fbpixel

Search icon
Search
Always Hungry? Οι 7 λόγοι που αισθάνεστε συνέχεια πεινασμένοι
MAGAZINE

Always Hungry? Οι 7 λόγοι που αισθάνεστε συνέχεια πεινασμένοι

Τι επηρεάζει τελικά περισσότερο την όρεξή σας για φαγητό;


Η αυξημένη όρεξη είναι πολύ συχνό φαινόμενο και οι λόγοι που συμβαίνει αυτό μπορεί να είναι τόσο απλοί όσο και πιο περίπλοκοι. Σε κάθε περίπτωση, μην ανησυχείτε, καθώς πρόκειται για φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού ή για απλά διατροφικά «σφάλματα» τα οποία κάνουμε άθελά μας. Ας ανακαλύψουμε ποια είναι τα αίτια που προκαλούν συχνό αίσθημα πείνας.

1. Ο κιρκάδιος ρυθμός

Περίπου στις 8 το πρωί και το βράδυ ο κιρκάδιος ρυθμός παρουσιάζει κορύφωση, ανεξαρτήτως του προγράμματος ύπνου και των ενδιάμεσων γευμάτων. Το βράδυ, μάλιστα, ενδεχόμενα συμβάλλει στην προετοιμασία του οργανισμού για την ολονύκτια νηστεία, γι’ αυτό αποζητάμε ενέργεια μέσω μεγαλύτερων γευμάτων.

2. Η διαταραγμένη λειτουργία γκρελίνης

Η γκρελίνη είναι μία ορεξιογόνος ουσία που αυξάνει το αίσθημα της πείνας, όπως επίσης μειώνει τη λιποδιάλυση. Μία τέτοια διαταραχή παρατηρείται σπάνια στο σύνδρομο Prader-Willi, την καχεξία και την ανορεξία.

2105-vpo-collinsl-04.jpg

3. H καμπύλη σακχάρου

Μία ώρα μετά από κάποιο γεύμα πλούσιο σε κατεργασμένους υδατάνθρακες, η γραμμή του σακχάρου ανεβαίνει απότομα, ενώ έπειτα παρατηρείται μία απότομη πτώση της, που προκαλεί υπογλυκαιμία και, ως αποτέλεσμα, αίσθημα πείνας. Γι’ αυτό συμβουλεύουμε τα τρόφιμα που αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου ή να μειώνονται ή να συνδυάζονται με τροφές που εξομαλύνουν την καμπύλη. Για παράδειγμα:

• Φρούτο με ξηρούς καρπούς ή άλειμμα καρπού

• Υδατάνθρακας (πατάτα, ζυμαρικό, ρύζι) με πρωτεΐνη (κοτόπουλο, τόνος, κόκκινο κρέας, αυγά, όσπρια)

• Φυσικός χυμός με ξηρούς καρπούς

• Φέτα ψωμί με βούτυρο/βούτυρο καρπού και μέλι ή μαρμελάδα

4. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη

Σε παρόμοιο μοτίβο, τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλούν φόρτωση του αίματος με περισσότερη γλυκόζη, που οδηγεί σε μεγαλύτερο και επιτακτικότερο αίσθημα πείνας. Τέτοια τρόφιμα είναι η πατάτα, το ρύζι γιάσμιν και τα δημητριακά πρωινού .

5. Η νηστεία-αφαγία

Οι πολλές ώρες χωρίς πρόσληψη τροφής προκαλούν αύξηση στις τιμές της γκρελίνης και του νευροπεπτιδίου Υ, της βασικής ουσίας που αυξάνει το αίσθημα της πείνας. Είναι σημαντικό να τρώμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα (3-4 ώρες) μικρά γεύματα, ώστε να διατηρούμε τις ουσίες αυτές σε φυσιολογικά επίπεδα.

6. Διαταραχές του θυρεοειδή αδένα

Σε περιπτώσεις που ο θυρεοειδής αδένας έχει επηρεαστεί και, πιο συγκεκριμένα, παράγει περισσότερη θυροξίνη απ’ ό,τι χρειάζεται, προκύπτει το ζήτημα του υπερθυρεοειδισμού, όπου πολύ κοινό σύμπτωμα είναι το έντονο αίσθημα πείνας.

alexandra-golovac-mabhhj3qcxq-unsplash.jpg

7. Άγχος, στρες και PMS

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν ως τρόπο διαφυγής το φαγητό για να κατευνάσουν την άστατη ψυχολογική τους κατάσταση. Το στρες, η στενοχώρια, η λύπη, προκαλούν αναταραχή στις ορμόνες που σχετίζονται με την πρόσληψη τροφής, όπως επίσης και το Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο στις γυναίκες.

ΥΓ.: Κλείνοντας, θα ήθελα να αφιερώσω λίγες γραμμές στις προσπάθειες που γίνονται στην Αιματολογική Κλινική και Μονάδα Μεταμόσχευσης στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη. Ένα κέντρο αριστείας για την Αιματολογία σε διεθνές επίπεδο (όπου βρέθηκα για ένα συγγενικό πρόσωπο), το μοναδικό στην Ελλάδα Κέντρο Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας, που συνεργάζεται με αντίστοιχα της Ευρώπης και των ΗΠΑ, με πρωτιές πανελλαδικές αλλά και παγκόσμιες σε θέματα χημειοθεραπειών και νέων κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών, αναρίθμητα βραβεία και κοινωνικά επιτεύγματα. Το ανθρώπινο δυναμικό του δίνει σε κάθε περιστατικό τον καλύτερο εαυτό του. Εύχομαι πραγματικά κάποια στιγμή να γίνει εφικτή η ανέγερση ενός νέου κτιρίου στον ελεύθερο χώρο του Νοσοκομείου, για να μπορέσουν να σωθούν περισσότερες ανθρώπινες ζωές! 


bimg-20210306-wa00003.jpg

Η Βίκυ Χατζηβασιλείου είναι συγγραφέας των best sellers «Νιάτα Διαρκείας», «Όμορφα μυστικά », «Άλλαξε ζωή και σώμα σε 42 ημέρες», «Κάντο να συμβεί τώρα», και «Ζήτα το σωστά και θα σου δοθεί» δημιουργός του site www.omorfamystika.gr, του podcast "Πάμε Αλλιώς" στο pod.gr, του YouTube channel VICKY'S VITA, διοργανώτρια webinars (διαδικτυακά σεμινάρια) αυτογνωσίας και διατροφής και Life Coach αριστούχος Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Instagram: @vikyhatzivasiliou


ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023