fbpixel

Search icon
Search
Αντιμετωπίζοντας το θυμό: Πώς μπορούμε να ελέγξουμε αυτό το συναίσθημα
PSYCHOLOGY

Αντιμετωπίζοντας το θυμό: Πώς μπορούμε να ελέγξουμε αυτό το συναίσθημα

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας έχει επηρεάσει σημαντικά


Σκεφτείτε... Τι σημαίνει για εσάς ο θυμός; Πώς τον εκφράζετε; Κυριαρχεί στην προσωπική σας ζωή; Προκειμένου να καταφέρετε να βρείτε μια ισορροπία στο κομμάτι διαχείρισης αυτού του συναισθήματος είναι βασικό να ανακαλύψετε πως και κατά πόσο επιδρά πάνω σας. Για παράδειγμα,  κάποιος μπορεί να τον εσωτερικεύσει μέσα του και να το δείξει στην πράξη, άλλος μπορεί να εκφραστεί πιο εκδηλωτικά, μιλώντας γι' αυτόν. Ωστόσο, με όποιον τρόπο κι αν τον εκτονώνετε, μπορεί εύκολα να σας δημιουργήσει θέματα στην καθημερινότητά σας ως προς τις διαπροσωπικές σας επαφές, αλλά και ως προς στον ίδιο σας τον εαυτό, καθώς διαδραματίζει βασικό ρόλο στη ψυχολογία σας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που "κοστίζει" στους ανθρώπους είναι η εκδήλωση της επιθετικότητας, που τότε αναφερόμαστε σε «κακοποιητικό θυμό» κι είναι απαραίτητη η συνεδρία σε ψυχολόγο.

Το συναίσθημα του θυμού πρέπει να διαχωρίζεται από την οργή, την ενόχληση, την πικρία, το μίσος, την απόγνωση, που μπορεί ακόμα και να συνυπάρχουν. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια έντονη συναισθηματική αντίδραση του οργανισμού, που εμφανίζεται σε μια σειρά καταστάσεων, όπως η επίθεση και η απειλή. Πρόκειται για ένα σύνολο αντιδράσεων στη μιμική του προσώπου, στη στάση του σώματος, στον τόνο της φωνής και μπορεί να προκληθεί από παρεξηγήσεις, αδικίες, ηγετικές συμπεριφορές, μέχρι και λόγω ορμονικών διαταραχών.

shutterstock-727757209-2.jpg

Βέβαια, δυστυχώς οι περισσότεροι δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και θεωρούν πως δικαιολογημένα ξέσπασαν, καθώς είναι πεπεισμένοι πως προκαλείται πάντοτε από τρίτους. Σίγουρα, πολλές φορές εξαρτάται κι από την συμπεριφορά άλλων, αλλά αυτό που οφείλουμε να καταλάβουμε είναι ότι ο θυμός πηγάζει από μέσα μας, άρα και μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και να μάθουμε να το ελέγχουμε στο μέλλον.

Πόσο συμβάλλουν τα σημερινά δεδομένα στην έντονη και συνεχή «γέννησή» του;

Από τον χειμώνα του 2020 έως και σήμερα βιώνουμε μια επίπονη υγειονομική και οικονομική πλήξη, η οποία δεν έχει αντικρίσει ακόμη το φως και εξακολουθεί να ταλανίζει ένα τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού σε παγκόσμια κλίμακα. Όσο κι αν έχουμε συνηθίσει αυτή τη νέα πραγματικότητα, οι επιπτώσεις της θα συνεχίσουν να μας ταλαιπωρούν, ειδικότερα στο ψυχολογικό κομμάτι. Σύμφωνα, με την έρευνα στο που δημοσίευσε το Journal of Public Economics, το σοκ που επικρατεί είναι αξεπέραστο. Οι επιστήμονες, βάσει ενός άρθρου που είχε δημοσιεύσει το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, αναφέρονται σε «πανδημική κόπωση».

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πως οι σημερινές συνθήκες δημιουργούν ένα παραπάνω το συναίσθημα του θυμού, πρωτίστως λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται στην καθημερινότητά μας, περιορίζοντας τα «θέλω» μας και της ανασφάλειας για τα οικονομικά μας. Οι τωρινές συζητήσεις που θα ακούσει κανείς είναι «έκανες εμβόλιο;», «θα μας ξανά κλείσουν σε καραντίνα;», «κόλλησες κορωνοϊό;». Η ψυχολογία επηρεάστηκε σημαντικά με αποτέλεσμα να ξεφεύγουμε στις συμπεριφορές μας και να εκφραζόμασταν ίσως εντονότερα από ότι θα χρειαζόταν, λόγω της διαρκής καταπίεσης.

