Το μωράκι σας, κυρίως τον πρώτο χρόνο της ζωής του, μεγαλώνει και αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, ίσως σας δημιουργείται άγχος. Όμως, κάθε στάδιο της ανάπτυξής του είναι φυσιολογικό να έχει διαφορετικές ανάγκες.
Τα τρόφιμα που βοηθούν στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών των βρεφών περιλαμβάνουν κυρίως φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά.
Διατροφικές Ανάγκες Βρεφών:
Μέχρι να φτάσουν τους 12 μήνες, τα βρέφη χρειάζονται περίπου 1.000 θερμίδες, 700 mg ασβεστίου, 600 IU βιταμίνης D και 7 mg σιδήρου κάθε μέρα, για τη σωστή και υγιή ανάπτυξή τους.
Θηλασμός:
Ο αποκλειστικός θηλασμός συστήνεται από τη γέννηση μέχρι τους 4-6 μήνες και θεωρείται ο καλύτερος τρόπος επαρκούς σίτισης του βρέφους. Ακόμη κι αν δοθεί γάλα ειδικής φόρμουλας συμπληρωματικά, δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε στερεή τροφή πριν από τους 4-6 μήνες, σύμφωνα με τις επίσημες διατροφικές οδηγίες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει, μετά τον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους 4-6 μήνες της ζωής, οι εξελισσόμενες θρεπτικές απαιτήσεις των βρεφών να καλυφθούν από θρεπτικά επαρκείς και ασφαλείς τροφές, ενώ ο θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και την ηλικία των δύο ετών ή και περισσότερο.
Προσθήκη ημιστερεάς τροφής:
Η αναπτυξιακή ικανότητα του βρέφους και οι διατροφικές απαιτήσεις είναι οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν τον κατάλληλο χρόνο εισαγωγής των διαφόρων τροφίμων. Η/Ο παιδίατρός σας μπορεί να σας συμβουλέψει σχετικά με αυτό.
Η πρώτη κατηγορία τροφών που εισάγεται είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Νέες μελέτες δείχνουν ότι η εισαγωγή λαχανικών πριν από τα φρούτα ενισχύει την αποδοχή τους από τα βρέφη. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να συστήσετε μία μία κάθε νέα τροφή στο διαιτολόγιο του βρέφους, και σε απόσταση 3-5 ημερών τη μία από την άλλη, έτσι ώστε να εντοπιστεί οποιαδήποτε αλλεργία ή δυσανεξία. Στη συνέχεια προστίθενται μία μία οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αβγό) και σταδιακά τα δημητριακά, τα όσπρια κ.λπ. Οι γονείς οι οποίοι προσφέρουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών στα παιδιά τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εξασφαλίσουν μία ισορροπημένη διατροφή γι’ αυτά, βοηθώντας τα να αποδέχονται περισσότερες διαφορετικές γεύσεις.
Οδηγίες για την παρασκευή σπιτικών βρεφικών γευμάτων:
• Επιλέξτε φρέσκα, καλής ποιότητας φρούτα, λαχανικά και κρέατα.
• Εξασφαλίστε ότι όλα τα σκεύη, όπως ξύλα κοπής, μπλέντερ, μαχαίρια και άλλα, είναι καλά καθαρισμένα.
• Πλένετε τα χέρια σας πριν από την προετοιμασία του γεύματος.
• Καθαρίστε, πλύντε και ψιλοκόψτε τα τρόφιμα με όσο το δυνατόν λιγότερο νερό.
• Μαγειρέψτε τα τρόφιμα μέχρι να μαλακώσουν σε ελάχιστο νερό. Αποφύγετε να τα παραβράσετε, δεδομένου ότι έτσι καταστρέφονται τα θερμοευαίσθητα θρεπτικά συστατικά.
• Μην προσθέτετε αλάτι και ζάχαρη.
• Μη βάζετε μέλι στα γεύματα βρεφών κάτω του 1 έτους.
• Συμπληρώστε στα τρόφιμα τόσο νερό όσο χρειάζεται για να πολτοποιηθούν.
• Πολτοποιήστε τα τρόφιμα χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό μπλέντερ, μύλο τροφίμων ή άλλη κατάλληλη συσκευή.
• Μπορείτε να τοποθετείτε τα αλεσμένα τρόφιμα στην κατάψυξη μέσα σε παγοκύστες.
• Όταν το τρόφιμο καταψυχθεί, το αφαιρείτε από τις παγοκύστες και το διατηρείτε σε ειδικά δοχεία στην κατάψυξη.
• Αποψύξτε και ζεστάνετε την ποσότητα τροφής που θα καταναλωθεί σε ένα γεύμα.
Μπορούμε να σας βοηθήσουμε σε αυτό στο Natural Health Clinic, μαθαίνοντας περισσότερα στο www.thessaloniki-diaitologoi.gr.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023