν στην πομπή τα Εγκώμια του Επιταφίου, για να καταλήξουν όλοι μαζί στον παραλιακό δρόμο του λιμανιού. Εκεί, τα πολύχρωμα φαναράκια μαζί με τα φώτα από τις λαμπάδες συνθέτουν ένα κατανυκτικό σκηνικό, ενώ μετά την περιφορά του Επιταφίου, κλείνουν οι πόρτες στους ναούς και ψάλλεται το «Άρατε Πύλας», με το έθιμο αυτό, να αναπαριστά τη θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στον Άδη. Το Μεγάλο Σάββατο είναι ημέρα χαράς για ολόκληρο το νησί κι οι locals συνηθίζουν να σχεδιάζουν έναν σταυρό πάνω από τις πόρτες, ανάβοντας -παράλληλα- με το Άγιο Φως το καντήλι για 40 ημέρες, ενώ την ώρα που ο παππάς ψάλει το Χριστός Ανέστη γεμίζει ο ουρανός βεγγαλικά και φωτοβολίδες.

Φολέγανδρος

shutterstock-148232216.jpg

Ένα νησί με άγρια ομορφιά. Ένας πανέμορφος, γαλαζοπράσινος παράδεισος που βρίσκεται στην καρδιά του Αιγαίου και φημίζεται για τους ήρεμους ρυθμούς του και τα υπέροχα τοπία του. Η Φολέγανδρος είναι ένα νησί που δε μοιάζει με όλα τα άλλα. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα πλακόστρωτα καλντερίμια και οι μαγευτικές παραλίες συνθέτουν ένα σκηνικό σπάνιας ομορφιάς κι η Χώρα της θεωρείται μία από τις πιο όμορφες και γραφικές στις Κυκλάδες, ενώ η θέα από την Παναγιά στην κορυφή του λόφου κόβει την ανάσα. Must-visit θεωρούνται κι οι δύο μεγάλοι οικισμοί, το Καραβοστάση, που είναι το λιμάνι -ουσιαστικά- του νησιού κι η Άνω Μεριά και δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι όσοι καταφθάνουν σε αυτήν, δε θέλουν να την αποχωριστούν κι επιστρέφουν στο μέρος αυτό κάθε καλοκαίρι -κι όχι μόνο- για τις πιο χαλαρωτικές, low-profile διακοπές σε ένα μαγευτικό νησί, με πολύ ιδιαίτερα vibes.

Η Φολέγανδρος -ωστόσο- είναι κι ένα νησί με σπουδαία ιστορία και παράδοση κι ειδικά το Πάσχα, οι ντόπιοι τηρούν πιστά τα έθιμά τους, με τους εορτασμούς να διαρκούν μέχρι και την Τρίτη. Οι locals δημιουργούν μία μοναδική ατμόσφαιρα, τα βεγγαλικά και τα τραγούδια, διαρκούν ώρες ολόκληρες και κάθε σπίτι του νησιού ανοίγει τις πόρτες του, για να υποδεχθεί την πομπή της εικόνας της Παναγίας και να κεράσει ρακές, κρασί και μεζέδες όσους τη συνοδεύουν. Η καθιερωμένη βόλτα της θαυματουργής εικόνας ξεκινά την Κυριακή από τη Χώρα και περνάει κατά σειρά από την Άνω Μεριά, τον Πετούση και το Λιβάδι, μέχρι να ολοκληρωθεί στον Καραβοστάση. Πρόκειται για μία συγκινητική εμπειρία που θα σας καθηλώσει και σίγουρα, θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην καρδιά σας!

