Το καλοκαίρι μας δίνει την ευκαιρία να γευτούμε υπέροχες γεύσεις. Δροσερά φρούτα και πεντανόστιμα λαχανικά είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την καλοκαιρινή μεσογειακή διατροφή. Πρώτο στη λίστα των αγαπημένων μας τροφίμων είναι τα καλοκυθάκι. Κυριαρχεί σε πιάτα της Μεσογείου και μπορείτε να το δοκιμάσετε και να το μαγειρέψετε σε πολλές παραλλαγές.
Ήρθε η στιγμή να γνωρίσετε νέες και γευστικές συνταγές που θα ξετρελάνουν τον ουρανίσκο ακόμα και των πιο απαιτητικών!
1. Kολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο
Υλικά:
- 1.200 γρ. κολοκυθάκια (τρυφερά)
- 5 αυγά (χτυπημένα)
- 300 γρ. φέτα σε τρίμματα
- 300 γρ. φρέσκο ανθότυρο
- 160 γρ. καλαμποκάλευρο ή 1 φακελάκι φρυγανιά
- 2 κ.σ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
- 2 κ.σ. δυόσμο (ψιλοκομμένο)
- 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια (με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα)
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Εκτέλεση:
Λαδώνουμε ελαφρά ένα μικρό ταψί 24×32 εκ. και το πασπαλίζουμε µε το μισό καλαμποκάλευρο. Αφού πλύνουμε ελαφρά τα κολοκυθάκια, αφαιρούμε το κοτσάνι και τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη. Τα αφήνουμε στο σουρωτήρι, τα αλατίζουμε λίγο και τα αφήνουμε να ιδρώσουν για 15 λεπτά. Τα στύβουμε µε τα χέρια και τα βάζουμε σε µπολ. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα αυγά, τα τυριά, το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο, τον άνηθο και το δυόσμο, 2 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο καθώς και τα φρέσκα κρεµµύδια. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και αλατίζουμε, αφού πρώτα δοκιμάσουμε το μείγμα. Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί. Το ραντίζουμε µε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις για 40-45 λεπτά, µέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια. Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, στους 160ºC για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί η κολοκυθόπιτα.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
2. Ζυμαρικά με κολοκυθάκια, ντοματίνια κι ελιές
Υλικά:
- 400 γρ. ζυμαρικά πλεξούδες
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 300 γρ. κολοκυθάκια
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2 σκ. σκόρδο
- 500 γρ. ντοματίνια
- 60 γρ. λευκό κρασί
- 200 γρ. νερό
- 1 κύβο κότας, προαιρετικά
- 2 κ.σ. γεμάτες βούτυρο
- 2 κ.σ. βασιλικό, φρέσκο
- 30-50 γρ. ελιές, σε ροδέλες
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε για 7-8 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σουρώνουμε τα ζυμαρικά σε ένα μπολ. Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει και ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε σε ένα ξύλο κοπής όλο το λευκό μέρος και το μισό πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα ρίχνουμε στο τηγάνι και αφήνουμε στην άκρη το υπόλοιπο μέρος τους γιατί θα το χρειαστούμε στη συνέχεια. Κόβουμε τα κολοκυθάκια αρχικά κατά μήκος σε 4 κομμάτια και στη συνέχεια σε λεπτές φέτες, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Πασπαλίζουμε με 3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Χοντροκόβουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε στο τηγάνι. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση, τα ρίχνουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε ανακινώντας το. Προσθέτουμε το κρασί, το νερό και τον κύβο, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και βράζουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι, ανακατεύουμε με την κουτάλα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά με την κουτάλα. Ψιλοκόβουμε τον βασιλικό και το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι που κρατήσαμε, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τις ελιές και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με τριμμένη φέτα, βασιλικό και πιπέρι.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
3. Μαυρομάτικα με ψητά κολοκυθάκια και σάλτσα ταχινιού
Υλικά:
- 300 γρ. μαυρομάτικα φασόλια, βρασμένα (200 γρ. άβραστα)
- 4 κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- ½ ματσ. μαϊντανό, χοντροκομμένο
- 7-8 φύλλα δυόσμο, χοντροκομμένα
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα ταχινιού:
- 3 κ.σ. ταχίνι
- Χυμό από ½ λεμόνι
- 1 κ.γλ. μουστάρδα Dijon ή απλή μουστάρδα
- 1 κ.γλ. maple syrup
- 5 κ.σ. κρύο νερό
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
- 2 κ.σ. φυτικό γιαούρτι
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε βράζοντας τα μαυρομάτικα. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά, αλλάζουμε το νερό και βράζουμε για ακόμη 20 λεπτά. Στα τελευταία 5 λεπτά του βρασίματος, αλατίζουμε καλά. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Παράλληλα κόβουμε λεπτές φέτες απο το κολοκύθι, τις απλώνουμε σε ένα ταψί, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για 5 λεπτά σκεπασμένα με μια καθαρή πετσέτα, να χάσουν τα πολλά υγρά τους και να μαλακώσουν. Σκουπίζουμε καλά τα κολοκυθάκια με μια την πετσέτα. Βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει καλά και ψήνουμε τα κολοκυθάκια για 5 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν. (Εναλλακτικά αν δεν θέλουμε να τα ψήσουμε στο τηγάνι, τα ψήνουμε για 30 λεπτά στον φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις). Σε ένα μπολ βάζουμε το ταχίνι, το λεμόνι, τη μουστάρδα dijon, το maple syrup, το νερό, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν. Τέλος, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα μαυρομάτικα φασόλια, τα κολοκυθάκια, τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό και τον δυόσμο, περιχύνουμε με τη σάλτσα ταχινιού και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν ομοιόμορφα από το ταχίνι.
