fbpixel

Search icon
Search
An insider guide to: Σύμη, με τη γευσιγνώστρια Σμαράγδα Ντασιούδη Μακρή
TRAVEL

An insider guide to: Σύμη, με τη γευσιγνώστρια Σμαράγδα Ντασιούδη Μακρή

Μας παίρνει μαζί της σε ένα μαγικό ταξίδι στην αρχόντισσα των Δωδεκανήσων


Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το πρωινό του Αυγούστου πριν ακριβώς έναν χρόνο. Μόλις είχα φτάσει στον κινηματογραφικό αυτόν τόπο και εκείνη με περίμενε με μια φροντισμένη τραπεζαρία, γεμάτη από τοπικά καλούδια με θέα όλο το νησί. Ελληνικός καφές, φρέσκα αυγά και γλυκά «ζαχαρένα» από τον φούρνο της γειτονιάς, ήταν ό,τι χρειαζόμουν για να νιώσω σαν στο σπίτι μου. Η Σμαράγδα Ντασιούδη Μακρή γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει ζεστή φιλοξενία. Η διαχρονική αγάπη της για τη Σύμη, της χαρίζει κάθε χρόνο και μια έκπληξη, ένα νέο μονοπάτι για να έρθει ακόμη πιο κοντά στους πολύτιμους θησαυρούς αυτής της γης. 

Η διακεκριμένη γευσιγνώστρια με μόνιμη βάση την πόλη της Θεσσαλονίκης, έχει δημιουργήσει τα τελευταία είκοσι δύο χρόνια έναν ισχυρό δεσμό με την αρχόντισσα των Δωδεκανήσων. Με ενεργή παρουσία στον τομέα της φιλοξενίας, έχει ανακαινίσει μια γοητευτική κατοικία, χτισμένη τον 19ο αιώνα, παρέχοντας στους επισκέπτες μια άνετη διαμονή. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται να επεκταθεί, δομώντας ακόμη ένα συγκρότημα κτιρίων υπό τη διεύθυνσή της. 

Μαζί της ανακαλύπτουμε έναν τόπο που μοιάζει λες και βγήκε από το πιο ρομαντικό παραμύθι...
befunky-collage-21.jpg
Αριστερά: Παραλία Αη Γιώργη. Δεξιά: Σμαράγδα Ντασιούδη Μακρή.


Περιγράψτε μας τα vibes της Σύμης

Τα vibes που μου δημιουργεί η Σύμη δεν άλλαξαν ποτέ από την πρώτη στιγμή που έφτασα σε αυτήν πριν 22 χρόνια. Δεν θα ξεχάσω εκείνο το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, στο οποίο οι τελευταίες αχτίνες του ήλιου χανόντουσαν πίσω από τη χώρα του νησιού και καθώς αντίκριζα αυτά τα σπιτάκια στα χρώματα της ώχρας, αλλά και λουλακιά με τις πυραμίδες τους, σχεδόν σκαρφαλωμένα πάνω στον βράχο  και σιγά σιγά άρχιζαν να ανάβουν τα φωτάκια, νόμιζα ότι βρισκόμουν σε έναν παραμυθένιο τόπο, όπου ξαφνικά θα ακουγόταν μουσική και θα έβγαιναν οι ηθοποιοί. Κάθε γωνιά της Σύμης σε μαγεύει. Αυτή η αρμονία της που αναδύεται από το Μοναστήρι του Πανορμίτη, αλλά και το βλέμμα που περνάει πίσω από τη χώρα και κινείται μπροστά προς την Τουρκία, εκεί που η Ελλάδα συναντά την Ανατολή, είναι κάτι το ανεπανάληπτο!

Η κατάλληλη εποχή/περίοδος για την επισκεφτεί κανείς

Η περίοδος, η οποία είναι εξαιρετική για να την επισκεφθούμε, είναι από τον Ιούνιο, μέχρι και 15 Ιουλίου, πριν δηλαδή, από την έναρξη της μεγάλης τουριστικής δραστηριότητας που συμβαίνει συνήθως τον Αύγουστο, ένας μήνας με πολλή ζέστη, όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι στο νησί. Από ωραιότερους μήνες είναι ο Σεπτέμβριος, ο οποίος είναι δροσερός, αλλά η θάλασσα έχει μαζέψει όλη τη θέρμη του ήλιου, οι άνθρωποι είναι πιο ξεκούραστοι, μπορούμε να βρούμε πιο εύκολα φρέσκα ψαράκια για να απολαύσουμε και έχουμε την ευκαιρία να δροσιστούμε από το βραδινό θαλασσινό αεράκι. Δεν μπορώ να παραλείψω το Πάσχα, μια μαγική εποχή, στην οποία βλέπουμε μια διαφορετική Σύμη. Το νησί τότε διακρίνεται από μια ιδιαίτερη μυσταγωγία, πρασινίζει με τα βότανα, τα θυμάρια, τις ρίγανες, τα λουλουδάκια του αγρού. Μπορούμε να περπατήσουμε στα προσαρμοσμένα μονοπάτια για τους τουρίστες. Σφύζει από παράδοση και κόσμο που έρχεται από τη Ρόδο και τα γύρω νησιά. 

