fbpixel

Search icon
Search
Autumn Reading List: Τα ολοκαίνουρια βιβλία που θα σας κρατήσουν συντροφιά το φθινόπωρο
ARTS & CULTURE

Autumn Reading List: Τα ολοκαίνουρια βιβλία που θα σας κρατήσουν συντροφιά το φθινόπωρο

Οι νέες κυκλοφορίες που αξίζουν την προσοχή σας


Από πάντα, τα βιβλία ήταν συνώνυμα με τις στιγμές χαλάρωσης και τον ελεύθερο χρόνο στο σπίτι - και όχι μόνο! Είναι αλήθεια πως μπορεί κανείς να «βυθιστεί» στις σελίδες τους, να γνωρίσει έναν άλλον κόσμο και να γίνει «κομμάτι» του, να ταυτιστεί με πρόσωπα και ιστορίες. Γι' αυτό, λοιπόν, συγκεντρώσαμε παρακάτω όλες τις νέες κυκλοφορίες που δε θα αφήνουμε από τα χέρια μας το φθινόπωρο και είμαστε πως θα ξετρελάνουν κάθε book lover.

The book list!

Κάτω από την καρδιά της, Βούλα Μάστορη

14378.jpg

Η Άννα είναι μαμά του Νικόλα και σύντομα θα γεννήσει ακόμα ένα αγόρι. Όμως, η χούντα που έρχεται και στρογγυλοκάθεται στον σβέρκο όλων, η ιδιαίτερη κατάσταση της οικογένειας με τη μαχητική μαμά, τον πολύ μεγαλύτερό της μπαμπά, καθορίζουν πως το αγόρι που πρόκειται να γεννηθεί θα φωλιάσει κάτω από την καρδιά της μαμάς, μέχρι να είναι πραγματικά ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει. Από εκεί μας αφηγείται εφτά χρόνια στρατοκρατίας, αγώνων ενάντια στη χούντα, φόβου και τόλμης, αλλά και πολλών μικρών, υπέροχων οικογενειακών στιγμών. Παραμονές 21ης Απριλίου 1967. Η Άννα είναι έγκυος και ζει με τον Πάνο, τον άντρα της, τον δεκάχρονο γιο του από προηγούμενο γάμο και τον δίχρονο γιο τους στην Καστέλα. Οικογένεια κάθε άλλο παρά συμβατική για την εποχή εκείνη. Κι αν σ’ όλα αυτά λογαριάσουμε και την κουνιάδα, το τεράστιο σόι του Πάνου, τον εκρηκτικό και ασυμβίβαστο χαρακτήρα της Άννας, αλλά και την άρνηση του εμβρύου να βγει από την κοιλιά της μαμάς του μέχρι να φύγει η χούντα που εγκαθίσταται στην Ελλάδα, τότε έχουμε ένα πρωτότυπο μείγμα ρεαλισμού, χιούμορ και αληθινής ζωής που θα συναρπάσει κάθε αναγνώστη που ενδιαφέρεται για την εποχή εκείνη.

Εκδόσεις Πατάκη

90 δευτερόλεπτα, Σάκης Σερέφας

0557326-1.jpg

Τι μπορεί να κάνει κάποιος μέσα σε 90 δευτερόλεπτα; Μοιάζουν λίγα μα είναι πάρα πολλά. Γιατί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ένας άνθρωπος μπορεί: Να βγει στον δρόμο και να ακολουθήσει κάποιον άγνωστο, παρατηρώντας τον καλά. Και να αναρωτηθεί μετά: Είμαι έτοιμος να νυμφευθώ το πλήθος; Να γίνω ένα μαζί του; Να παρατηρήσει το πέταγμα μιας μύγας που νιώθει κίνδυνο και προσπαθεί να γλιτώσει. Πώς τα καταφέρνει αυτό το εντομάκι, ενώ εγώ το τρώω το κεφάλι μου; Να αναλογιστεί σε πόσες φωτογραφίες που τράβηξαν άγνωστοι υπάρχει εν αγνοία του, σαν ένας τυχαίος περαστικός στο φόντο τους. Δηλαδή, να εννοήσει σε πόσες ανθρώπινες ιστορίες είναι ένας αμελητέος κομπάρσος. Να παρατηρήσει τους άλλους οδηγούς στις διπλανές λωρίδες κυκλοφορίας σ’ έναν δρόμο με κίνηση. Ένα βιβλίο αφιερωμένο στον χρόνο που κυλά τόσο γρήγορα και μπορεί να ανατρέψει τα πάντα.