4. Τάρτα με κολοκυθάκια και κατσικίσιο τυρί
Υλικά:
Για τη βάση
- 330 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το άνοιγμα της ζύμης
- 230 γρ. βούτυρο, κρύο, κομμένο σε κομμάτια
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 αυγό, μεσαίο
- 40 γρ. νερό
- 1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
Για τη γέμιση
- 375 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 3 αυγά, μεσαία
- 1 κρόκο, από μεσαίο αυγό
- 1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τη σύνθεση
- 2 κολοκυθάκια
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 200 γρ. κατσικίσιο τυρί
Για το σερβίρισμα
- 1 κολοκυθάκι, σε flakes
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι. Τρίβουμε με τα χέρια μας για 2-3 λεπτά μέχρι το αλεύρι να κιτρινίσει και να μοιάζει σαν βρεγμένη άμμος. Καλό θα είναι να φοράμε γάντια όσο δουλεύουμε το μείγμα, προκειμένου να μην περνάει η θερμότητα από τα χέρια μας στο μείγμα.
Προσθέτουμε το αυγό και το νερό, και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη. Με το που δέσει η ζύμη, σταματάμε να πλάθουμε.
Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ, την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη, και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και αφαιρούμε τη διάφανη μεμβράνη. Τοποθετούμε 2 φύλλα λαδόκολλας στην επιφάνεια εργασίας και πασπαλίζουμε τη μια λαδόκολλα με αλεύρι. Βάζουμε τη ζύμη στην αλευρωμένη λαδόκολλα, την πασπαλίζουμε με αλεύρι, και τη σκεπάζουμε με την άλλη λαδόκολλα. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα διαμέτρου 30-32 εκ. μέχρι να έχει πάχος 0,5 εκ. Αν είναι δύσκολο να ανοίξουμε τη ζύμη, την αφήνουμε για 5 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να ζεσταθεί λίγο. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα πάνω από τη ζύμη. Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για τάρτες διαμέτρου 28 εκ. Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί και τοποθετούμε μέσα τη φόρμα. Βάζουμε τον πλάστη στη μια άκρη της ζύμης και χρησιμοποιούμε τη λαδόκολλα για να βάλουμε τη ζύμη πάνω στον πλάστη. Με τη βοήθεια του πλάστη μεταφέρουμε τη ζύμη στη φόρμα. Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας ώστε να κολλήσει η ζύμη στην ταρτιέρα. Τη ζύμη που προεξέχει, τη γυρίζουμε προς τα έξω, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσουμε το ζυμάρι πιο ψηλά, διαφορετικά θα συρρικνωθεί. Τρυπάμε την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι. Απλώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας πάνω στη ζύμη. Τοποθετούμε φασόλια ή το ειδικό βάρος για τάρτες τα οποία απλώνουμε παντού. Μεταφέρουμε το ταψί με τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά. Αφαιρούμε τη ζύμη από τον φούρνο και βγάζουμε τη λαδόκολλα με τα φασόλια ή το ειδικό βάρος. Αλείφουμε τη ζύμη με τον αραιωμένο κρόκο. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε οτι δεν θα σπάσει η τάρτα όταν ρίξουμε τη γέμιση. Ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 20 λεπτά.
Για τη γέμιση
Ρίχνουμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, τον κρόκο, το μοσχοκάρυδο, την παρμεζάνα, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σύνθεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε φέτες πάχους 1 εκ. και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Μεταφέρουμε τα κολοκυθάκια σε ένα ταψί. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και απλώνουμε τα κολοκυθάκια στη βάση της τάρτας. Προσθέτουμε το κατσικίσιο τυρί κομμένο σε μεγάλα κομμάτια, σε όλη την επιφάνεια της τάρτας. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150°C στον αέρα. Περιχύνουμε την τάρτα με το μείγμα της κρέμας γάλακτος. Μεταφέρουμε την τάρτα προσεκτικά στον φούρνο και ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Αφαιρούμε την τάρτα από τον φούρνο, κόβουμε με ένα μαχαίρι τα πλαϊνά τοιχώματά της, και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για το σερβίρισμα
Κόβουμε το κολοκυθάκι με ένα πίλερ σε flakes. Βάζουμε σε ένα μπολ τα flakes κολοκυθιού, το ελαιόλαδο, τον δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Κόβουμε την τάρτα σε κομμάτια και σερβίρουμε με τα flakes κολοκυθιού.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης