Ενδεχομένως, να έχετε παρατηρήσει στον εαυτό σας ή και σε άλλους, πως σε περιόδους έντονου άγχους, πίεσης, θλίψης, θυμού και γενικότερα δυσάρεστων συναισθημάτων πως ο οργανισμός του ανθρώπου ή θα αποζητάει συνεχώς φαγητό ή θα του συμβεί το λεγόμενο «έκλεισε το στομάχι του». Σήμερα, θα αναφερθούμε στην πρώτη περίπτωση, η οποία θεωρείται και η πιο σύνηθης, η οποία περιλαμβάνει και τους binge eaters. Τις στιγμές, λοιπόν, που η ψυχολογία μας βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός που κατά την διάρκεια της καραντίνας συνέβη σε ένα τεράστιο ποσοστό ανθρώπων, το μόνο που επιθυμούμε είναι να αισθανθούμε όμορφα, γι αυτό και λαχταράμε να φάμε πολύ και να απολαύσουμε κάθε μπουκιά από το γεύμα μας, είτε αλμυρό – είτε γλυκό ή και τα δύο. Εκείνη την ώρα, εκκρίνονται ευχάριστα feelings, τα οποία διαρκούν ελάχιστα, καθώς έπειτα έρχεται στην επιφάνεια το κομμάτι των τύψεων και αργότερα ξανακυλάμε στην ίδια συνθήκη. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος σε άλλους εμφανίζεται σε άσχημες ψυχολογικά περιόδους, ενώ σε κάποιους είναι μια χρόνια πάθηση, ανεξαρτήτως συναισθημάτων.
Το binge eating είναι μια διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας, δηλαδή χαρακτηρίζεται από επανειλημμένα επεισόδια υπερκατανάλωσης φαγητού, ξεπερνώντας τα φυσιολογικά όρια. Μπορεί να διαρκέσει από 2 ώρες έως και όλη την ημέρα, με έντονες και τακτικές βραδινές επισκέψεις στο ψυγείο και συνήθως την συναντάμε σε νέους ενήλικες, ηλικίας 22- 25 ετών. Για να θεωρηθεί κάποιος binge eater απαιτείται να εκδηλώνει τα συμπτώματά του για τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα επί τρεις μήνες, καθώς όλοι οι άνθρωποι μπορεί να διανύουν μια άσχημη περίοδο και να ξεδίνουν στο φαγητό. Στην πραγματικότητα, αναφερόμαστε σε μια ψυχογενή πάθηση, η οποία προκαλείται από τα βαθύτερα συναισθήματα του ατόμου, παρόλο που οι περισσότεροι το αποδίδουν σε κακές διατροφικές συνήθειες, αλλά όπως αποδεικνύεται είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό.
Symptoms
Αυτή η ανεξέλεγκτη κατανάλωση τροφής, η οποία εξακολουθεί να μην ικανοποιεί τον οργανισμό, πιθανολογείται να προέρχεται και από κληρονομικούς παράγοντες σε ένα ποσοστό περίπου 45 -57%. Εάν παρατηρήσετε τα παρακάτω συμπτώματα στην καθημερινότητά σας, τότε πάσχετε από επεισοδιακή υπερφαγία.
- Εξαιρετικά γρήγορη είσπραξη φαγητού
- Κατανάλωση έως ότου αισθανθεί δυσφορία
- Μεγάλες ποσότητες, ακόμη και όταν είναι χορτάτος
- Αποκοπή από τους γύρω του εν ώρα φαγητού, ώστε να μην τον σχολιάσουν και νιώσει ντροπή
- Άσχημα συναισθήματα για τον εαυτό του, τύψεις και ενοχές για τα επεισόδια
Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα εξίσου. Το άτομο είναι 90% πιθανόν να καταλήξει στην παχυσαρκία, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την συγκεκριμένη διαταραχή και επίσης μπορεί να «γεννηθεί» μέσα τους μέχρι και κατάθλιψη, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα. Παλεύουν καθημερινά με τον εαυτό τους, προκειμένου να ξεφύγουν από αυτό το σύνδρομο, αλλά νιώθουν αδύναμοι να τα καταφέρουν, λόγω το ότι επηρεάζονται διαρκώς.
Επομένως, στο σημείο που δεν δύναται το άτομο να βελτιωθεί και να διατηρήσει τον αυτοέλεγχό του, χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Η οικογένεια, οι φίλοι και γενικότερα ο στενός κύκλος του , συμβουλεύεται να μην κρίνει, να προσφέρει θετική ενέργεια και στήριξη και πρωτίστως να μην δημιουργεί την εντύπωση παραπάνω ντροπής ή ανασφάλειας στον πάσχον, δηλαδή «body shaming» . Είναι απαραίτητο να επισκεφθεί έναν ειδικό, ώστε να απελευθερωθεί από τα αρνητικά συναισθήματα.
What to do
Όσοι θεωρούνται binge eaters έχουν την εντύπωση πως αυτός ο τρόπος ζωής θα επαναλαμβάνεται, αλλά στην πραγματικότητα η διαταραχή είναι θεραπεύσιμη. Με θέληση, υπομονή και επιμονή είναι εφικτό να τελειώσει σύντομα. Το πρώτο βήμα που οφείλει να γίνει είναι να πραγματοποιήσετε συναντήσεις με έναν ψυχολόγο, ώστε να ανακαλύψετε τα εσωτερικά σας αίτια, όπου συνήθως σχετίζονται με το άγχος, την καταπίεση, τη δυσαρέσκεια και να μάθετε να τα διαχειρίζεστε, ώστε έπειτα αυτό να σας βοηθήσει στη σχέση σας με το φαγητό. Επιπλέον, εξαιτίας της μη ισορροπημένης διατροφής θα χρειάζεται να συμβουλευτείτε και έναν διατροφολόγο, ο οποίος θα σας κατευθύνει σωστά ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού σας, για να χτίσετε ξανά έναν υγιή δεσμό με την τροφή, εστιάζοντας στην πρόληψη βιταμινών, ιχνοστοιχείων, σιδήρου και μετάλλων. Με αυτόν τον ρυθμό και βήμα – βήμα σταδιακά θα επανέλθετε στην φυσιολογική σας καθημερινότητα.
Notice: You are perfect, just the way you are!