Ρόδος

shutterstock-1205309086.jpg

Είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων και σήμα κατατεθέν της, αποτελούν τα φυσικά της τοπία και τα εντυπωσιακά αξιοθέατα. Η Ρόδος είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, με την πλούσια ιστορία και τη γαστρονομία της να τη χαρακτηρίζουν. Αυτό το νησί, μοιάζει ικανό να μαγέψει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες, με τα γραφικά χωριά, τα πανέμορφα τοπία και τις χρυσαφένιες παραλίες να είναι μερικά μόνο από όσα έχει να προσφέρει στους visitors που καταφθάνουν σε αυτό, οποιαδήποτε εποχή. Το Νησί των Ιπποτών προσφέρεται για εξερεύνηση, για ατελείωτες βόλτες και για μικρά roadtrips, ενώ οι παραλίες του, θεωρούνται από τις καλύτερες στην Ελλάδα. Άλλες, είναι απομονωμένες και ήσυχες κι άλλες, αναδεικνύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα τους. Ό,τι κι αν ζητήσει κανείς, θα το βρει στη Ρόδο κι είναι σίγουρο, πως θα αναπτύξει αμέσως μία ιδιαίτερη σχέση με αυτό το μέρος.

Οι καλαφουνοί, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα του Πάσχα σε αρκετά χωριά -κυρίως- της νότιας Ρόδου κι οι πιο εντυπωσιακοί σε μέγεθος ανάβουν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μόλις χτυπήσουν οι καμπάνες για το «Χριστός Ανέστη», στο χωριό της Απολακκιάς. Αρκετές ημέρες πριν από την Ανάσταση, οι νεαροί άντρες του χωριού πηγαίνουν στα βουνά για να κόψουν ξύλα, προκειμένου να αρχίσουν την κατασκευή των καλαφουνών, ενώ οι κάτοικοι χωρίζονται στους πανωμερίτες και τους κατωμερίτες, ανάλογα με την πόρτα από την οποία μπαίνουν στην Εκκλησία και συναγωνίζονται ποιος θα φτιάξει τον πιο ψηλό καλαφουνό. Το έθιμο τηρείται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου σε αρκετά χωριά της Ρόδου και διαφέρει συνήθως ο τρόπος κατασκευής, ενώ εξαίρεση αποτελεί το Γεννάδι, όπου ο καλαφουνός ανάβει το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης.

Τήνος

shutterstock-493765894.jpg

Αποτελεί ένα από τα πιο ξεχωριστά νησιά των Κυκλάδων κι οι περισσότεροι, την έχουν συνδυάσει με τον θρησκευτικό τουρισμό. Η Τήνος είναι ένα πανέμορφο νησί, που βρίσκεται ανάμεσα στην Άνδρο και την Μύκονο και προσφέρεται για ξεκούραστες διακοπές με φόντο όμορφα τοπία. Πρόκειται για έναν γαλάζιο παράδεισο, με πλούσιο πολιτιστικό πλούτο, με τους locals να τηρούν πιστά τις παραδόσεις, ενώ τα γραφικά χωριά και τα εντυπωσιακά της τοπία θεωρούνται σήμα κατατεθέν. Το νησί είναι, επίσης, γνωστό για τη μαρμαροτεχνία του, καθώς έχει μακρά παράδοση στη γλυπτική, ενώ ξακουστά είναι και τα πανηγύρια στα χωριά του, με τους ντόπιους να υποδέχονται visitors από κάθε γωνιά της Ελλάδας κι όχι μόνο, με την καλύτερη διάθεση. Κάθε ταξίδι στην Τήνο, αποτελεί από μόνο του μία μοναδική εμπειρία κι ειδικά το Πάσχα, το μέρος αυτό στις Βόρειες Κυκλάδες αποκτά μία διαφορετική ομορφιά και μία αύρα, που θα σας συγκινήσει από το πρώτο λεπτό της παραμονής σας σε αυτό!