befunky-collage-22.jpg
Αριστερά: Στην καρδιά του χωριού. Δεξιά: Ιερά Μονή Πανορμίτου


Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψει κάποιος αυτόν τον τόπο

Η Σύμη είναι ένα μικρό νησί, το οποίο, όμως σε γοητεύει με δύο φοβερούς τρόπους. Καταρχάς, μέσα από τις καταπληκτικές παραλίες της. Είναι άγριες με λευκά και μαύρα βότσαλα, όπου μπορεί κάποιος να φτάσει σε αυτές είτε με το αυτοκίνητο, με taxiboats ή με πλοία που κάνουν τον γύρο του νησιού όλη μέρα ή ακόμη να νοικιάσει βαρκάκια και μόνος του ανακαλύψει τους μικρούς κολπίσκους και τα γαλαζοπράσινα νερά της. Ακόμη μια υπέροχη ιδέα είναι το scuba diving! Στη θάλασσα θα θαυμάσει κανείς τους βράχους μέσα της από τη μια πλευρά και δέντρα που φτάνουν μέχρι το ύψος της από την άλλη, με τα κατσίκια να περπατούν πάνω κάτω, κάνοντάς σε να απορείς πως φτάνουν σε αυτά τα απόκρημνα μέρη.

Ένας δεύτερος τρόπος είναι οι ειδικές περιπατητικές διαδρομές μέχρι τον Πανορμίτη, όπου μπορεί κάποιος να θαυμάσει τη θέα προς τη θάλασσα, παρατηρώντας τα νησιά γύρω από τη Σύμη. Δίπλα στο μοναστήρι είναι η παραλία «Μαραθούντα» με τα πιο κρυστάλλινα νερά της Σύμης. Πέρα, όμως αυτό, προτείνω οπωσδήποτε και μια επίσκεψη στο άλλο μοναστήρι, του «Μιχαήλη του Ρουκουνιώτη», όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι. Χτίστηκε από Ιωαννίτες ιππότες τον 17ο αιώνα στα χαλάσματα ενός παλιού μοναστηριού και έτσι, μπορούμε να θαυμάσουμε τους διαφορετικούς αιώνες και τα περίτεχνα κτίσματά του. Αποτελεί ένα από τα πιο παλιά χριστιανικά μοναστήρια των Δωδεκανήσων και αξίζει να το εξερευνήσουμε!

355570756-1322503998335826-1907692486832714316-n.jpg
Μουσείο στο νησί


Το ιδανικό μέρος για να απολαύσει κανείς το πιο νόστιμο πρωινό

Τρία είναι τα ιδανικά μέρη: Η «Ελπίδα», το "Porte" και το "Mediterraneo". Όλα βρίσκονται στον «Γιαλό», εκεί όπου αφήνονται τα σκάφη δηλαδή, με υπέροχη θέα τη θάλασσα, τα σπιτάκια και τα ιστιοπλοϊκά. 

Το αγαπημένο μέρος για lunch

Δύο πολύ όμορφα σημεία στη χώρα του νησιού και μπροστά στη θάλασσα! Το ένα είναι ο «Θόλος», όπου εκεί είναι υπεύθυνη η Χαρούλα, και ξεχωρίζει για το εξαιρετικό φαγητό του. Επίσης ο «Παντελής» με φρέσκο ψάρι. Και αν κάποιος βρίσκεται στο χωριό εκείνη την ώρα, το υπέροχο εστιατόριο «Καλή Στράτα», το οποίο δημιουργήθηκε από ανθρώπους του νησιού, δίνοντας έμφαση στην υψηλή ποιότητα του φαγητού. 

