fbpixel

Search icon
Search
6 ελληνικά κρασιά που αγαπάμε το καλοκαίρι και τα πιάτα της Μεσογείου με τα οποία τα συνδυάζουμε
MAGAZINE

6 ελληνικά κρασιά που αγαπάμε το καλοκαίρι και τα πιάτα της Μεσογείου με τα οποία τα συνδυάζουμε

Αυτό το καλοκαίρι απολαύστε ελεύθερα...


Το καλοκαίρι είναι η εποχή για πάρτι στον κήπο, πικ νίκ και ατελείωτες ώρες στην παραλία, ακόμη και για ένα ποτήρι κρασί στο μπαλκόνι. Είτε σας αρέσουν τα αρωματικά φρουτώδη λευκά κρασιά για δείπνο στην ύπαιθρο, είτε τα πιο ελαφριά ερυθρά για μπάρμπεκιου ή τα δροσιστικά ροζέ για τα πιο γλυκά βράδια, συλλέξαμε τις καλύτερες επιλογές για να τις ταιριάξετε με μεσογειακά πιάτα για κάθε περίσταση. Όποια κι αν είναι τα σχέδιά σας αυτό το καλοκαίρι, έχουμε επιλέξει τα πιο ταιριαστά κρασιά για να σας ωθήσουμε να γιορτάσετε την εποχή με τη σπιρτάδα της βασικής απόλαυσης της Μεσογείου.

Magoutes Vieilles, Vignes Blanc

img-0.jpg

Το Magoutes Vieilles Vignes Blanc, ξεχειλίζει από πυκνή μύτη κίτρων και ανθών λεμονιάς, ενώ στο στόμα δείχνει τη μεγάλη κλάση του σ' ένα ατελείωτο παιχνίδισμα μεταλλικής δύναμης και όγκου, από ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού μαζί με αχλάδι και λευκόσαρκα φρούτα. Όλα μαζί τυλιγμένα σε τραγανή οξύτητα από ένα μείγμα Blanc de Noir Ξινόμαυρου και των αταυτοποίητων λευκών ποικιλιών του εκατονταετούς αμπελώνα του κτήματος. Ένα καθαρά γαστρονομικό λευκό που θα μπορούσε εύκολα να σερβιριστεί και ως aperitivo σε μια ζεστή καλοκαιρινή βραδιάς.

FOOD PAIRING

Σπαράγγια στη σχάρα με παλαιωμένη νησιώτικη γραβιέρα στη στάχτη.


Πλάνο Μαλαγουζιά, Τέχνη Οίνου

plano-malagousia-2020-2.jpg

Η μεσογειακή κουζίνα, με πρώτη από όλες την ελληνική, θα αναδειχτεί και θα ομορφύνει όταν συνδυαστεί με το γοητευτικό Πλάνο Μαλαγουζιά. Η Μαλαγουζιά του Κτήματος Τέχνη Οίνου είναι ένα κρασί που καταφέρνει να ταιριάξει υπέροχα με πολλά φαγητά της μεσογειακής κουζίνας, χωρίς όμως να θυσιάζει τη γνωστή εξωστρέφεια της ποικιλίας. Η υπέροχα δροσιστική του οξύτητα σε συνδυασμό με το μέτριο σώμα και αλκοόλ το καθιστούν ευέλικτο στο τραπέζι, και ταυτόχρονα ευλύγιστο και εκφραστικό. Ταιριάζει αρμονικά με πιάτα αυγολέμονο.

FOOD PAIRING

Ντολμαδάκια γιαλαντζί.


L’esprit du Lac, Kυρ-Γιάννη

l-esprit-2022-bottle-shot.jpg

Από κλήματα Ξινόμαυρου τουλάχιστον 40 ετών που καλλιεργούνται σε επιλεγμένα μικρά αμπελοτόπια διάσπαρτα στον Άγιο Παντελεήμονα, το L’esprit du lac προέρχεται από την ΠΟΠ ζώνη του Αμυνταίου. Στην ψυχρότερη αμπελουργική περιοχή της Ελλάδας που απλώνεται στο εντυπωσιακό οροπέδιο, στα 600 μέτρα υψόμετρο, το Ξινόμαυρο βρήκε την καλύτερη τοποθεσία για να ωριμάσει πλήρως και να αποκαλύψει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Λιπαρό, τραγανό χάρη στην καλή οξύτητα, με μια ελαφριά αίσθηση ταννικότητας, δίπλα στην αρωματική του πολυπλοκότητα, συνδυάζεται εξαιρετικά με ανάλαφρες μεσογειακές γεύσεις, όπως γαρίδες σε μία απλή και άκρως απολαυστική εκτέλεση.

