fbpixel

Search icon
Search
Οι εύκολες συνταγές για τις μέρες που επιθυμείτε junk food
WELLNESS

Οι εύκολες συνταγές για τις μέρες που επιθυμείτε junk food

#μένουμεσπίτι και αλλάζουμε high calorie συνταγές


Προσέχετε τη διατροφή σας αλλά δεν σας φτάνει το ένα “free meal” της εβδομάδας; Θα θέλατε να απολαμβάνετε πιο συχνά junk food χωρίς να επιβαρύνεστε με παραπανίσιες θερμίδες; Κι όμως, υπάρχουν συνταγές εμπνευσμένες από τα αγαπημένα μας fast food, τις οποίες μπορείτε να φτιάχνετε κάθε εβδομάδα χωρίς τύψεις!

Εμπνευστείτε με εύκολες συνταγές, σε λιγότερο από 30 λεπτά!
healthy-gyros-shutterstock-1394675537.jpg

Λαχταριστός γύρος

Αν ο γύρος είναι μία από τις αδυναμίες σας, αυτή η συνταγή είναι φτιαγμένη για εσάς! Ο γύρος είναι από τα λίγα fast food, τα οποία δεν έχουν ελαφριές εναλλακτικές (sorry, το κοτόπουλο σουβλάκι δε θυμίζει γύρο). Γι΄ αυτό λοιπόν μπορούμε να φτιάξουμε πανεύκολα σπιτικό γύρο στον σπίτι! Είναι family friendly και πεντανόστιμο. Τον συνοδεύουμε με ζεστές πιτούλες και ένα δροσερό τζατζίκι.

Τα βήματα είναι απλά: Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας σας κόψει ένα κομμάτι ψαρονέφρι σε μορφή «γύρου». Τοποθετήστε τα κομμάτια ψαρονέφρι σε μία σακούλα τροφίμων μαζί με μπαχαρικά, μουστάρδα και ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αφήστε το να μαριναριστεί από 2 έως και την επόμενη μέρα. Όταν είστε έτοιμοι να μαγειρέψετε, απλώστε τα κομμάτια σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήστε σε προ-θερμασμένο φούρνο μέχρι να αποκτήσει λαχταριστή τραγανή όψη. Εντωμεταξύ φτιάχνουμε ένα πανεύκολο τζατζίκι και ζεσταίνουμε τις πιτούλες. Βρείτε τη συνταγή εδώ.

pizza-making-shutterstock-265620992.jpg

Πίτσα σε 20 λεπτά

Θα φανταζόσασταν ότι μπορείτε να απολαύσετε μία πίτσα σε μόνο 20 λεπτά; Φτιάξτε σπιτική πίτσα, τύπου “flatbread” και πασπαλίστε με τα αγαπημένα σας υλικά! Η συγκεκριμένη συνταγή είναι δοκιμασμένη με κλασικό λευκό αλεύρι αλλά και με 100% ολικής· οπότε μπορείτε να φτιάξετε ατομικές πίτσες για κάθε γούστο (επίσης καλό βγαίνει με 50% λευκό και 50% αλεύρι ολικής).

Η μέθοδος πανεύκολη: Ανακατεύουμε το αλεύρι με baking powder, νερό, ελάχιστο αλάτι και ελαιόλαδο. Αν έχετε μίξερ θα είναι έτοιμο σε λιγότερο από 1 λεπτό! Μόλις δημιουργηθεί η ζύμη, την απλώνουμε με έναν πλάστη (ή ένα μπουκάλι κρασί) σε αλευρωμένο πάγκο. Την ψήνουμε μόνη της σε προθερμασμένο ταψί για 6 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί προσεκτικά, το τοποθετούμε σε πυρίμαχη επιφάνεια και προσθέτουμε σάλτσα ντομάτας, λαχανικά και τυριά της αρεσκείας μας. Επιστρέφουμε το ταψί στον φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί και η πίτσα αποκτήσει χρυσαφένια όψη. Βρείτε τη συνταγή εδώ.

french-fries-shutterstock-710136136.jpg

Τηγανο-fake πατάτες

Ποιος δεν έχει λαχταρίσει τηγανητές πατάτες στο free meal του; Αν ψάξετε λίγο στο internet, θα βρείτε την πλέον διαδεδομένη μέθοδο της «τηγανητής» πατάτας στο φούρνο. Η μέθοδο αυτή προσφέρει τις θερμίδες της πατάτας φούρνου αλλά την αίσθηση της τηγανητής πατάτας! Τέλειο;

Η μέθοδος είναι απλή: Προθερμαίνουμε τον φούρνο σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Κόβουμε τις πατάτες στην κλασική τηγανητή τους εκδοχή της και τις ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και προαιρετικά το μπαχαρικό της αρεσκείας μας. Τις ψήνουμε μέχρι να γίνουν περίπου 30 λεπτά, γυρνώντας τες στη μέση του μαγειρέματος. Βρείτε τη συνταγή εδώ.
Extra tip: Δοκιμάστε την ίδια μέθοδο με καρότα, θα εκπλαγείτε από την γεύση και την ομοιότητα με τηγανητές γλυκοπατάτες!

stiry-fry-chicken-shutterstock-334708637.jpg

Stir fry κοτόπουλο

Ψάχνετε μία κινέζικη συνταγή, χωρίς την κλασική θερμιδική βόμβα που συνήθως τη συνοδεύει; Δοκιμάστε να φτιάξετε κοτόπουλο stir fry με λαχανικά και ρύζι… κουνουπιδιού! Ακούγεται περίεργο αλλά it works. Γνωστό στο διαδίκτυο για τουλάχιστον μία 5ετία, το ρύζι κουνουπιδιού μειώνει δραστικά τις θερμίδες σε ένα πιάτο με βασικό συστατικό το τηγανιτό ρύζι. Είναι πανεύκολο χωρίς να χάνει σε γεύση.

Η μέθοδος: Τοποθετήστε φουντάκια κουνουπιδιού στο μπλέντερ μέχρι να φτάσει στο μέγεθος ρυζιού. Σοτάρετε τα λαχανικά της αρεσκείας σας σε ένα τηγάνι (ή γουόκ), συνεχίστε με το κοτόπουλο και σβήστε με σόγια και προαιρετικά μέλι. Προσθέστε το «ρύζι» κουνουπιδιού και αφήστε το να δέσει με το υπόλοιπο πιάτο. Βρείτε τη συνταγή εδώ.

girl-burger-shutterstock-1199098651.jpg


Το πιο σημαντικό

Στόχος αυτού του άρθρου δεν είναι να σας πείσει ότι οτιδήποτε και αν φάμε, πρέπει να είναι ελαφρύ, μετρημένο και σε καμία περίπτωση ανθυγιεινό. Η υγιεινή διατροφή πρέπει να προσφέρει απόλαυση, νοστιμιά και χαρά· υπάρχουν πολλές συνταγές που το αποδεικνύουν. Ωστόσο, εφόσον το επιθυμούμε, μπορούμε να εντάξουμε και γεύματα όπως junk food. Μία μέρα που θα απολαύσουμε το αγαπημένο fast food ή γλυκό, δεν θα καταστρέψει τις υπόλοιπες μέρες που είναι γεμάτες τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Σε μία ισορροπημένη διατροφή, αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού!

Καλή όρεξη!
niki-athanasiadou.jpeg

Η Νίκη Αθανασιάδου PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

Φωτογραφία: Άρης Ράμμος