Ποια είναι η καλύτερη ώρα να πιει κανείς το ποτό του και πού

Υπάρχουν πολύ ωραία μέρη για να απολαύσει κάποιος το ποτό του στη Σύμη. Φυσικά προτείνω το cafe - bar "Los" (Lobster, Oyster and Sushi) στον «Γιαλό», όπου ειδικά από τη δύση του ηλίου και μετά, μπορεί κάποιος να πιει υπέροχα κοκτέιλ μαζί με ξεχωριστές γευστικές επιλογές, χαζεύοντας, ταυτόχρονα, τα πολύ μεγάλα κότερα, γιοτ και ιστιοπλοϊκά που έρχονται. Άλλο ένα σημείο είναι η «Θάλεια» που βρίσκεται από την απέναντι πλευρά ακριβώς, οπότε βλέπει προς την είσοδο του λιμανιού και τη δύση του ηλίου. Ακόμη, ο »Πάχος», ένα από τα πιο παλιά καφενεία, το οποίο πλέον έχει εκσυγχρονιστεί και είναι αγαπημένο σημείο συνάντησης των ξένων, οι οποίοι έχουν κτίσει τα δικά τους σπίτια στο νησί, όπως Γάλλοι και Ιταλοί. Τέλειο spot για ουζάκι, Campari και η βραδιά συνεχίζεται! 

354479020-3644400505888106-6292387481603791387-n.jpg
Μια σχεδόν μυσταγωγική στιγμή της δύσης στο λιμάνι


Η must-visit παραλία και μια «όαση δροσιάς» στη Σύμη

Κάθε παραλία έχει μια δική της ομορφιά. Η «Μαραθούντα» έχει τα πιο κρυστάλλινα νερά που έχει δει κανείς ποτέ στη ζωή του! Περπατάμε μέσα στη θάλασσα και στα δροσερά της νερά και βλέπουμε τις πέτρες και τα ψαράκια. «Η Νανού» έχει μια απίστευτα μεγάλη παραλία με ένα υπέροχο λευκό βότσαλο, το οποίο την καλύπτει. Είναι μια προστατευμένη επίσης παραλία μέσα σε κολπάκι και έτσι τα νερά είναι πάντα ήρεμα και αντικατοπτρίζουν τα δέντρα που βρίσκονται γύρω της. Μία «όαση δροσιάς» για κάθε επισκέπτη είναι η παραλία του «Αη Γιώργη», στην οποία μπορεί να φτάσει με το καραβάκι των 15:00. Εκεί, ο βράχος, ο οποίος ορθώνεται σχεδόν μπροστά στη θάλασσα αποτελεί ένα φυσικό εμπόδιο, το οποίο καλύπτει τη θέρμη του ήλιου και δημιουργεί την υπέροχη αυτή σκιά που είναι η κατάλληλη συντροφιά για το μπάνιο του στη θάλασσα εκείνη την ώρα!

Ποια θεωρείται η σπεσιαλιτέ του τόπου – και που μπορούμε να τη βρούμε

Φυσικά είναι το συμιακό γαριδάκι, το οποίο το βρίσκουμε σε όλα τα εστιατόρια. Πέρα από αυτό, είναι το κατσικάκι λεμονάτο, μια από τις σπεσιαλιτέ του «Θόλου». Στην ταβέρνα «Χαριτωμένη», με ένα απίθανο μπαλκόνι με θέα όλη τη Σύμη, μπορούμε να απολαύσουμε και τα δύο αυτά τοπικά πιάτα, όπως επίσης και μελιτζάνα με ρεβίθια στον φούρνο. Εκπληκτικό φρέσκο ψάρι απολαμβάνουμε στην «Τράτα» και στον «Παντελή». Και δεν ξεχνάμε στην παραλία «Πέδι», το μαγαζί «Αποστόλης», ένα σημείο σχεδόν μέσα στη θάλασσα, του οποίου η κουζίνα φημίζεται για τα καταπληκτικά συμιακά κεφτεδάκια με μπόλικο δυόσμο, γαριδάκι συμιακό και νόστιμα ντολμαδάκια. Ακόμη η περιοχή ξεχωρίζει για τις γαελόπιτες, που είναι κεφτεδάκια με γαέλα, γαύρο, δηλαδή, τις οποίες μπορεί κάποιος να βρει πιο έξω από τη χώρα, σε μια περιοχή που λέγεται «Νημποριό» και στην "Taverna Metapontis" της Μαρίας.

