Υπό τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε στο κομμάτι της υγείας που έχουν τον τρόπο να απασχολούν τους πάντες, το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που θα λάβει χώρα από τις 5 έως τις 15 Νοεμβρίου και για φέτος εμπνέεται από το προφητικό βιβλίο του διάσημου αμερικανού καθηγητή Richard Sennett, The fall of public man (Η τυραννία της οικειότητας) που γράφτηκε το 1977 και διερευνά την ανισορροπία δημόσιου και ιδιωτικού χώρου που σήμερα αποκτά νέες, πιο επίκαιρες από ποτέ διαστάσεις.
Το concept του φετινού προγράμματος
Το θέμα του φετινού Διεθνούς Διαγωνιστικού αποτελεί ωδή σε όλα όσα διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια της σύγχρονης εποχής, στην οποία όλοι μας καλούμαστε να συμπεριφερθούμε έτσι ακριβώς όπως ορίζεται προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία. Με τον τίτλο «Οικειότητα: Μια σύγχρονη τυραννία», το κινηματογραφικό event θα παρουσιάσει τις 12 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού, οι οποίες αποτελούν παράλληλα την πρώτη ύλη για μια πρωτότυπη έκθεση νέων Ελλήνων εικαστικών.
Στο κλίμα των τρεχουσών καταστάσεων που προβληματίζουν ολόκληρο τον κόσμο, το team που βρίσκεται πίσω από τις ιδέες του θεσμού στοχεύει κάθε χρόνο να «αγγίξει» τον θεατή και να του μεταφέρει στο έπακρο όλα τα συναισθήματα για τα οποία γίνεται λόγος μέσω των ταινιών και του συνολικού concept. Προτείνει, παράλληλα, έναν ανατρεπτικό τρόπο προσέγγισης του σινεμά, βλέποντας, ερμηνεύοντας και σχολιάζοντας τις ταινίες του Διαγωνιστικού τμήματος μέσα από ένα θέμα, ένα βιβλίο, μια ιδέα -όλα παρμένα από μια άλλη τέχνη ή επιστήμη.
Με την έξαρση της πανδημίας και όλα όσα αυτή έφερε ως απότοκα (αναγκαστικό lockdown, τεράστια προσοχή για τη διασφάλιση της υγείας και περιορισμό των κοινωνικών επαφών), η ανάγκη για μοίρασμα, για αλληλεγγύη, για επιστροφή του ανθρώπου στον δημόσιο χώρο γίνεται επιτακτική και σε αυτήν ακριβώς βασίζεται το Φεστιβάλ, τονίζοντας πόσο πολύ έχει συνδεθεί η καθημερινότητά μας με τα αλματώδη βήματα της τεχνολογίας τα οποία -αναγκαστικά- ακολουθούμε.Μπορεί το έργο του Sennett να εκδόθηκε πολύ πριν από την εποχή του διαδικτύου και τις σημερινές καταστάσεις, αλλά όλα αυτά που αναφέρει αποκτούν σήμερα ιδιαίτερη βαρύτητα.
Σύμφωνα με όσα διατυπώνει ο κοινωνιολόγος, η σύγχρονη δυτική κοινωνία καλλιεργεί ένα ναρκισσιστικό πρότυπο που προωθεί την παθητικότητα κι εμποδίζει το άτομο να συμμετάσχει ενεργά στον δημόσιο βίο. Μέσω της διαρκούς ενασχόλησης με την ιδιωτικότητα, οι αποστάσεις καταργούνται και οι άνθρωποι αντί να αναπτύσσουν υγιείς κοινωνικές σχέσεις, βιώνουν καταναγκαστικούς δεσμούς, με αποτέλεσμα η πλασματική αυτή οικειότητα να μοιάζει τυραννική.
Ένας κόσμος που παίρνει ώθηση από εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι φαντάζουν εξαιρετικά υποχρεωτικοί και στερούν από τον άνθρωπο την ανάγκη να ενταχθεί στην κοινωνική σφαίρα, αποτελεί τη βασική ιδέα για το φετινό Φεστιβάλ.
Οι ταινίες που γνωρίζουμε ότι θα προβληθούν μέχρι στιγμής
- Identifying Features (Χαρακτηριστικά γνωρίσματα), Fernanda Valadez
Story: Ένα ψυχολογικό θρίλερ που αφορά στη σύγχρονη πολιτική σκηνή, καταγράφει τη ζωή που διαδραματίζεται στα σύνορα Μεξικού και Αμερικής. Μια αποτύπωση όλων των καταστάσεων του 21ου αιώνα μέσα από μια σειρά γεγονότων που στοχεύουν στο να προβληματίσουν τον θεατή και να του θέσουν ερωτήματα. Πρωταγωνιστούν: Mercedes Hernández, David Illescas, Juan Jesús Varela.
- Sow the Wind (Σπείρε τον άνεμο), Danilo Caputo
Story: Αφιερωμένη στη σημασία του παρελθόντος για τα εδάφη της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, η ταινία αυτή τονίζει τη δύναμη του χθες που φανερώνει τα σημάδια της στη σύγχρονη εποχή. Η ιστορία ξετυλίγεται με την επιστροφή μιας νεαρής γυναίκας στην επαρχία της Ιταλίας και στις οικογενειακές καλλιέργειες ελιάς που νοσούν. Πρωταγωνιστούν: Espedito Chionna, Feliciana Sibilano, Caterina Valente.
- Gaza Mon Amour (Γάζα αγάπη μου), Arab Nasser, Tarzan Nasser
Story: Με την κατάσταση στη Γάζα να αποτελεί μια από τις επίκαιρες ειδήσεις που κατακλύζει στα κοινωνικά δίκτυα, η πολιτική αυτή αλληγορία παρουσιάζει τα συμβάντα μέσω μιας ρομαντικής κομεντί. Ένας έρωτας που εναντιώνεται στις καθιερωμένες συνήθειες, αποδεικνύει πόσα πράγματα μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος προκειμένου να πραγματοποιήσει τον στόχο του: να κατακτήσει τη γυναίκα που αγαπά. Πρωταγωνιστούν: Hiam Abbass, Maisa Abd Elhadi, Namil Alraee.
Παράλληλα με το Φεστιβάλ, θα λάβει χώρα μια έκθεση η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (ΜΟΜus), και θα παρουσιαστεί όπως κάθε χρόνο στο MOMus - Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης), με την υποστήριξη του Outset Contemporary Art Fund Greece.
Οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στην έκθεση
- Ιλεάνα Αρναούτου
- Μαρία Βαρελά
- Ζωή Γαϊτανίδου
- Πέτρος Ευσταθιάδης
- Ιάσονας Καμπάνης
- Βασίλης Καρούκ
- Αριστείδης Λάππας
- Ηλιοδώρα Μαργέλλου
- Ιάσονας Μέγκουλας
- Μαργαρίτα Μποφιλίου
- Πάολα Παλαβίδη
- Σοφία Ροζάκη