Μέθοδοι σωστής διαχείρισης

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, αλλά όπως έχει πει και ο Αριστοτέλης: «Ο καθένας μπορεί εύκολα να θυμώσει. Μα να θυμώσει κανείς τότε που πρέπει, στο βαθμό που είναι σωστό, στον κατάλληλο χρόνο, για ένα δίκαιο ζήτημα, και με το σωστό τρόπο, δεν είναι στο χέρι του καθενός κι ούτε είναι εύκολο πράγμα».

Με ποιους τρόπους μπορούμε να διατηρήσουμε τον έλεγχο; Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και απαλλαγείτε από τα αρνητικά συναισθήματα...
6313fae0-76cd-4dd2-8248-e999e91d8dc2.jpeg

Εφαρμόστε την περίπτωση των 10 δευτερολέπτων

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης/κατάστασης μπορεί να αρχίσουμε να νιώθουμε έντονα συναισθήματα και τότε είναι εύκολο να παρασυρθούμε και να πούμε κουβέντες που δεν εννοούμε, πληγώνοντας τους άλλους και εμάς. Σε αυτή την περίπτωση πριν αντιδράσετε, θυμηθείτε να πάρετε ανάσες για 10¨και έπειτα ζητήστε ήρεμα από τον συνομιλητή σας ένα διάλειμμα. Είναι απόλυτα κατανοητό να μην επιθυμείτε να συζητήσετε εκείνη τη στιγμή και να πάρετε το χρόνο που σας αναλογεί ώστε να ανασυγκροτήσετε τις σκέψεις σας.

Παρατηρήστε τα σημάδια πριν νευριάσετε

Ο οργανισμός μάς προειδοποιεί σωματικά, για παράδειγμα με πονοκεφάλους, νευρικές κινήσεις, είτε με τις σκέψεις μας, τύπου «δεν με καταλαβαίνει», «θέλω να φωνάξω». Όταν τα αντιληφθείτε, θα μπορείτε να ελέγχετε τα επόμενα βήματά σας, καθώς ο κακός θυμός εκδηλώνεται, όταν δεν έχουμε επίγνωση του τι πρόκειται να συμβεί.

Αναζήτηση και λύση

Ψάξτε την πηγή που σας δημιούργησε το θυμό, το πότε, πως, γιατί, προκειμένου να έχετε μια καθαρή εικόνα της κατάστασης και αργότερα να καταφέρετε να το λύσετε. Πρωταρχικό ρόλο στην έξαρσή του παίζει και το καθημερινό στρες, στη δουλειά, στο σπίτι, στα ερωτικά θέματα, γι αυτό γνωρίζοντας τι είναι αυτό που σας προκαλεί συχνά θυμό, θα μπορείτε να το καταπολεμήσετε και το αποκόψετε από την ζωή σας. 

ae09a31a-3be1-4312-b332-4a249fcbfa8a.jpeg

Τεχνικές χαλάρωσης

Η απάντηση σ αυτό το ερώτημα είναι η γιόγκα. Η εκγύμναση των μυών, που τους χαλαρώνει και παράλληλα κατά τη διάρκεια των ασκήσεων απαιτείται αυτοσυγκέντρωση. Βέβαια, αποτελεσματική βάσει μελετών, διεξάγοντας πείραμα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, θεωρείται η συνομιλία με αγαπημένα πρόσωπα, τα οποία θα ακούσουν τους προβληματισμούς μας.

Αντικαταστήστε το «Εσύ» με το «Εγώ»

Μια βασική συμβουλή είναι να μην καταλήγουμε στο να κρίνουμε τους άλλους γίνοντας επιβλητικοί. Ένα παράδειγμα είναι να πείτε «Νιώθω εκνευρισμό επειδή δεν συμμετείχες στις δουλειές του σπιτιού», αντί για, «Είσαι άχρηστος, ποτέ δε με βοηθάς».

Ψυχολογική υποστήριξη

Εάν νιώθετε πως δεν μπορείτε να συγκρατήσετε το συναίσθημά σας και δεν το διαχειρίζεστε σωστά, τότε ζητήστε την βοήθεια ενός ειδικού.