fbpixel

Search icon
Search
Άσκηση με συνταγή γιατρού: Γνωρίστε το μεγαλύτερο trend της χρονιάς
MAGAZINE

Άσκηση με συνταγή γιατρού: Γνωρίστε το μεγαλύτερο trend της χρονιάς

Ποια είναι τα άγνωστα οφέλη στην υγεία μας, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες;


Eάν η άσκηση ήταν χάπι, θα θεωρούνταν θαυματουργό, το καλύτερο φάρμακο. Τόσο ισχυρά είναι τα αποτελέσματά της στη βελτίωση της γενικής υγείας, αλλά και στις μυοσκελετικές παθήσεις, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τα καρδιαγγειακά προβλήματα και την ψυχική υγεία. Η τακτική σωματική δραστηριότητα προσφέρει πολλά οφέλη πέρα από την καύση θερμίδων, επομένως υπάρχουν πολλοί λόγοι για να συνεχίσετε να γυμνάζεστε. Μεταξύ αυτών είναι η οξύτερη σκέψη, η μείωση του άγχους και της κατάθλιψης, ο καλύτερος ύπνος, η αποτελεσματική διαχείριση του βάρους, ισχυρότεροι μύες και οστά και, φυσικά, ο μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, διαβήτη και καρκίνου του μαστού.Και όχι, η γυμναστική δεν μπορεί ποτέ να αντικαταστήσει την πραγματική ιατρική βοήθεια και την επίσκεψη στον γιατρό σας ή την ψυχοθεραπεία. 

Ωστόσο, έχει αρχίσει να συνταγογραφείται για ζητήματα που χαρακτηρίζονται ως «κοινωνική ανάγκη» και τα οποία ευθύνονται για το 1 στα 5 ραντεβού στον γενικό γιατρό, καθώς αφορούν στην κακή διάθεση, στον διαβήτη και στην κατάθλιψη. Αυτό σηματοδοτεί την αρχή μιας ολιστικής, ιατρικής θεραπείας και ενισχύει περαιτέρω την ιδέα ότι η άσκηση έχει σημαντικό αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική ευεξία. Η συνταγή, ωστόσο, πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένη, όσον αφορά στον τρόπο, στην ένταση, στη συχνότητα και στη διάρκειά της, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Ασκηθείτε για να ζήσετε περισσότερο

shutterstock-1056106142.jpg

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι, αλλά ασκούνται τακτικά, εξακολουθούν να αποκομίζουν πολλά οφέλη για την υγεία τους. Η σωματική δραστηριότητα ενεργοποιεί πολλαπλούς μηχανισμούς μέσα στο σώμα, κι αυτός ο τρόπος θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη των χρόνιων παθήσεων και, επομένως, των πρόωρων θανάτων. Συνεπώς, υποδηλώνουν ότι η απώλεια βάρους σχετίζεται με μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από 10% έως 15%. Συγκριτικά, μάλιστα, κάποιες από αυτές σημειώνουν ότι η αύξηση της άσκησης ή η βελτίωση της φυσικής κατάστασης σχετίζεται με μείωση αυτού του κινδύνου από 15% έως 60%. Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε πέρυσι, επίσης διαπίστωσε ότι προάγει τη μακροζωία - ακόμη και το περπάτημα, κι ας είναι λιγότερο από τα συνιστώμενα 10.000 βήματα. Οι μεσήλικες που περπατούσαν τουλάχιστον 7.000 βήματα την ημέρα κατά μέσο όρο είχαν περίπου 50%-70% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις ή άλλες ασθένειες μέσα στην επόμενη δεκαετία σε σχέση με εκείνους που περπατούσαν λιγότερο, σύμφωνα με αποτελέσματα στο Jama Open Network.

Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας

Είναι απλό: η καλή φυσική κατάσταση αυξάνει και την ανοσολογική σας ικανότητα. Βασικά, η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στην αύξηση της ροής του αίματος και κινητοποιεί τα λευκά αιμοσφαίρια, μια από τις κύριες άμυνες ενάντια στα επιβλαβή μικρόβια. Συνιστώνται τουλάχιστον 150΄ μέτριας αερόβιας ή 75΄ έντονης άσκησης την εβδομάδα, αλλά οτιδήποτε είναι καλύτερο από το τίποτα. Μελέτη διαπίστωσε ότι με μόλις 30΄ γρήγορο περπάτημα αυξήθηκε η κυκλοφορία των φυσικών «φονικών» κυττάρων, των λευκών αιμοσφαιρίων, αλλά και άλλων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που μάχονται τους ιούς.

shutterstock-721502437.jpg

Η έντονη άσκηση βοηθά ασθενείς με καρκίνο

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, η άσκηση επηρεάζει σχεδόν κάθε κύτταρο του σώματος, όχι μόνο την καρδιά και τους μυς μας, αλλά και όλα τα υπόλοιπα όργανά μας. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία και των καρκινοπαθών.

Εθνικό Κέντρο «Η Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς»

Το μη κερδοσκοπικό Ελληνικό Εθνικό Κέντρο «Η Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς» είναι στέλεχος του διεθνούς δικτύου με την επωνυμία «Exercise is Medicine-Global», το οποίο συστήθηκε από τον μεγαλύτερο παγκοσμίως μη κερδοσκοπικό οργανισμό Αθλητικής Επιστήμης και Αθλητιατρικής (American College of Sports Medicine) και την Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία (American Medical Association). Στόχος τους, η προώθηση της σωματικής άσκησης στον γενικό πληθυσμό κι η ενσωμάτωσή της στα εθνικά συστήματα υγείας των χωρών-μελών (exerciseismedicine.org).Το αντίστοιχο ελληνικό εθνικό κέντρο ενθαρρύνει τον ιατρικό κόσμο, τις ιατρικές σχολές και οργανισμούς παροχής υπηρεσιών υγείας της χώρας μας να ενσωματώσουν την επιστημονικά έγκυρη σωματική άσκηση στον σχεδιασμό ή στη διδασκαλία μακροχρόνιων θεραπειών, απευθυνόμενοι σε ειδικούς με την ανάλογη πιστοποίηση. 

shutterstock-1176291451.jpg
Η άσκηση σώζει!

Παρακάτω παρατίθενται νόσοι στις οποίες η συνταγογράφηση της σωματικής άσκησης παρέχει επιστημονικά επιβεβαιωμένα και βασισμένα σε ενδείξεις (evidence-based) οφέλη, σε επίπεδο τόσο πρόληψης όσο και συμβολής στη θεραπεία τους:

• Νευρολογικές νόσοι: Άνοια, Νόσος του Parkinson, Πολλαπλή Σκλήρυνση

• Μεταβολικές νόσοι: Μεταβολικό σύνδρομο, Παχυσαρκία, Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 & 2, Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, Υπερλιπιδαιμία

• Καρδιαγγειακές νόσοι: Διαλείπουσα Χωλότητα, Εγκεφαλική Αποπληξία (εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο), Καρδιακή Ανεπάρκεια, Στεφανιαία Νόσος, Υπέρταση

• Πνευμονικές νόσοι: Άσθμα, Κυστική Ίνωση, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

• Mυοσκελετικές νόσοι και δυσλειτουργίες: Γηριατρικό Σύνδρομο Ευπάθειας (σωματικής αδυναμίας), Οστεοαρθρίτιδα, Οστεοπόρωση, Ρευματοειδής Αρθρίτιδα.

• Ψυχιατρικές νόσοι: Αγχώδης Διαταραχή, Κατάθλιψη, Σχιζοφρένεια, Stress

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 2022