fbpixel

Search icon
Search
Εξισορρόπηση ορμονών: Πώς να την πετύχετε με φυσικού τρόπους
HEALTH

Εξισορρόπηση ορμονών: Πώς να την πετύχετε με φυσικού τρόπους

Η ανισορροπία τους μπορεί να δημιουργήσει διατάραξη του οργανισμού


Γυναίκες κάθε ηλικιών μπορεί να εμφανίσουν σημαντικά θέματα με τις ορμόνες τους, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα σε ολόκληρο τον οργανισμό μας, καθώς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του, επηρεάζοντας τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία μας. Είναι χημικά μόρια, τα οποία παράγονται σε συγκεκριμένους ιστούς ή αδένες και επηρεάζουν τη λειτουργία πολλών κυττάρων και οργάνων κι έχουν αντίκτυπο στο βάρος, στην όρεξη και στη διάθεση μας. 

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με τους γρήγορους ρυθμούς, το έντονο άγχος και τη μη σωστή και ολοκληρωμένη διατροφή, προκαλεί συχνά ανισορροπία των ορμονών κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα διάφορα προβλήματα, τα οποία σε μερικές περιπτώσεις είναι αρκετά σοβαρά. Τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην ισορροπία τους, αλλά υπάρχουν ορισμένοι φυσικοί τρόποι και καθημερινές συνήθειες που θα συμβάλουν στον έλεγχό τους. 

Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω και ανακαλύψτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εξισορρόπηση των ορμονών!

1. Περιορίστε την καφεΐνη

coffee.webp

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα των ορμονών σας, προκαλώντας χάος στο ενδοκρινικό μας σύστημα. Αυξάνει τα επίπεδα της ινσουλίνης, της κορτιζόλης και των οιστρογόνων, ενώ παράλληλα μειώνει τα θρεπτικά ιχνοστοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα. Σε περίπτωση που νιώθετε την ανάγκη για μία τόνωση, αντικαταστήστε τον καφέ με άλλες, φυσικές επιλογές, όπως είναι το πράσινο τσάι matcha, το οποίο έχει λιγότερη καφεΐνη ή με τσάι διάφορων βοτάνων. 

2. Πείτε όχι στη γλουτένη 

celiac-shutterstock-1036257175.jpg

Είναι γνωστό πως η γλουτένη και τα γαλακτοκομικά γενικότερα οφείλονται για τις πιο κοινές τροφικές αλλεργίες και ευαισθησίες. Έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται από ανισορροπία ορμονών θεραπεύονται ταχύτερα αν ακολουθήσουν μία διατροφή στην οποία δεν υπάρχουν τα παραπάνω. Οι φλεγμονές μειώνονται, η απορρόφηση θρεπτικών ουσιών βελτιώνεται και η αποβολή τοξινών γίνεται πιο αποτελεσματική. Όσο δύσκολο κι αν φαντάζει, το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. 

3. Πείτε «Ναι» στο αβοκαντό

shutterstock-279523388.jpg

Εδώ και μερικά χρόνια έχει κερδίσει μία σημαντική θέση στο καθημερινό μας διατροφολόγιο, καθώς τα οφέλη του είναι πολλά. Το αβοκάντο θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα, διότι περιέχει ποικιλία πολύτιμων συστατικών, όπως καλά λιπαρά, β-σιτοστερόλη και φυτικές ίνες. Επηρεάζει με θετικό τρόπο πλήθος ορμονών, όπως τα οιστρογόνα, την προγεστερόνη, την κορτιζόλη και την τεστοστερόνη, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του να είναι ωφέλιμη τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες.

4. Η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες

shutterstock-1069630274.jpg

Για τη θεραπεία οποιασδήποτε ορμονικής ανισορροπίας η διατροφή είναι από τα βασικότερα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα γεύματα σας - πρέπει να τρώτε 3 τουλάχιστον ισορροπημένα γεύματα την ημέρα. Σ΄αυτά είναι απαραίτητη η μορφή ποιοτική πρωτεΐνης, όπως είναι η ζωική ή τα όσπρια αλλά και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως είναι η βρώμη, τα μήλα, οι μπανάνες και το μπρόκολο. 

5. Παραμείνετε ενυδατωμένοι

shutterstock-1504567832.jpg

Η ενυδάτωση συμβάλει σημαντικά στα φυσιολογικά επίπεδα των ορμονών. Μάλιστα το νερό δεν είναι ο μόνος τρόπος ενυδάτωσης. Προσθέστε στην καθημερινότητάς σας smoothies, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Plus, δοκιμάστε το νερό καρύδας που θα σας κρατήσει χορτάτες και θα σας εμποδίσει από την κατανάλωση περιττών θερμίδων. 

6. Κοιμηθείτε αρκετά

shutterstock-708734755.jpg

Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Μας εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα ενέργειας για την αποτελεσματική εκτέλεση καθημερινών εργασιών. Ο ύπνος ρυθμίζει επίσης τα επίπεδα των διαφόρων ορμονών στο σώμα σας. Η στέρηση του επηρεάζει την ινσουλίνη, την γκρελίνη, την κορτιζόλη, τη λεπτίνη και την αυξητική ορμόνη. Η προβλεπόμενη διάρκεια του ύπνου είναι 6 με 8 ώρες. 

7. Αντιμετωπίστε το stress

shutterstock-1241284537.jpg

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει έντονες επιπτώσεις στον οργανισμό σας. Μία από αυτές είναι ότι επηρεάζει δύο ορμόνες μείζονος σημασίας- αυτή της κορτιζόλης και αυτή της αδρεναλίνης. Η κορτιζόλη ονομάζεται επίσης ορμόνη του στρες, η οποία ελέγχει τη διάθεσή και την ψυχική υγεία. Η αδρεναλίνη ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τις καρδιακές λειτουργίες. Παρέχει επίσης ενέργεια στο σώμα. Βρείτε τρόπου που σας βοηθούν να μειώσετε το stress, όπως είναι η γυμναστική, ο διαλογισμός και τεχνικές των αναπνοών, ενώ μη διστάσετε να επισκεφθείτε έναν ειδικό.