Τα δερμάτινα biker jackets είναι εάν όχι το αγαπημένο, ένα από τα αγαπημένα και πολυφορεμένα πανωφόρια σχεδόν όλων των γυναικών. Καθώς έχουμε μπει στην άνοιξη για τα καλά και η θερμοκρασία έχει αρχίσει να ανεβαίνει, ίσως πολλές από εσάς να το έχετε τοποθετήσει ήδη στη ντουλάπα σας και κάποιες άλλες να το κάνετε πολύ σύντομα.
Η αλήθεια είναι ότι το δερμάτινο μπουφάν είναι αρκετό από μόνο του για να κλέψει την προσοχή με οτιδήποτε και αν έχετε επιλέξει να φορέσετε κάτω από αυτό. Η ευαισθησία τους όμως είναι ευρέως διαδεδομένη, γι' αυτό «χρειάζεται» και τη δική μας φροντίδα και καθαριότητα από τη σκόνη ή από διάφορους λεκέδες. Είναι γνωστό ότι δεν το βάζουμε ποτέ στο πλυντήριο γιατί η καταστροφή του είναι δεδομένη. Έτσι, το καθαριστήριο μοιάζει μονόδρομος. Κι όμως αυτό δεν ισχύει, καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί εύκολοι και αποτελεσματικοί τρόποι ώστε να περιποιηθείτε το διαχρονικό και λατρεμένο item μόνες σας.
Παρακάτω θα συναντήσετε μια σειρά από tips, τα οποία θα σας βοηθήσουν ώστε να καθαρίσετε το denim jacket σας, πράγμα πολύ σημαντικό για την περίοδο που διανύουμε!
1. Το πρώτο βήμα που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι να απομακρύνετε τυχόν ανεπιθύμητα σημάδια μ’ ένα στεγνό πανάκι, το οποίο θα έχει μαλακή υφή. Μη χρησιμοποιήσετε κάποιο υγρό καθώς το δέρμα θα το απορροφήσει κατευθείαν και θα μείνουν κηλίδες. Plus, αποφύγετε οποιοδήποτε αιχμηρό αντικείμενο γιατί οι πιθανότητες να τρυπήσετε το ύφασμα είναι πολλές.
2. Εάν οι λεκέδες δε φύγουν με τον παραπάνω τρόπο, ρίξτε σε ζεστό νερό λίγο υγρό καθαρισμού για τα πιάτα και πάλι μ’ ένα μαλακό πανάκι ακουμπήστε απαλά στη λερωμένη επιφάνεια. Μπορείτε να φτιάξετε και δικό σας καθαριστικό αναμειγνύοντας σε ένα μπολ ίδια ποσότητα νερού με ξύδι. Η διαδικασία μετά την κατασκευή του υγρού είναι η ίδια.
3. Σε περίπτωση που έρθετε αντιμέτωπες με πολύ δύσκολους λεκέδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι με πάρα πολλή προσοχή. Εάν θεωρείτε ότι ο λεκές είναι ισχυρός τότε η καλύτερη επιλογή είναι να επισκεφθείτε το καθαριστήριο. Αλλά σε περίπτωση που πιστεύετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε και μόνες σας τότε τα υλικά που μπορείτε να επιλέξετε είναι τα εξής:
- Οδοντόκρεμα: Απλώστε μια μικρή ποσότητα πάνω στο σημάδι και τρίψτε πολύ προσεκτικά μέχρι να απομακρυνθεί. Μην επιχειρήσετε να το ξύσετε γιατί υπάρχει κίνδυνος να καταστρέψετε το ύφασμα.
- Ασετόν: Είναι ιδανικό για στίγματα από μελάνι. Χρησιμοποιήστε ένα βαμβάκι, ρίξτε ασετόν και τοποθετήστε το πάνω στο ρούχο. Χωρίς να κάνετε καμία απολύτως κίνηση, αφήστε για μερικά λεπτά το βαμβάκι και μόλις απορροφήσει το μελάνι αφαιρέστε το. Περάστε το ίδιο σημείο μ’ ένα στεγνό και μαλακό πανάκι.
- Μαγειρική σόδα: Η σόδα είναι κατάλληλη για να αντιμετωπίσει τους λιπαρούς λεκέδες. Ρίξτε λίγο επάνω στο βρώμικο σημείο και τρίψτε απαλά. Στη συνέχεια, αφήστε τη σόδα να δράσει για μερικές ώρες ή ακόμα καλύτερα και για ολόκληρη την ημέρα μέχρι το λιπαρό στοιχείο να απορροφηθεί πλήρως. Τέλος, καθαρίστε την επιφάνεια.
4. Αφού απολυμάνετε το jacket σας μ’ ένα από τα tips που αναφέρθηκαν προηγουμένως, μπορείτε να περάσετε στη συχνή φροντίδα. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε τακτικά μια ειδική μαλακτική κρέμα για να μη σκληρύνει η υφή του αλλά και για να μη «σπάει» το ύφασμα. Επιπλέον, μ' αυτόν τον τρόπο γίνεται πιο ανθεκτικό κάτι που θα το βοηθήσει να αντέξει περισσότερο στον χρόνο. Αυτήν την κρέμα μπορείτε να τη βρείτε είτε στο super market είτε να την παρασκευάσετε μόνες σας τοποθετώντας ένα καπάκι ξύδι μαζί με δύο καπάκια λάδι από λιναρόσπορο. Περάστε το υγρό και αφήστε το να δράσει για 15 λεπτά και στη συνέχεια απομακρύνετέ το σταδιακά μέχρι το δέρμα να αρχίσει να γυαλίζει και πάλι.