Ένας «κρυφός παράδεισος» που μόνο οι locals γνωρίζουν 

Είναι αλήθεια ότι το νησί είναι μικρό και δεν είναι δύσκολο για κάποιον να ανακαλύψει «κρυφούς παραδείσους». Βέβαια, υπάρχει ένα σημείο, το οποίο μόνο οι locals γνωρίζουν πως να φτάσουν και είναι τα μικρά κολπάκια στη «Νανού», στα οποία πηγαίνει κανείς μόνο με δική του βάρκα ή να νοικιάσει διαφορετικά το θαλάσσιο μέσο μεταφοράς του. Είναι υπέροχα εκεί, με τα κρυστάλλινα και γαλαζοπράσινα νερά. Δεσπόζει μια τεράστια καπαριά, αλλά και ρίγανες και θυμάρια και μπορεί κάποιος μόνος του να απολαύσει το μπάνιο του. 

Που μπορούμε να ανακαλύψουμε την ιστορία του τόπου

Στο Αρχαιολογικό και Λαογραφικό μουσείο, το οποίο βρίσκεται στο χωριό. Αποτελείται από δύο αρχοντικά σπίτια του 18ου και 19ου αιώνα, την «Οικία Φαρμακίδη» και τη «σάλα του Χατζηαγαπητού», όπου γνωρίζουμε την ιστορία του νησιού από τους αρχαίους χρόνους.

355299808-653070443383053-1792053318513278670-n-bWxQJ.jpg
Σύμη, Γιαλός

Ποιες boutiques ή art shops μας προτείνετε να επισκεφτούμε στη Σύμη 

Σίγουρα πρέπει κανείς να επισκεφθεί τη Γαλλίδα Frédéric, τη «Φρειδερίκη», όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι, η οποία διαθέτει στην αρχή της «Καλής Στράτας» το υπέροχο κατάστημα "Xrisallis" με ξεχωριστά ρούχα και αξεσουάρ. Επίσης το "Americana V", με αξεσουάρ και μαγιό από Έλληνες σχεδιαστές. Τη "Mina Boutique" με ρούχα επώνυμων Οίκων. Επίσης στο κτίριο που στεγάζεται το "Los", υπάρχει μια πολύ ωραία gallery, όπου μπορεί κανείς να περιηγηθεί και να δει έργα Τέχνης από διάφορους καλλιτέχνες. Το συγκεκριμένο υπέροχο οικοδόμημα κουβαλά μια βαριά ιστορική υπογραφή, καθώς υπογράφηκε εκεί η Συνθήκη της παράδοσης των Δωδεκανήσων από τους Ιταλούς στο ελληνικό κράτος. Για υπέροχα μεταξωτά, αλλά και βαμβακερά και φιλικά προς το περιβάλλον ρούχα και επιλογές για παιδιά, η κατάλληλη πρόταση είναι το "Poppin", με σχέδια και υφάσματα υπό την επιμέλεια της σχεδιάστριας Πόπης. 

Ένα βιβλίο που μας συστήνετε να διαβάσουμε ενώ είμαστε εκεί 

Είναι το «Έρως, θέρος, πόλεμος» της Ευγενίας Φακίνου, το οποίο μιλάει για την ιστορία της Σύμης από την πρώτη ημέρα που έρχεται ο ηλεκτρισμός στο νησί μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Δεν πρέπει να φύγει κανείς από τη Σύμη αν δεν δοκιμάσει… 

Ακούμια που είναι οι παραδοσιακοί λουκουμάδες της Σύμης που γίνονται με ρύζι και ούζο και μπορεί κάποιος να τους βρει στο μαγαζί με παραδοσιακά προϊόντα Ακούμι, στο κέντρο του νησιού, στον Γιαλό. Και οπωσδήποτε το υπέροχο θυμαρίσιο μέλι!

355383960-971135234126837-751882558898427389-n-1.jpg
Σπίτι στο χωριό, γεμάτο από μοσχομυρωδάτα άνθη

Τα souvenir που πρέπει να φέρουμε πίσω μαζί μας

Σίγουρα ένα μοναδικό θυμαρίσιο μέλι, ανθό αλατιού Σύμης και ένα πολύ μικρό και άσπρο βότσαλο από την παραλία της «Νανού». Θα μας κρατάει συντροφιά τις κρύες ημέρες του χειμώνα και θα μας θυμίζει τα γαλαζοπράσινα νερά και τη θέρμη του ηλιοβασιλέματος που χάνεται πίσω από τα βουνά, μεταδίδοντάς μας την ξεχωριστή καλοκαιρινή ενέργεια του νησιού...

Φως, ζεστοί άνθρωποι και πλούσια φυσική ομορφιά μας περιμένουν στην αριστοκρατική ατμόσφαιρα της Σύμης!