fbpixel

Search icon
Search
4 απολαυστικές συνταγές με το απόλυτο superfood του χειμώνα
TASTE

4 απολαυστικές συνταγές με το απόλυτο superfood του χειμώνα

Το κάστανο... αλλιώς


Το κάστανο είναι ο καρπός του χειμώνα που πολλοί λατρεύουν να απολαμβάνουν είτε απλώς ψημένο είτε σε διάφορες συνταγές. Το μόνο σίγουρο είναι πως μπορεί να ταιριάξει φανταστικά σε πολλά πιάτα, γλυκά αλλά και αλμυρά, χαρίζοντάς τους μια πολύ ιδιαίτερη γεύση που θα κάνει τη διαφορά. Μάλιστα, τα πιάτα αυτά αποτελούν την τέλεια επιλογή για το γιορτινό τραπέζι προκειμένου να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.

Ανακαλύψτε 4 πεντανόστιμες συνταγές!

Σούπα κάστανο βελουτέ

shutterstock-1549131101.jpg

Υλικά:

  • 2 φέτες μπέικον
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμυδιού ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο τρυφερό ψιλοκομμένο
  • 6 φλ. ζωμό κότας
  • 600 γραμ. κάστανα προβρασμένα ή ψημένα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • γιαούρτι
  • σχοινόπρασο
  • λάδι τρούφας

Εκτέλεση: 

Βάζουμετο μπέικον σε αντικολλητική κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το ψήνουμε χωρίς λιπαρή ουσία για 3′ από κάθε πλευρά. Το βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά, πράσο, σέλερι, καρότο για 6-7′ ανακατεύοντας να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τα κάστανα, τον ζωμό, τη μια φέτα μπέικον και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25′ να μαλακώσουν τα κάστανα και να λιώσουν. Με ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τη σούπα κάστανο για να γίνει βελούδινη. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Τρίβουμε φρέσκο μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε την κρέμα. Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε για λίγα λεπτά.

Αν θέλετε η σούπα κάστανο να γίνει πιο αραιή, προσθέστε λίγο ζωμό επιπλέον. Αν θέλετε πιο λεία υφή περάστε την βελουτέ σε λεπτή σήτα σουρωτήρι. Μπορείτε να φτιάξετε τη καστανόσουπα 1 ημέρα πριν και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο. Θα την ζεστάνετε λίγο πριν σερβίρετε. Σερβίρετε τη σούπα κάστανο σε ζεστά πιάτα. Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, λίγο γιαούρτι και σταγόνες από λάδι τρούφας.

Ψαρονέφρι με πουρέ κάστανο

psaronefri-poure-kastano-768x645.jpg

Υλικά: 

  • 1 κιλό ψαρονέφρι (2 ή 3 μπαστούνια)
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1/3 φλ. μαυροδάφνη
  • 1/4 φλ. βαλσαμικό ξύδι με μέλι
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 1 φλ. ζωμό κότας ή κρέατος
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
  • Αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα και βερύκοκα)
  • 1 κιλό κάστανα καθαρισμένα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και προβρασμένα κάστανα)
  • 1 φλ. ζωμό κρέατος
  • 1 φλ. γάλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση: 

Καθαρίζουμε πρώτα τα νεύρα από το κρέας. Με σπάγκο ψησίματος δένουμε κάθε ψαρονέφρι ανά 4 εκ., ανάλογα με το μέγεθός του. Αφού τα δέσουμε όλα, κόβουμε σε μενταγιόν (κομμάτια). Έτσι κάθε κομμάτι θα παραμείνει δεμένο και θα κρατήσει το σχήμα του (μενταγιόν) κατά το μαγείρεμα. Σε βαθύ τηγάνι που σκεπάζεται, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο κρέας. Σε δυνατή φωτιά ροδίζουμε τα μενταγιόν για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα. Σβήνουμε με το κρασί, το βαλσαμικό, και το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά για 2 λεπτά, και προσθέτουμε το ζωμό, και το θυμάρι. Γυρίζουμε το κρέας με τσιμπίδα, και αφήνουμε λίγα λεπτά να γλασάρει, και να πυκνώσει η σάλτσα. Είναι έτοιμη, όταν εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες. Βράζουμε χαραγμένα τα κάστανα, για 10-15 λεπτά να ανοίξουν. Τα ξεφλουδίζουμε, και κρατάμε 1 κιλό καθαρή σάρκα. Ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει. Ρίχνουμε τα κάστανα, και τα ανακατεύουμε να βουτυρωθούν καλά. Προσθέτουμε το ζωμό και το γάλα. Τα σκεπάζουμε, και τα σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφήσουν όλα τα υγρά και να μαλακώσουν. Πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και αλατίζουμε. Τα περνάμε από το μύλο του πουρέ. Γαρνίρουμε τον πουρέ σε φωλιά και από πάνω τοποθετούμε τα μενταγιόν. Περιχύνουμε με την πυκνή σάλτσα και τα φρούτα.

Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Cheesecake κάστανο

cheesecake-kastano-15-10-21-site.jpg

Υλικά:

  • 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
  • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 600 γρ. τυρί κρέμα
  • 10 γρ. φύλλα ζελατίνης150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 πρέζα αλάτι300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 100 γρ. κάστανα, βρασμένα και ψιλοκομμένα
  • 150 γρ. νερό
  • 400 γρ. κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική χυμό λάιμ, από
  • 1 λάιμ ξύσμα λάιμ, από 1 λάιμ
  • 1 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
  • 1 πρέζα κάρδαμο (κακουλέ), σε σκόνη
  • 100 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα μπισκότα στον πολυκόφτη και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι τα μπισκότα να πάρουν την υφή βρεγμένης άμμου. Απλώνουμε το μπισκότο σε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 25 εκ. πιέζοντας ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια. Μεταφέρουμε τη φόρμα στο ψυγείο και αφήνουμε μέχρι να σφίξει η βάση. Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και τις αφήνουμε να μουλιάσουν. Ρίχνουμε τα 150 γρ. κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά να πάρει μια βράση. Αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης αφού τα έχουμε στραγγίξει καλά με τα χέρια μας. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός να διαλυθεί καλά η ζελατίνη. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, το αλάτι, την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, το μείγμα με τα φύλλα ζελατίνης, και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε τα κάστανα. Ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ να πάνε τα κομμάτια παντού. Αφαιρούμε τη βάση από το ψυγείο και περιχύνουμε τη γέμιση πάνω από τη βάση. Μεταφέρουμε στο ψυγείο τη φόρμα να σφίξει για περίπου 4-5 ώρες.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης

Μηλόπιτα σε φύλλο με κάστανα & καρύδια

shutterstock-2045991971.jpg

Υλικά:

  • 4 έτοιμα φύλλα ζύμης για πίτσα
  • 50 γραμ. παγωμένο βούτυρο πλάκα
  • 2 μήλα
  • 6 κάστανα βρασμένα και κομμένα σε κομμάτια
  • 3/4 φλ. ζάχαρη
  • ½ φλ. σταφίδες
  • 1 φλ. καρύδια
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού
  • 1 φλ. λίγο βούτυρο για το τελείωμα
  • λίγη ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε πρώτα το μισό βούτυρο (το υπόλοιπο το κρατάμε για το τέλος) και ροδίζουμε τα ψίχουλα για λίγα λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα με ένα μαχαίρι σε κομμάτια ή σε λεπτές φέτες, και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα κάστανα, τις σταφίδες, τα καρύδια, την κανέλα και το αλάτι, και ανακατεύουμε. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί κι απλώνουμε δυο φύλλα. Τα πασπαλίζουμε με τα βουτυρωμένα ψίχουλα (κρατάμε δυο κουταλιές για το τέλος). Ισομοιράζουμε τη γέμιση, αφήνοντας κενό 2 με 3 εκατοστά, γύρω γύρω. Αλείφουμε με νερό το κενό σημείο, περιμετρικά των φύλλων. Σκεπάζουμε με τα άλλα δυο φύλλα. Τσιμπάμε τις άκρες, ώστε να κολλήσει το πάνω φύλλο με το κάτω. Γυρνάμε τις ενώσεις προς τα κάτω. Χαράζουμε ελαφρώς την επιφάνεια. Αλείφουμε ολόγυρα με λίγο λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με τα βουτυρωμένα ψίχουλα και τη ζάχαρη. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC με 200ºC για 30 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η μηλόπιτα χωρίς αυγά με κάστανα και καρύδια.

Καλή απόλαυση!