Το καλοκαίρι είναι πολλές οι επιλογές που έχουμε στα φρούτα, τα οποία αυτήν την εποχή είναι και η πιο αγαπημένη μας τροφή, καθώς είναι δροσερά και δε μας βαραίνουν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τα απολαύσετε κι ένας από αυτούς είναι οι φρουτοσαλάτες, ιδανικές για κάθε στιγμή μέσα στην ημέρα σας.
Παρακάτω ξεχωρίσαμε τις πιο tasty για να δοκιμάσετε τώρα!
Φρουτοσαλάτα με μάνγκο
Υλικά:
- ½ μάνγκο καθαρισμένο
- 10 βατόμουρα
- 1 ακτινίδιο καθαρισμένα
- Χυμό από ½ lime
- Λίγη καστανή ζάχαρη
- Λίγο βασιλικό
Εκτέλεση:
Κόβουμε το μάνγκο και τα ακτινίδιο σε μικρά κυβάκια. Τα τοποθετούμε σε μπολ και αναμειγνύουμε τον χυμό lime με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνουμε το μείγμα του χυμού πάνω από τα φρούτα. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 20 λεπτά. Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και γαρνίρουμε με λίγο βασιλικό. Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 φέτες ανανά, διότι ταιριάζει μοναδικά με το μάνγκο.
Φρουτοσαλάτα με σάλτσα φρούτων
Υλικά:
Για τη σάλτσα
- 1 μήλο κόκκινο
- 2 μπανάνες, ώριμες
- 50 γρ. μέλι
- χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
- 250 γρ. νερό
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη σαλάτα
- 500 γρ. φράουλες
- 120 γρ. μύρτιλα (blueberries)
- 100 γρ. μαύρα μούρα (blackberries)
- 1/2 μπανάνα
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.σ. μέλι, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Για τη σάλτσα
Ξεφλουδίζουμε το μήλο και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Το κόβουμε σε φέτες 1 εκ. και στη συνέχεια σε κυβάκια. Ξεφλουδίζουμε 2 μπανάνες και τις κόβουμε σε ροδέλες 1 εκ. Προσθέτουμε τα μήλα και τις μπανάνες σε μία κατσαρόλα και βάζουμε τον χυμό από το λεμόνι. Βάζουμε το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας, το νερό και σιγοβράζουμε 5-10 λεπτά μέχρι να λιώσει το μήλο. Μεταφέρουμε τη σάλτσα στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθεί το μείγμα. Βάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Αν δεν θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε αμέσως μπορούμε να τη βάλουμε στο ψυγείο. Διατηρείται για μία εβδομάδα.
Για τη σαλάτα
Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις φράουλες και τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Βάζουμε με ένα κουτάλι λίγη σάλτσα φρούτων στην πιατέλα σερβιρίσματος και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά της. Απλώνουμε τις φράουλες σε όλη την επιφάνεια της σάλτσας. Με τα μύρτιλα σχηματίζουμε τον ιστό. Κόβουμε τα blackberries στη μέση και τη μπανάνα κατά μήκος.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Φρουτοσαλάτα σε καρπούζι
Υλικά:
- 1 μικρό καρπούζι
- 1 τσαμπί σταφύλι
- 15 κεράσια (χωρίς κουκούτσι)
- 15 φράουλες
- 12 μούρα
- 1 ροδάκινο κομμένο σε μπουκιές (λευκόσαρκο)
- 2 βερίκοκα (κομμένα στα 4)
- 2 φέτες πεπόνι (κομμένες σε μπαλάκια με το παριζιέν)
- λίγα φύλλα δυόσμου
- 2 κ.σ κρέμα μπαλσάμικου
Εκτέλεση:
Για τη φρουτοσαλάτα διαλέγουμε ένα μικρό καρπούζι, γιατί αυτό θα το χρησιμοποιήσουμε και σαν μπολ. Το πλένουμε εξωτερικά και αφαιρούμε μία μικρή φέτα από το κάτω μέρος, έτσι ώστε να στέκεται. Αφαιρούμε και μία μεγάλη φέτα από πάνω, έτσι ώστε να ανοίξει το μπολ. Με σκουπ παγωτού ή κουτάλι αδειάζουμε τη σάρκα από το καρπούζι, αφήνοντας αρκετό κόκκινο γύρω γύρω. Καθαρίζουμε τη σάρκα από τους σπόρους και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια, μεγέθους μικρού καρέ. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα φρούτα, το δυόσμο και περιχύνουμε με το μπαλσάμικο. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα φρούτα και τα βάζουμε μέσα στο μπολ του καρπουζιού. Παγώνουμε όλο το μπολ για μια ώρα στο ψυγείο. Σερβίρουμε ολόκληρο το καρπούζι με τη φρουτοσαλάτα.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Πολύχρωμη φρουτοσαλάτα
Υλικά:
- 200 γρ. κόκκινα σταφύλια
- 200 γρ. σταφύλια, σταφίδα
- 100 γρ. φράουλες, ψιλοκομμένες
- 2 ακτινίδια, κομμένα σε φέτες
- 1 μπανάνα, κομμένη σε ροδέλες
- 1 μέτριο μάγνκο, κομμένο σε κυβάκια
- ½ ανανά, καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
- 4 κ.σ. μέλι
- 2 κ.γ. χυμό lime
- Ξύσμα από ένα lime
Εκτέλεση:
Προσθέτουμε σε ένα μπολ μικρό το μέλι, τον χυμό και το ξύσμα lime και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθεί το dressing. Στη συνέχεια, σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζουμε τα σταφύλια, τις φράουλες, την μπανάνα, το μάνγκο, τα ακτινίδια, τον ανανά κι έπειτα, τα περιχύνουμε με το dressing και ανακατεύουμε φορώντας γάντια μίας χρήσης. Τέλος, σερβίρουμε τη φρουτοσαλάτα στο μπολ ή σε μικρότερα μπολάκια.
Συνταγή: Γιώργος Τσούλης