Από την Παταγονία μέχρι την Πράγα και από τα απέραντα δάση μέχρι τους πολυσύχναστους δρόμους του πολύβουου αστικού τοπίου, βιωματικά stories και ανεξίτηλες εμπειρίες έχουν αποτυπωθεί για πάντα στις σελίδες αναγνωσμάτων που ξεπροβάλλουν τη γοητεία και τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά των τόπων που χαράχτηκαν στις καρδιές των συγγραφέων τους. Εστιάζοντας στα όσα μπορούν να προσφέρουν τα ταξίδια σε ονειρικούς προορισμούς -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα-, γράφτηκαν ιστορίες που κράτησαν σφιχτά τις πιο δυνατές στιγμές και αποτέλεσαν αφορμή για να εκφραστούν με λέξεις όλα τα highlights.
Για όλους εσάς που λατρεύετε να ταξιδεύετε και να γνωρίζετε νέους, όλο και πιο μαγευτικούς τόπους, συγκεντρώσαμε τα καλύτερα experiential travel books που μπορείτε να διαβάσετε με αμείωτο το ενδιαφέρον και σας τα παρουσιάζουμε!
Ανάμεσα στα δάση και τα νερά, Πάτρικ Λη Φέρμορ
«Πατρίδα είναι εκεί που βρίσκονται τα βιβλία μας», υποστήριζε ακράδαντα ο Πάτρικ Λη Φέρμορ, σπουδαίος ταξιδιογράφος και περιηγητής. Το βιβλίο αυτό, άκρως βιωματικό, αποτελεί το δεύτερο μέρος του χρονικού του νεανικού ταξιδιού του και καλύπτει την απόσταση από τη Βουδαπέστη έως τις Σιδηρές Πύλες του Δούναβη. Το 1933 σε ηλικία 18 ετών, ο Φέρμορ ξεκίνησε από τη Μάγχη προκειμένου να διασχίσει με τα πόδια την Ευρώπη, έχοντας ως τελικό του προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Οι δικοί του άνθρωποι, πριν από αυτήν του την ενέργεια, τον προόριζαν για να ακολουθήσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, αλλά εκείνος πήρε τη γενναία απόφαση να πάει κόντρα στο κατεστημένο και να εναντιωθεί στις πεποιθήσεις των γονιών του. Υποκινημένος από την ασίγαστη περιέργειά του για τον μυστηριώδη κόσμο, πραγματοποίησε αυτό το μυθικό κατόρθωμα περνώντας από δοκιμασίες και περιπέτειες που του άλλαξαν μια για πάντα τον τρόπο σκέψης.
Στην Παταγονία, Μπρους Τσάτουιν
Ο ανέστιος ορκισμένος ταξιδευτής και enfant terrible της αγγλικής λογοτεχνίας, Μπρους Τσάτουιν, ανακάλυψε στην Παταγονία «τη μυρωδιά των παιδικών του χρόνων» κι έγραψε ένα από τα πιο δημοφιλή ταξιδιωτικά βιβλία του 1977. Ο Τσάτουιν, γεμάτος επιμονή για να ανακαλύψει τα μυστικά του κόσμου, έφτασε στο νοτιότερο σημείο της Αμερικής αναζητώντας απομεινάρια βροντόσαυρων και ανακαλύπτοντας μοναχικούς Ευρωπαίους μετανάστες. Το βιβλίο του αποτελείται από 97 μέρη με βάση τους οποίους καταγράφει εξωφρενικές ιστορίες ιθαγενών, τυχοδιωκτών και κολασμένων ψυχών που συνθέτουν τη συναισθηματική τοπογραφία της Παταγονίας. Η ιστορία, οι μαγευτικές εικόνες και η δυναμική αυτού του τόπου φανερώνονται μέσα από τις αφηγήσεις του συγγραφέα, αλλά και την έρευνα και τα ντοκουμέντα που αυτός προσκομίζει.
Βαβυλώνα, το κυνήγι ενός ονείρου, Σου Παπαδάκου
Ήθελε να βρεθεί στη Βαβυλώνα στις 13 Ιουνίου, την ημέρα που πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος πριν από 2.324 χρόνια. Το οδοιπορικό που κατέγραψε ο συγγραφέας εξελίχθηκε σε μια περιπέτεια συγκλονιστική και τρομακτική για μια γυναίκα που ταξίδευε μόνη το καλοκαίρι του 2000 εν μέσω των βομβαρδισμών στο Ιράκ, του ανταρτοπόλεμου, της φτώχειας, της τρομοκρατίας και όλων των πρωτόγνωρων συνθηκών εκείνης της εποχής. Επιθυμούσε να εκπληρώσει τον στόχο της και να προσκυνήσει την Αίθουσα του Θρόνου του Ναβουχοδονόσορα, να δει τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα της χώρας, αλλά και να αποκαλύψει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την απόλυτη διαφθορά του κράτους. Τα καταφέρνει; Η απάντηση ξετυλίγεται στις σελίδες αυτού του ευφάνταστου αναγνώσματος.
Μικρά Αγγλία, Ιωάννα Καρυστιάνη
Λίγοι συγγραφείς ξέρουν την Άνδρο όσο η Καρυστιάνη και την έχουν δει στην άγρια και σκληρή αλλά και στην υπόγεια, αρχοντική και ανάλογα δοξασμένη πλευρά της. Η εσωστρέφεια και η αυστηρότητα που χαρακτήριζε τις αρχοντοοικογένειες, με το βλέμμα πάντα στραμμένο πέρα από τα πέλαγα, εκεί όπου χάνονταν οι καραβοκύρηδες και φτιάχνονταν οι εφοπλιστές, είναι κυρίαρχες στο μυθιστόρημα για τη σκληρή καρδιά και τα κυρίαρχα ήθη της Άνδρου. Μικρά Αγγλία έλεγαν το νησί ακριβώς επειδή τολμούσε να αντιπαρατεθεί στο αυτοκρατορικό κλέος της θαλασσοκράτειρας Μεγάλης Βρετανίας και να εμπνεύσει στους κατοίκους αντίστοιχα μεγαλόπνοες ενατενίσεις. Εξού και η πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος αναγκάζεται να παντρευτεί έναν καραβοκύρη, θάβοντας για πάντα στην καρδιά της έναν ανεκπλήρωτο έρωτα. Όσα διαμείβονται μέσα κι έξω από το αρχοντικό, ουσιαστικά συνιστούν μια ακριβέστατη αναπαράσταση του νησιού με τα πανέμορφα βυσσινοχώραφα, τους ανεμοδαρμένους βράχους, τις χρυσαφένιες αμμουδιές, τα ασημένια τρεχούμενα νερά και τις μυστικές ιαματικές πηγές.
Οι Ακτές της Λυκίας, Φρέγια Σταρκ
Με πυξίδα τους αρχαίους κλασικούς, η κορυφαία ταξιδιώτισσα του περασμένου αιώνα, Φρέγια Σταρκ, ταξίδεψε το 1952 κατά μήκος των νοτιοδυτικών ακτών της Μικράς Ασίας, πάνω στο Έλφιν, το σκάφος του Βρετανού προξένου στη Σμύρνη. Με λυρισμό και βαθιά ιστορική γνώση, επιχείρησε μια σπουδή στις απαρχές του Δυτικού κόσμου, γράφοντας επί τούτου: «Tότε διάβαζα την ιστορία του Αλέξανδρου. Ήθελα να ανακαλύψω τι φώλιαζε στο μυαλό των ανθρώπων που συνάντησε. Δεν είναι εύκολο να ταιριάξεις μια τέτοια εικόνα με περιστατικά ενός σημερινού ταξιδιού. Μοιάζει σαν να πρέπει να φτιάξεις πλεξούδα με δύο νήματα». Ένας ύμνος στη ζωή της Μικράς Ασίας εκείνης της εποχής και μια σειρά από βιωματικές ενέργειες καθηλώνουν κάθε αναγνώστη και τον βοηθούν να καταλάβει λεπτομερώς όλα όσα η εξερευνήτρια ανακάλυψε, κατανόησε και, στην πορεία, κατέγραψε.
Νόα Νόα, Ταξίδι στις Νότιες Θάλασσες, Πωλ Γκωγκέν
«Έπρεπε να επιστρέψω στη Γαλλία. Με καλούσαν τεράστιες οικογενειακές υποχρεώσεις. Αντίο φιλόξενη, γλυκιά γη, ελεύθερη και όμορφη πατρίδα. Αναχωρώ κατά δύο χρόνια γηραιότερος, νεότερος κατά είκοσι, ακόμα πιο βάρβαρος από όσο ήμουν όταν έφτασα κι εντούτοις πιο μορφωμένος». Ο Πωλ Γκωγκέν, ως μετα-ιμπρεσιονιστής ζωγράφος, γράφει για την ευωδιαστή Ταϊτή που έγινε καταφύγιό του για μεγάλο μέρος της ζωής του κι επηρέασε καθοριστικά τον τρόπο που αντιμετώπιζε και αποτύπωνε την τέχνη. Μέσα σε αυτό το ταξιδιωτικό βιβλίο του συμπεριλαμβάνεται μια σειρά από εικόνες των πιο διάσημων έργων τέχνης του, προσδίδοντας περισσότερες πινελιές στις περιπέτειες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος και κλήθηκε να φέρει εις πέρας.
Extra info: Το «Νόα Νόα» στη διάλεκτο των Μαορί σημαίνει «άρωμα» και βρίσκεται στον τίτλο προκειμένου να φανερώσει τα «αρώματα» του βιώματός του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού που πραγματοποίησε.
Πράγα, Πορτρέτα μιας πόλης, Τζον Μπάνβιλ
Είναι από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη και συνάμα σύμβολο των σύγχρονων πολιτικών εξελίξεων που σημάδεψαν το μεταπολεμικό τοπίο. Κι όμως, ο Τζον Μπάνβιλ-σπουδαίος συγγραφέας ακόμα και σήμερα, στα 74 του χρόνια-, ανακάλυψε πολλά περισσότερα στην πρωτεύουσα της Βελούδινης Επανάστασης: «Οι πόλεις ασκούν μια ισχυρή, αλλόκοτη μαγεία και τίποτα δεν είναι τόσο αλλόκοτο όσο η γοητεία που ασκεί η Πράγα στο φυλλοκάρδι του ταξιδιώτη που νοσταλγεί τον τόπο του, που νοσταλγεί όχι την πατρίδα του, αλλά την πόλη στις όχθες του Βλάτβα που άφησε πίσω». Από το 2005, οι πιστοί αναγνώστες αυτού του βιβλίου χάνονται στις κρυφές ομορφιές της Πράγας και στις ιστορίες που αφομοίωσε ο συγγραφέας και πιστεύουν ακράδαντα αυτό το οποίο υποστήριξε και ο ίδιος: «Η Πράγα δε σε αφήνει να φύγεις!».
Το τελευταίο ταξίδι της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, Κριστιάν Ντιμέ-Λβόβσκι
H Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, κορυφαία λογοτεχνική μορφή της Γαλλίας του 20ού αιώνα, δήλωνε πως η επιθυμία της να ταξιδεύει είναι μέσα της εξίσου δυνατή όπως ο σεξουαλικός πόθος. Πραγματοποιούσε ατελείωτα ταξίδια μέχρι το τέλος της ζωής της (απεβίωσε το 1087), αναζητώντας τροφή γι’ αυτόν τον πόθο που πάντα την αντάμειβε με γνώσεις, εμπειρίες και αποκαλύψεις. Τον Δεκέμβριο του 1986, σε ηλικία 83 χρονών και περίπου ένα χρόνο πριν τον θάνατό της, έκανε το τελευταίο ταξίδι της ζωής της, στο Μαρόκο. Τη συνόδευσαν ο Κριστιάν Ντιμέ-Λβόβσκι, που έγραψε το βιβλίο, και ο φωτογράφος Σαντρί Ντεραζί. Μέσα από τη συγγραφική υπογραφή του πρώτου αποτυπώνονται με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο όσα της τράβηξαν το ενδιαφέρον, της έδωσαν δυνάμεις να παλέψει για να ζήσει και της χάρισαν ξεχωριστές εμπειρίες που τη συντρόφευαν για έναν χρόνο. Ένα ακόμα ανάγνωσμα που συντελεί δραστικά στο να μένουμε πιστοί στα όνειρα και τους στόχους μας!