fbpixel

Search icon
Search
Αραίωση μαλλιών στις γυναίκες: Γιατί συμβαίνει και τι βοηθάει
HAIR & NAILS

Αραίωση μαλλιών στις γυναίκες: Γιατί συμβαίνει και τι βοηθάει

Mε πληροφορίες από το κορυφαίο πανεπιστήμιο του κόσμου, το Harvard


Πολλοί από εμάς θεωρούμε την τριχόπτωση ανδρικό πρόβλημα, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι επηρεάζει επίσης τουλάχιστον το 1/3 των γυναικών. Αλλά σε αντίθεση με τους άνδρες, οι γυναίκες συνήθως εμφανίζουν αραίωση των μαλλιών χωρίς να φαίνονται φαλακρές, και μπορεί να υπάρχουν πολλές διαφορετικές υποκείμενες αιτίες για αυτό το πρόβλημα. «Ορισμένες σχετίζονται με φλεγμονή στο σώμα. Κάποιες είναι τριχόπτωση γυναικείου τύπου", λέει η Dr. Deborah Scott, επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Harvard και συνδιευθύντρια της κλινικής τριχόπτωσης στο Νοσοκομείο Brigham and Women's. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η τριχόπτωση μπορεί να σταθεροποιηθεί με θεραπεία και μπορεί να είναι αναστρέψιμη. Όταν δεν είναι, υπάρχει ένας αριθμός νέων προσεγγίσεων που μπορούν να βοηθήσουν.

Κατανόηση της τριχόπτωσης

shutterstock-1895597179.jpg

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της αραίωσης των μαλλιών είναι να προσδιορίσετε τι συμβαίνει μέσα στο σώμα σας και προκαλεί πτώση στις τούφες σας. Καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουμε ότι μια μερική απώλεια μαλλιών είναι φυσιολογική. Όλοι χάνουν μαλλιά ως μέρος του φυσικού κύκλου ανάπτυξης της τρίχας, ο οποίος πραγματοποιείται σε τρία στάδια:

1ο στάδιο: Το αναγενές, κατά το οποίο μια τρίχα αναπτύσσεται ενεργά. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από δύο έως οκτώ χρόνια.

2ο στάδιο: Το καταγένεσης, όπου αποτελεί μια σύντομη μεταβατική φάση που διαρκεί έως και τρεις εβδομάδες. Σε αυτό το σημείο η τρίχα έχει σταματήσει να αναπτύσσεται και ετοιμάζεται να αποβληθεί. 

3ο στάδιο: Το τελογενές όπου είναι το μέρος του κύκλου της τρίχας κατά το οποίο η τρίχα αποβάλλεται από το θύλακα (τη δομή που παράγει και συγκρατεί την τρίχα). Μετά την αποβολή της, ο θύλακας παραμένει αδρανής, συνήθως για περίπου τρεις μήνες, πριν αρχίσει να φυτρώνει μια νέα τρίχα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια αίσθηση του πόσα μαλλιά είναι φυσιολογικό να χάνουν. Εάν ξαφνικά παρατηρήσετε ότι πέφτουν περισσότερα μαλλιά από το συνηθισμένο, μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά, επισημαίνει η Dr. Scott. 

Υποκείμενες αιτίες της τριχόπτωσης

shutterstock-1529452979.jpg

Πολυάριθμα προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν γυναικεία τριχόπτωση. Ορισμένα είναι εξωτερικά, όπως η λήψη ορισμένων φαρμάκων, χτενίσματα που τραβούν πολύ τα μαλλιά, ή ακόμη και ένα αγχωτικό γεγονός. Σε άλλες περιπτώσεις, η αραίωση των μαλλιών προκαλείται από κάτι που συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματος - για παράδειγμα, ένα πρόβλημα του θυρεοειδούς, μια αλλαγή στις ορμόνες, μια πρόσφατη εγκυμοσύνη ή μια φλεγμονώδης κατάσταση.

Η τριχόπτωση μπορεί επίσης να είναι γενετική. Η πιο συχνή γενετική πάθηση είναι γνωστή ως τριχόπτωση γυναικείου τύπου ή ανδρογενής αλωπεκία. Οι γυναίκες με αυτή την πάθηση μπορεί να παρατηρήσουν μια διεύρυνση του τμήματος στην κορυφή του κεφαλιού, που συχνά αρχίζει όταν μια γυναίκα είναι στα 40 ή 50 της. Μπορεί να το εμφανίσετε αυτό εάν έχετε κληρονομήσει ορισμένα γονίδια από τον έναν ή και από τους δύο γονείς σας. Οι ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να το ωθήσουν.

Ένα άλλο έναυσμα για την τριχόπτωση στις γυναίκες είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που επηρεάζει το τριχωτό της κεφαλής. Αυτό μπορεί να είναι έκζεμα, ψωρίαση ή μια πάθηση που ονομάζεται μετωπιαία ινωτική αλωπεκία, η οποία συνήθως προκαλεί ουλές και τριχόπτωση - μερικές φορές μόνιμη - στο μπροστινό μέρος του τριχωτού της κεφαλής πάνω από το μέτωπο.

Άλλες κοινές αιτίες τριχόπτωσης περιλαμβάνουν την υπερβολική χρήση βλαβερών προϊόντων για τα μαλλιά ή εργαλείων για styling και άλλες συσκευές που θερμαίνουν τα μαλλιά. Υποκείμενη ασθένεια, αυτοάνοσες καταστάσεις όπως ο λύκος, διατροφικές ελλείψεις ή ορμονικές ανισορροπίες μπορεί επίσης να προκαλέσουν τριχόπτωση.

Θεραπεία της τριχόπτωσης

shutterstock-380387038.jpg

Η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία, λέει ο Dr. Scott. Μερικές φορές αρκεί απλώς η αντιμετώπιση μιας ιατρικής κατάστασης που προκαλεί την τριχόπτωση για να ξαναβγούν τα μαλλιά. Σε άλλες περιπτώσεις, μια γυναίκα μπορεί να εξετάσει ένα φάρμακο όπως η μινοξιδίλη (Rogaine), η οποία βοηθά σε ορισμένους τύπους τριχόπτωσης, ή μια άλλη θεραπεία για την αντικατάσταση ή την αναγέννηση των χαμένων μαλλιών.

Μια νεότερη επιλογή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της τριχόπτωσης είναι οι ενέσεις πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP). Για τη θεραπεία αυτή, ο γιατρός παίρνει το αίμα σας, το χωρίζει στα ξεχωριστά συστατικά του, ανασυνδυάζει το υγρό του αίματος (πλάσμα) με υψηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων (δομές στο αίμα που βοηθούν στην πήξη, μεταξύ άλλων λειτουργιών) και εισάγει το παρασκεύασμα που προκύπτει πίσω στο τριχωτό της κεφαλής.

Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι τα χαμηλού επιπέδου φώτα λέιζερ LED βοηθούν στην αναγέννηση των μαλλιών σε ορισμένες περιπτώσεις. Είναι πιθανό να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερες θεραπείες στο εγγύς μέλλον.