Παρακολουθεί τη διαδρομή της νεότερης ιστορίας της πόλης, με ανακαλύψεις, οι οποίες έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στον αρχαιολογικό χάρτη της Μακεδονίας. Προστατεύει το στίγμα κάθε αιώνα και μας το χαρίζει ως την πιο σπουδαία κληρονομιά. Αφηγείται σπάνιες μαρτυρίες σε κάθε γενιά ανθρώπων, αποδεικνύοντας πόσο απαραίτητη είναι η βαθιά γνώση της ιστορίας μας. Με αφορμή την συμπλήρωση εξήντα χρόνων λειτουργίας του, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης προετοιμάζει μια ενδιαφέρουσα επετειακή έκθεση, μέσα από την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ουσιαστικά την μέχρι τώρα διαδρομή του. τη σχέση του με την πόλη, το διαχρονικό όραμα των ανθρώπων του, αλλά και τον εξωστρεφή προσανατολισμό του.
Το exhibition θα ανοίξει τις πόρτες του στις 27 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει για έναν ολόκληρο χρόνο. Θα περιλαμβάνει 271 έργα, μέσα σε δύο περιοδικές αίθουσες, τα οποία ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες και προέρχονται στο σύνολό τους από τις συλλογές κεραμικής, λιθοτεχνίας, μεταλλοτεχνίας, μικροτεχνίας και νομισμάτων του.
6 ενότητες κουβαλούν 60 χρόνια ιστορίας
Με την παρουσίαση έξι θεματικών σταθμών, θα καταφέρουμε να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο και στην ατμόσφαιρα της εποχής, εξερευνώντας τις πρώτες του πολιτιστικές δράσεις, μέσα από μικροϊστορίες. Οι συγκεκριμένες ενότητες είναι:
- Δεκαετία 1960: Παρουσιάζονται τα πρώτα βήματα του μουσείου, η ιστορία του κτηρίου και η πρώτη έκθεση για τα 50 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης με 150 έργα του Νικόλαου Γύζη.
- Δεκαετία 1970: Παρουσιάζεται η επανέκθεση των γλυπτών του Μουσείου και η έκθεση των ευρημάτων από τις σημαντικές ανασκαφές της Ακάνθου, της Κατερίνης και της Βεργίνας.
- Δεκαετία 1980: Τη δεκαετία αυτή αναπτύσσεται η εκθεσιακή δραστηριότητα του Μουσείου με περιοδικές εκθέσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό και το 1985 συστήνεται ο Σύνδεσμος Φίλων του ΑΜΘ.
- Δεκαετία 1990: Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες ανασκαφικές και εκθεσιακές δραστηριότητες του Μουσείου.
- Δεκαετία 2000: Μια νέα εποχή ξεκινά για το ΑΜΘ που εκσυγχρονίζεται ριζικά το κτήριο και γίνεται επανέκθεση των συλλογών του, ενώ πλέον αποτελεί Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
- Δεκαετία 2010: Παρουσιάζεται το άνοιγμα του μουσείου σε ψηφιακές δραστηριότητες και καινοτόμες δράσεις.
Στη δεκαετία του 2020 θα παρουσιαστεί η συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα, η λειτουργία του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η συλλογή σύγχρονων έργων τέχνης, η εκδοτική δραστηριότητα, κ.ά.
Σημαντικά χρονικά ορόσημα της διαμόρφωσής του
Οι διαδικασίες ανέγερσης του Αρχαιολογικού Μουσείου ξεκίνησαν το 1960 σε ένα οικόπεδο 17 στρεμμάτων στην καρδιά της πόλης στην Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ., σε άμεση γειτνίαση με το χώρο της Διεθνούς Έκθεσης. Η κατασκευή του μουσείου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου ολοκληρώθηκε το 1962, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του. Αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του μοντερνισμού στην Ελλάδα και το σημαντικότερο μεταπολεμικό έργο του Καραντινού. Η αρχιτεκτονική του βασιζόταν σε συγκεκριμένους κανόνες πρακτικότητας. Η γενική διάταξη είναι ορθογώνιας κάτοψης με δύο αίθρια. Το κτίριο χαρακτηρίζεται από έντονη οριζοντιότητα, είναι λιτό, απλό και λειτουργικό, εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική οργάνωση της αρχαιοελληνικής κατοικίας στην οποία οι χώροι οργανώνονταν γύρω από ένα εσωτερικό αίθριο.
Το 1980 έγινε επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων με προσθήκη ενός διώροφου κτιρίου στη νοτιοανατολική ζώνη του περιβάλλοντα χώρου του μουσείου, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Βογιατζή.
Το 2002 το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με τον περιβάλλοντα χώρο του χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης, διότι αποτελεί σημαντικό δείγμα της αρχιτεκτονικής των δημόσιων κτιρίων της πόλης κατά την περίοδο του β’ μισού του 20ου αιώνα.
Η ανάγκη ανακαίνισης του μουσείου και οι σύγχρονες μουσειολογικές επιταγές, οδήγησαν στην απόφαση ενός ριζικού εκσυγχρονισμού – επισκευής – επέκτασης του μουσείου κατά τα έτη 2001-2006 με χρηματοδότηση από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Την αρχιτεκτονική μελέτη του εκσυγχρονισμού ανέλαβε η ομάδα των αρχιτεκτόνων Νίκου Φιντικάκης και Γιώργου Αλμπάνη.
Το 2009 ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση της ανατολικής ζώνης του περιβάλλοντα χώρου με την υλοποίηση της υπαίθριας αρχαιολογικής έκθεσης «Αγρός – Οικία – Κήπος – Τόπος» και το αντίστοιχο τμήμα περίφραξής της.
Το 2014 ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση τμήματος της δυτικής ζώνης του περιβάλλοντα χώρου με την κατασκευή υπόσκαφης αποθήκης, την υλοποίηση της υπαίθριας αρχαιολογικής έκθεσης «Μνήμη και Λίθοι» και χώρου εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013.
Με πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Διεύθυνση: Μανώλη Ανδρονίκου 6. Η έκθεση θα ξεκινήσει στις 27 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει όλο το χρόνο. Ωράριο λειτουργίας μουσείου: 08:00 - 20:00 καθημερινά.