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο νεαρός Μάνγκο, Douglas Stuart

s3gydigital-metaixmio-uploads-asset-data-29191-978-618-03-3630-6-2.jpg

Ο Μάνγκο και ο Τζέιμς προέρχονται και οι δύο από τις εργατικές συνοικίες της Γλασκόβης, οι καταβολές τους όμως είναι εντελώς διαφορετικές – ο πρώτος είναι προτεστάντης και ο δεύτερος καθολικός. Θα έπρεπε να είναι ορκισμένοι εχθροί για να επιβιώσουν στον βίαιο, αρρενωπό και δογματικό κόσμο που τους περιβάλλει. Κι όμως, ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, ο Μάνγκο και ο Τζέιμς έρχονται πολύ κοντά, καθώς βρίσκουν καταφύγιο στον περιστερώνα που έχει φτιάξει ο Τζέιμς για τα αγωνιστικά του περιστέρια. Ερωτεύονται και ονειρεύονται να βρουν ένα μέρος όπου θα υπάρχει μια θέση και γι' αυτούς. Η απειλή της αποκάλυψης είναι, όμως, διαρκής και η ενδεχόμενη τιμωρία ανείπωτη. Θα καταφέρει, τελικά, να νικήσει η αγάπη μεταξύ τους παρά τα όλα εμπόδια που πρόκειται να παρουσιαστούν;

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Χαμένη εδέμ, Βαγγέλης Γεωργάκης

0557239.jpg

Καλώς ήλθατε στην Ηλεκτρονική Ζωή. Εδώ τα πρόσωπα αλλάζουν, μετατρέπονται σε άυλα ολογράμματα, με μια ποικιλία προσωπείων. «Ήταν ένα πρόσωπο φρικτό, το πρόσωπο καταπώς φαινόταν της ανθρωπότητας, αναλυμένο από το δικό του πρόσωπο, που θα μπορούσε όμως να είναι του καθενός. Το πρόσωπο όλων των αιώνων, όλων των εποχών. Περιείχε τους εγκληματίες, τους καλλιτέχνες, σημαίνοντες πολιτικούς, τους άστεγους, τους άκληρους, αισιόδοξους, απαισιόδοξους, άντρες, γυναίκες, ό,τι είχε κυκλοφορήσει και γεννηθεί πάνω σε αυτή τη γη. Ήταν ένα πρόσωπο τόσο περίπλοκο, μα και τόσο απλό. Οποιοσδήποτε θα μπορούσε ένα τέτοιο πρόσωπο να το φορέσει ή να το παραπετάξει. Ήταν το πρόσωπο της ανθρωπότητας που δεν διέφερε όμως καθόλου από το δικό του, το πρόσωπο του καθενός, το δικό μου, ολόδικό μου πρόσωπο».

Εκδόσεις Oasis

Γαλήνη – Ατζέντα 2024, Paulo Coelho

agendagalini2024-poulocoelho.jpg

Ένα βιβλίο διαφορετικό από τα υπόλοιπα, που θα σας χαρίσει το motivation που αναζητάτε στην καθημερινότητά σας, ώστε να εξελιχθείτε και να φέρετε εις πέρας κάθε πιθανό στόχο. Χρειάζεται γαλήνη και χάρη για να κάνουμε τα πιο σημαντικά βήματα στη ζωή. Μοιραστείτε τη χρονιά με επιλεγμένα αποφθέγματα ενός από τους πιο επιτυχημένους σύγχρονους συγγραφείς, του Paulo Coelho, για τον οποίο δε χρειάζονται συστάσεις. Είναι ένας από τους συγγραφείς με τη μεγαλύτερη επιρροή στον αιώνα μας. Τα βιβλία του όχι μόνο έχουν κατακτήσει την κορυφή των καταλόγων best seller, αλλά θέτουν και προβληματισμούς σχετικά με την κοινωνία και τον πολιτισμό μας.

Εκδόσεις Λιβάνη

Σπασμένες ψυχές, Νίκος Καζαντζάκης

220351.jpg

Ο Ορέστης, υποψήφιος διδάκτορας στο Παρίσι, ετοιμάζει μια διεισδυτική πραγματεία με τίτλο Καινή Διαθήκη, με την οποία ευαγγελίζεται μια νέα θρησκεία. Στις 25 Μαρτίου, στον τάφο του Κοραή, εκφωνεί έναν λόγο στους συμπατριώτες και συμφοιτητές του, προσπαθώντας να τους πείσει να συμμετάσχουν στην προετοιμασία μιας μεγάλης πνευματικής επανάστασης. Στο στενό περιβάλλον του Ορέστη ανήκουν η Χρυσούλα, μια νεαρή, χωρίς βούληση γυναίκα που συζεί μαζί του, και ο Γοργίας, ένας προγονόπληκτος φιλόλογος προχωρημένης ηλικίας, που είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί της. Εκείνοι τον χλευάζουν, εμποδίζοντας έτσι τη σημαντική ομιλία του. Οι Σπασμένες ψυχές είναι το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης, στο Παρίσι το πρώτο εξάμηνο του 1908.

Εκδόσεις Διόπτρα