Είναι γεγονός ότι οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής είναι έντονοι και απαιτητικοί. Καθημερινά, καλούμαστε να ανταποκριθούμε στους πολλαπλούς ρόλους της προσωπικής, αλλά και επαγγελματικής μας ζωής, στοιχείο που τις περισσότερες φορές προκαλεί βλάβες στην ψυχική και σωματική μας υγεία. Τότε, λοιπόν, είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσουμε ότι δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε με αποτελεσματικότητα όλες αυτές τις υποχρεώσεις. Αισθανόμαστε ότι λείπει μια υγιής και αρμονική ροή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συνεχείς αναβολές, κακή οργάνωση και ελλιπής προετοιμασία μπορούν να μας οδηγήσουν στον πλήρη αποπροσανατολισμό, στον οποίο πρωταγωνιστούν η εργασιακή εξουθένωση, το στρες και η πεσμένη διάθεση.
Είναι σημαντικό να δώσουμε χώρο και χρόνο στους εαυτούς μας, προκειμένου να αναγνωρίσουμε τους κεντρικούς παράγοντες, οι οποίοι έπαιξαν ρόλο στη συνθήκη αυτή. Έπειτα, μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια εποικοδομητική «αλλαγή πλεύσης», στην οποία θα ορίσουμε από την αρχή τους στόχους της ιδιωτικής μας ζωής, αλλά και της καριέρας μας. Είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι προτεραιότητά μας στη συγκεκριμένη διαδικασία είναι ο χρόνος και η ορθή αξιοποίησή του. Τότε, μόνο, θα πετύχουμε την ισορροπία, που επιδιώκουμε.
Μέσα από στοχευμένες τεχνικές, είναι δυνατόν να αποκτήσουμε ξανά τον έλεγχο και να είμαστε παραγωγικοί και ευδιάθετοι, δίνοντας το 100% του εαυτού μας σε κάθε part της ζωής μας.
Εσωτερικό "debate"
Προτού προχωρήσουμε σε κύρια βήματα, ξεκινάμε με έναν δημιουργικό διάλογο με τον εαυτό μας. Του απευθύνουμε τα απαραίτητα ερωτήματα, μέσα από τα οποία θα καταφέρουμε να εκμαιεύσουμε κρίσιμες απαντήσεις, οι οποίες θα κατευθύνουν με πιο εύκολο τρόπο τις τεχνικές, που πρόκειται να εφαρμόσουμε. Σημαντικές ερωτήσεις αποτελούν:
- Πόσο χρόνο περνάω;
- Πόση ικανοποίηση παίρνω;
- Πόση αυτονομία αισθάνομαι;
- Τι θέλω να πετύχω;
- Τι πρέπει να κάνω και σε πόσο χρόνο θέλω να το έχω καταφέρει;
Η τελειότητα δεν υπάρχει
Η λέξη «αποδοχή» είναι εξίσου κρίσιμη. Θυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι δεν χρειάζεται να είμαστε τέλειοι, ειδικά στην περίπτωση της επαγγελματικής μας ζωής. Προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό και είναι απόλυτα υγιές να ακολουθούμε τις προσωπικές μας φιλοδοξίες, όμως δεν αφήνουμε τον οργανισμό μας να αγγίξει τα άκρα και να φτάσει στο burn-out. Τα χρονικά όρια είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν να δουλεύουμε με απόλυτη πειθαρχία και συγκέντρωση και με αυτόν τον τρόπο θα απολαμβάνουμε ακόμη περισσότερο την εργασία μας.
Ορθό "mindset"
Στη συγκεκριμένη στρατηγική, κρίσιμο ρόλο παίζει η λέξη «νοοτροπία». Το ορθό "mindset" αφορά στη δόμηση μιας πρακτικής και άνετης καθημερινότητας. Σε ένα σημειωματάριο, προετοιμάζουμε τους χρόνους, στους οποίους θα αφιερώσουμε σε κάθε διαδικασία. Ακόμη, είναι ωφέλιμο να εξασφαλίσουμε μια καλή διαχείριση και οργάνωση, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την εργασία, όπως το γραφείο ή τα ντουλάπια μας. Ξεκαθαρίζουμε στο μυαλό μας ποιος είναι ο χώρος για δουλειά και ποιος για ξεκούραση, ψυχαγωγία και διασκέδαση, και τον οργανώσουμε, αντίστοιχα.
"Me time"
Ο χρόνος για αυτοφροντίδα κρίνεται ουσιαστικός. Η αφιέρωση στο "me time" δομεί μια επιτυχημένη προσωπική ευημερία, η οποία μας τροφοδοτεί με τα απαραίτητα εφόδια και ενέργεια, ώστε να είμαστε αποδοτική και στον τομέα της εργασίας μας, σε δεύτερη φάση. Ο σεβασμός στην ψυχική μας υγεία και τις βαθύτερες ανάγκες μας, θα μας χαρίσει την αρμονία, αλλά και την κατάλληλη αυτοδιαχείριση, που αναζητούμε. Ορίζουμε τον αντίστοιχο χρόνο, κλείνουμε τα κινητά μας και δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για ξεκούραση.
Keep yourself organised!