Αν αισθάνεστε την ανάγκη να βιώσετε το Πάσχα κατανυκτικά, τότε η Τήνος θα κερδίσει αμέσως μία θέση στην καρδιά σας. Η λιτανεία των έξι επιταφίων στα στενά της Χώρας και κυρίως η είσοδος του Επιταφίου του Αγίου Νικολάου στη θάλασσα με τους αναμμένους πυρσούς, θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη και την καρδιά σας. Στα εκκλησάκια του νησιού, ψάλλονται ψαλμωδίες και μοιρολόγια που δε θα ακούσετε πουθενά αλλού, με τους ντόπιους να βιώνουν την μεγάλη αυτή γιορτή με βαθιά κατάνυξη, τηρώντας όλες τις παραδόσεις. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, γίνεται η Πρώτη Ανάσταση και σκορπίζονται λεμονόφυλλα σε όλη την εκκλησία, με τους πιστούς να προσπαθούν να πιάσουν ένα στον αέρα και να το φυλάξουν για ευλογία και καλή τύχη, ενώ το βράδυ μετά το «Χριστός Ανέστη» η μία ενορία συναγωνίζεται την άλλη, σε ένα πολύ ιδιαίτερο σκηνικό.

Κέρκυρα

shutterstock-516613018.jpg

Ένα νησί με πλούσια ιστορία και σπάνια φυσική ομορφιά. Ένας επίγειος παράδεισος γεμάτος με πανέμορφες παραλίες, καταπράσινα τοπία, που αποτελεί ιδανική επιλογή για τους gastronomy-lovers. Η Κέρκυρα, βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος και είναι ένα από τα βορειότερα νησιά της Ελλάδας, με τα σπουδαία μνημεία, τους γραφικούς οικισμούς με την ενετική αρχιτεκτονική και την πυκνή βλάστηση, να αποτελούν σήμα κατατεθέν της. Το νησί αυτό, προσφέρεται για κοσμοπολίτικες διακοπές, αλλά και για ένα χαλαρωτικό break από όλους κι από όλα, καθώς τα συνδυάζει όλα με τον πιο αρμονικό τρόπο, ενώ για όσους καταφθάνουν σε αυτό, must-visit θεωρείται ένας περίπατος στην Παλιά Πόλη, η οποία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια και τα εντυπωσιακά αρχοντικά παραπέμπουν σε μία άλλη εποχή και συνθέτουν ένα σκηνικό σπάνιας ομορφιάς, με τους ντόπιους να χαρίζουν στους visitors την πιο όμορφη φιλοξενία, που τους μένει για πάντα αξέχαστη.

Εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες, η Κέρκυρα μοιάζει ιδανικός προορισμός για το Πάσχα, καθώς οι locals έχουν διατηρήσει την παράδοσή τους ζωντανή και γιορτάζουν τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας με τον δικό τους, μοναδικό τρόπο. Τη Μεγάλη Παρασκευή το Θείο Δράμα φτάνει στην αποκορύφωσή του με την επιβλητική περιφορά των Επιταφίων και πρώτος, βγαίνει αυτός του Παντοκράτορα στο Καμπιέλλο, για να ακολουθήσουν όλοι οι υπόλοιποι, μέχρι το βράδυ όπου βγαίνει ο Επιτάφιος της Μητρόπολης. Μέσα σε ένα έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, οι φιλαρμονικές παίζουν πένθιμα εμβατήρια, με τον κόσμο να ακολουθεί με αργά κατανυκτικά βήματα. Πρώτοι, είναι αυτή που κρατούν στα χέρια τους φανάρια και σκόλες κι από κοντά ανεμίζουν τα φλάμπουρα. Το Μεγάλο Σάββατο, στις έξι το πρωί, το έθιμο του τεχνητού σεισμού αποτελεί παράδοση για το Ναό της Παναγίας των Ξένων κι ακολουθεί η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα. Στις 11 το βράδυ, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και ο θρήνος δίνει τη θέση του σε κάτι διαφορετικό, καθώς οι περίφημοι μπότηδες εκτοξεύονται με δύναμη από τα στολισμένα μπαλκόνια προκαλώντας εκκωφαντικό κρότο, με τις φιλαρμονικές να ξεχύνονται στους δρόμους, παίζοντας χαρμόσυνα.