fbpixel

Search icon
Search
Take a step back: Τα σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σας χρειάζεται ένα διάλειμμα
PSYCHOLOGY

Take a step back: Τα σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σας χρειάζεται ένα διάλειμμα

Δε χρειάζεται να ξεπερνάτε τα όρια


Πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να “χάνονται” μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν σημαντικά την ψυχολογία και συνολικά τον οργανισμό τους. Κάτι απολύτως φυσιολογικό, αν αναλογιστούμε την εποχή που ζούμε. Οι υποχρεώσεις, η ρουτίνα, τα πολλά “πρέπει” και τα ατελείωτα deadlines, δημιουργούν συνθήκες πίεσης, που δε λειτουργούν ευεργετικά σε κανένα επίπεδο. 

Αντιθέτως, μπορεί να προκαλέσουν ακόμη περισσότερα προβλήματα. Ο ανθρώπινος οργανισμός ωστόσο “φωνάζει” όταν ξεπερνάμε τα όρια και με συγκεκριμένα μηνύματα, δείχνει ότι έχει υποστεί overdose και κάτι πρέπει να αλλάξει άμεσα. Αναρωτιέστε ποια είναι αυτά; Παρακάτω, ακολουθούν μερικά σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σας χρειάζεται ένα σύντομο διάλειμμα.

Έλλειψη συγκέντρωσης

Όταν βιώνετε μία περίοδο με έντονο στρες κι άγχος, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να διατηρήσετε τη συγκέντρωσή σας σε υψηλά επίπεδα. Τις περισσότερες φορές, η έλλειψη συγκέντρωσης συνοδεύεται από έντονους κι επίμονους πονοκεφάλους, αλλά και μία αίσθηση εξάντλησης, που επίσης δε φεύγει εύκολα. Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να πάρει μία μεγάλη ανάσα κι επιστρέψτε και πάλι στην καθημερινή σας ρουτίνα, έχοντας γεμίσει μπαταρίες.

shutterstock-385660990.jpg

Κακός ύπνος

Ένα ακόμη σημάδι, που “φωνάζει” ότι χρειάζεστε ένα διάλειμμα είναι ο κακός ύπνος. Οι αϋπνίες είναι μία από τις πιο σημαντικές ενδείξεις και θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το κομμάτι. Παρακολουθήστε αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή αν ακόμη κι όταν τα καταφέρνετε, ξυπνάτε πολλές φορές σε περίεργες ώρες στη διάρκεια της νύκτας. Αν αυτό συνεχιστεί για εβδομάδες ή και μήνες, τότε μάλλον θα πρέπει να αναλάβετε δράση.

Αλλαγή στη διατροφή

Μία ξαφνική στροφή στις διατροφικές συνήθειες, αποτελεί επίσης “καμπανάκι” κι ίσως σημαίνει ότι χρειάζεστε ένα break. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν την τάση να τρώνε λιγότερο από το συνηθισμένο σε περιόδους που έχουν ένα extra άγχος, ενώ αντιθέτως, άλλοι καταναλώνουν περισσότερο φαγητό και βλέπουν το σωματικό τους βάρους να αλλάζει απότομα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή σας και φροντίστε να παρέχετε στον οργανισμό σας όλα όσα χρειάζεται για να παραμείνει υγής.

Δεν υπάρχει κίνητρο

Δεν έχετε διάθεση να βγείτε από το σπίτι και να βρεθείτε στο γραφείο; Αισθάνεστε πως δεν έχετε ουσιαστικό ενδιαφέρον για τίποτα; Ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε ένα βήμα πίσω και να πάρετε μία βαθιά ανάσα. Δραστηριότητες που μπορεί να σας προσέφεραν ικανοποίηση στο παρελθόν, μπορεί να μοιάζουν πλέον περιττές ή κι ανούσιες κι αυτό είναι σίγουρα κάτι που θα πρέπει να σας ταρακουνήσει.

shutterstock-1707953515-1.jpg

Αρνητικά συναισθήματα

Εννοείται πως κανένας άνθρωπος δεν μπορεί μονίμως να σκέφτεται θετικά και να έχει συνεχώς καλή διάθεση. Όταν όμως αυτό γίνεται καθημερινότητα, τότε υπάρχει θέμα. Οι αρνητικές σκέψεις και γενικότερα η αρνητική στάση ζωής, θα πρέπει να λειτουργήσουν σαν “ξυπνητήρι”. Ακούστε προσεκτικά το σώμα σας και μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια που σας στέλνει. Μερικές ημέρες ξεκούρασης μπορεί να είναι αρκετές, για να επιστρέψετε και πάλι στους κανονικούς σας ρυθμούς και να βρείτε ξανά τη θετική σας διάθεση.

Ο οργανισμός και το σώμα σας θέλουν φροντίδα. Το άγχος, το στρες κι η καθημερινή πίεση δεν είναι σύμμαχοί σας. Υπάρχουν κι οι στιγμές, που αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να χαλαρώσετε και να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας κι ειλικρινά τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από εσάς.