FOOD PAIRING

Γαρίδες με φρέσκα λαχανικά με λεμόνι και μάραθο.


Emphasis Chardonnay, Κτήμα Παυλίδη

emphasis-chardonnay-2022.jpg


Οι αμπελώνες του Κτήματος Παυλίδη εκτείνονται στις περιοχές των Κοκκινογείων και Περιχώρας Δράμας. To Emphasis Chardonnay, η κορυφή της πυραμίδας των λευκών κρασιών του Κτήματος, είναι το ένα από τα συνολικά τέσσερα μέλη της οικογένειας “Emphasis”. Ένα συμπαγές και υπεραφινάτο Chardonnay, το οποίο αξίζει να περιμένουμε να εξελιχθεί στη φιάλη. O τρύγος του γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν τα σταφύλια βρίσκονται στη βέλτιστη ωριμότητά τους. Συνοδεύει ψάρια ψητά, όπως η πεσκανδρίτσα. Και θα σας προτείναμε για την «αλήτισσα του βυθού» να κρατήσετε μαζί και το συκώτι και να τη μαγειρέψετε στο τηγάνι.

FOOD PAIRING

Πεσκανδρίτσα σε διάφορες εκδοχές.


Βιδιάνο, Boutari

vidianoboutaris2024.jpg

Οι 3 νέες μονοποικιλιακές προτάσεις των Οινοποιείων Μπουτάρη έχουν ελληνικό DNA και το δημιουργικό της κάθε ετικέτας δεν προέκυψε τυχαία, αλλά έχει στοιχεία που σχετίζονται με την τοποθεσία και την κάθε ποικιλία. Το Βιδιανό «Το Ζωηρό» είναι η νέα σημαντική λευκή ποικιλία κατευθείαν από την Κρήτη. Το Βιδιανό είναι μια ποικιλία που εντοπίζεται κυρίως γύρω από την περιοχή του Ρεθύμνου Κρήτης και καλύπτει μικρές εκτάσεις, ενώ υπάρχει ένας εξαιρετικά περιορισμένος αριθμός αμπελώνων πιο ανατολικά, κοντά στο Ηράκλειο. Με έντονα αρώματα που θυμίζουν λευκά άνθη, ώριμα ροδάκινα και βερίκοκα, αρωματικά βότανα με έντονες νύξεις ορυκτότητας, ταιριάζει με όλα τα οστρακοειδή και φυσικά με το καλαμάρι.

FOOD PAIRING

Θράψαλα μαγειρευτά με μουστάρδα.


Μοσχοφίλερο της Γαίας 

gaia-img-0.jpg

Η ποικιλία Μοσχοφίλερο είναι μία από τις πιο διαδεδομένες στην αμπελοκαλλιέργεια. Το οινοποιείο της Γαίας κτίστηκε το 1997 στην καρδιά του ιδιόκτητου αμπελώνα, στο Κούτσι Νεμέας. Η επιλογή της τοποθεσίας για την κατασκευή του ακολούθησε την τοποθεσία του αμπελώνα. Η ιδιαίτερη οινοποίηση του Μοσχοφίλερο της Γαίας Wild Ferment παρουσιάζει μία νέα διάσταση αυτής της ποικιλίας, εκφράζοντας ξεκάθαρα το αποτύπωμα της περιοχής. Το Μοσχοφίλερο λατρεύει τις οξύτητες και αυτό το κρασί είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις άγριας ζύμωσης. Η καλύτερη επιλογή για να το συνδυάσουμε: τι άλλο από μύδια αχνιστά με λεμόνι;

FOOD PAIRING

Μύδια αχνιστά με λεμόνι. 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2024