fbpixel

Search icon
Search
Slow Tourism: Το νέο eco travel trend που πρέπει να υιοθετήσετε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές
ECO GLOW

Slow Tourism: Το νέο eco travel trend που πρέπει να υιοθετήσετε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές

Οι slow διακοπές και ότι χρειάζεται να μάθετε για μία πιο βιώσιμη επίσκεψη στους καλοκαιρινούς προορισμούς


Τα τελευταία χρόνια η βιωσιμότητα έχει εξαπλωθεί και στον τουριστικό τομέα, προκειμένου να προφυλαχθούν και να διατηρηθούν οι μαγευτικοί προορισμοί και η φυσική ομορφιά που διαθέτει η Ελλάδα. Δεν είναι κρυφό άλλωστε, ότι ένα ελληνικό καλοκαίρι στα νησιά βρίσκεται στην κορυφή των busketlist των περισσότερων επισκεπτών που επιλέγουν τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές τους αποδράσεις.

Ωστόσο, η εκτόξευση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια φαίνεται να ξεπερνά την φέρουσα τουριστική ικανότητα των ελληνικών προορισμών. Το γεγονός αυτό σίγουρα συμβάλλει στην ανάπτυξη την οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα εξαντλεί τους πόρους και τις υποδομές στις μικρές κοινωνίες των ελληνικών νησιών. Έτσι ο slow τουρισμός, το νέο βιώσιμο trend που καταλαμβάνει τη σκηνή του τουρισμού, στοχεύει να μειώσει το οικολογικό αποτύπωμα του κάθε επισκέπτη, αν και εμείς οι ίδιοι επιλέξουμε να το ακολουθήσουμε!

img-5362.JPG

Ποιες είναι οι βασικές οδηγίες που οφείλουμε να τηρούμε για να προστατεύσουμε το ελληνικό μας καλοκαίρι:

Προτιμήστε έναν βιώσιμο τρόπο μεταφοράς

Η επιλογή ενός αργού πλοίου σε σχέση με ένα ταχύπλοο ή ένα αεροπλάνο, μπορούν βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό τις εκπομπές αερίων και διοξειδίων του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και τις θάλασσες. Ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο έχει μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα από 12.000 αυτοκίνητα, ενώ μια διανυκτέρευση σε κάποιο κρουαζιερόπλοιο φαίνεται να καταναλώνει 12 φορές περισσότερη ενέργεια από μια διαμονή σε ξενοδοχείο.

img-5364.JPG

Αποφύγετε το αυτοκίνητο

Η μεταφορά του αυτοκινήτου στον προορισμό των διακοπών σας απαιτεί πολλά χιλιόμετρα και εκπομπές ρύπων. Σύμφωνα με τους οδηγούς τουριστικής βιωσιμότητας είναι προτιμότερο να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο στο νησί που θα επισκεφθείτε, παρά να μεταφέρετε σε μακρινές αποστάσεις το προσωπικό σας όχημα. Μπορεί επίσης να δοκιμάσετε τη μετακίνηση με τις τοπικές συγκοινωνίες ή ακόμη και με ποδήλατα, μειώνοντας τα ποσοστά των καυσαερίων προς το περιβάλλον.

Υποστηρίξτε την τοπική οικονομία

Κύριος στόχος του αειφόρου τουρισμού είναι η αύξηση της δραστηριότητας και του εισοδήματος σε τοπικές κοινωνίες, ενώ ταυτόχρονα δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η αισθητική και η τοπική κοινωνία του τουριστικού προορισμού. Επομένως, αυτό που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την τοπική οικονομία είναι να επιλέξετε ένα τοπικό ξενοδοχείο (δεν  χρειάζεται να ανήκει σε διεθνή αλυσίδα), να προμηθευτείτε τα απαραίτητα από μικρά παντοπωλεία της περιοχής και να αγοράσετε σουβενίρ από ντόπιους καλλιτέχνες και τεχνίτες.

img-5365.JPG


Μειώστε τα απορρίμματά σας

Οι τουριστικοί προορισμοί δεδομένου του εύρους των επισκεπτών που δέχονται, βρίσκονται στα όρια της δυνατότητας ανακύκλωσης. Ένας τρόπος που μπορούν οι επισκέπτες να βοηθήσουν είναι να δημιουργούν όσο το δυνατόν λιγότερα σκουπίδια ή να μαζέψουν τις μεγαλύτερες συσκευασίες που χρησιμοποίησαν, για να τις μεταφέρουν σε κάποιο μεγαλύτερο κάδο σε κεντρικό σημείο του νησιού. Το συγκεκριμένο tip απαιτεί αναγκαίο κανόνα για τη διατήρηση του τόπου που επισκεπτόμαστε και ειδικότερα των παραλιών!

Αποφύγετε τις γρήγορες επισκέψεις

Οι επισκέψεις αστραπή μπορεί να θεωρούνται πιο οικονομικές και ευέλικτες για τον προγραμματισμό των καλοκαιρινών σας διακοπών, αλλά στην πραγματικότητα έχουν τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο. Οι επισκέψιμοι προορισμοί δεν έχουν πάντα τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν τόσο γρήγορα στην απόσβεση του οικολογικού αποτυπώματος που αφήνουν τα γρήγορα ταξίδια. 

img-5363.JPG

Συμβαδίστε με τις αντοχές του νησιού

Μη ξεχνάτε να λειτουργείται με βάση τις αντοχές του κάθε προορισμού. Συγκεκριμένα, σιγουρευτείτε ότι έχετε κλείσει τις ηλεκτρικές συσκευές πριν φύγετε από το χώρο που διαμένετε για τις καθημερινές σας εξορμήσεις. Η κατάχρηση ρεύματος, αφήνοντας εν λειτουργεία το air-condition ή τα φώτα στα καταλύματα, έχει εξαντλήσει τις αντοχές στις κοινωνίες των περισσότερων νησιών που φανερώνουν υψηλή επισκεψιμότητα.

Βιοδιασπώμενα αντηλιακά

Ένας νέος τρόπος να διατηρήσετε καθαρές τις παραλίες και τα καταγάλανα νερά που διαθέτουν οι ελληνικοί προορισμοί, είναι να δοκιμάσετε βιοδιασπώμενα αντηλιακά. Με την επιλογή αυτή δεν θα μεταφέρετε στο νερό της θάλασσας τα χημικά του αντηλιακού ή το glitter από το ενυδατικό λάδι σώματος που μπορεί να χρησιμοποιείτε. 

img-5366.JPG
Enjoy your next summer vacation!