Η 25η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής έχει σκορπίσει στην καρδιά της πόλης την ξεχωριστή του ατμόσφαιρα, μεταφέροντας ανθρώπινες ιστορίες. Είτε στις φυσικές αίθουσες είτε online έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε μια ευρεία γκάμα ντοκιμαντέρ Ελλήνων, αλλά και ξένων παραγωγών κάθε στιγμή της ημέρας. Εμείς ξεχωρίσαμε ήδη τις δέκα ταινίες, κάποιες από τις οποίες τις παρακολουθήσαμε τις προηγούμενες ημέρες, αλλά κι εκείνες για τις οποίες μετράμε αντίστροφα. Κάποιες από αυτές έχουμε τη δυνατότητα, πέρα από τις φυσικές αίθουσες, να τις παρακολουθούμε και διαδικτυακά, με την προϋπόθεση ότι έχουμε κάνει πρώτα τη δημιουργία του λογαριασμού μας.
Ας δούμε μαζί τα αγαπημένα μας films...
Kristos, the last child
Από τους τριάντα κατοίκους των Αρκιών, ενός ανεμοδαρμένου νησιού στα Δωδεκάνησα, ο Χρήστος είναι το τελευταίο παιδί που έχει απομείνει. Είναι δέκα ετών και ο μοναδικός μαθητής της δασκάλας του Μαρίας, η οποία του αφοσιώνεται. Θα ξεκινήσει σύντομα την τελευταία τάξη του δημοτικού σχολείου. Για να ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, πρέπει να φύγει από το νησί του και να μετακομίσει στους Λειψούς. Η οικογένειά του, όμως, δεν μπορεί να αντέξει αυτό το κόστος και ο πατέρας του θέλει να γίνει βοσκός, ένα επάγγελμα που περνάει από γενιά σε γενιά στην οικογένεια. Η Μαρία δεν μπορεί να δεχτεί αυτή την κατάσταση και είναι αποφασισμένη να βρει μια λύση για να συνεχίσει την εκπαίδευσή του. Θα μείνει ο Χρήστος στο νησί για να γίνει βοσκός όπως τα αδέρφια του ή θα φύγει από την Άρκη για να συνεχίσει τις σπουδές του μακριά, στην άλλη πλευρά της θάλασσας; Για το φιλμ "Kristos, the last child", η σκηνοθέτιδα, Giulia Amati, έμεινε στο νησί για ένα χρόνο μαζί με την ομάδα της.
Info: Η ταινία προβλήθηκε την Κυριακή, 5 Μαρτίου σε φυσική αίθουσα.
Maestra
Ένας μήνας, τον οποίο καμιά τους δεν ξεχνά. Άγχος, αγωνία και πολλές θυσίες τις συντρόφευαν μέχρι τότε. Τον Μάρτιο του 2022 δεκατέσσερις γυναίκες συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για να δείξουν στον κόσμο, το κοινό τους αλλά μοναδικό ταλέντο που, για πάρα πολύ καιρό, θεωρούνταν έμφυτο αποκλειστικά στους άνδρες. Μητέρες, κόρες, αντάρτισσες, ηγερίες: για τέσσερις ημέρες, η καθεμία από αυτές τις γυναίκες ανέβηκε στη σκηνή για να λάβει μέρος στο "La Maestra", τον μοναδικό διαγωνισμό στον κόσμο για διευθύντριες ορχήστρας.
Στο φιλμ "Maestra", η παραγωγός, Maggie Contreras, εστιάζει στις ζωές, καθώς και στην προετοιμασία για τον διαγωνισμό πέντε γυναικών. Της δικής μας, Ζωή Ζενιώδη, μητέρας δυο μικρών δίδυμων από την Αθήνα, αποφασισμένη να δείξει στα παιδιά της πως όλα είναι δυνατά, μιας Ουκρανής που κάνει ό,τι μπορεί για να επικεντρωθεί στην τέχνη της και στον ανταγωνισμό που συναντά στον δρόμο της ενώ η Ρωσία εισβάλλει στη χώρα της, μιας Πολωνής φοιτήτρια που κάνει τα πρώτα της βήματα, μιας Γαλλίδας μετανάστρια που επιστρέφει στην πόλη που της έκλεισε την πόρτα πριν από πολλά χρόνια και μιας Αμερικανής που έχει πάθος για την καριέρα της και ανυπομονεί να κάνει τη δική της οικογένεια. Προσωπικές ιστορίες επιβίωσης, πάθους και επιμονής αναπτύσσονται αντιστικτικά και σε θαυμαστή αρμονία με το δράμα και τον ενθουσιασμό γύρω από αυτή τη σημαντική δράση που δημιουργήθηκε για να σπάσει άλλο ένα στεγανό για τις γυναίκες.
Info: Η ταινία προβλήθηκε την Παρασκευή, 3 Μαρτίου σε φυσική αίθουσα. Σύντομα θα κυκλοφορήσει και επίσημα το τρέιλερ της ταινίας αλλά και η ημερομηνία κυκλοφορίας στις αίθουσες.
Εγώ και το κατοικίδιό μου
Ένα αξιολάτρευτο και συνάμα κωμικοτραγικό πορτρέτο μερικών πολύχρωμων ανθρώπων και των αγαπημένων τους κατοικίδιων. Μέσα από μια σειρά εκ βαθέων συζητήσεων που διατηρούν την αβάσταχτη ελαφρότητά τους, ο σκηνοθέτης διερευνά την έννοια της αγάπης ανάμεσα στους ανθρώπους και στα ζώα, αγγίζοντας απαλά θέματα όπως η μοναξιά, η άνεση και η απώλεια. Μέσα από μια τρυφερή σαν χάδι προσέγγιση, επιτρέπει την αναδίπλωση πολλών συγκινητικών και μερικές φορές παράλογων σκηνών να αναδιπλωθούν σε όλο τους το μεγαλείο.
To ντοκιμαντέρ "Εγώ και το κατοικίδιό μου" δημιουργήθηκε από τον σκηνοθέτη, Johan Kramer, και αναμένεται να κλείσει την φετινή διοργάνωση μέσα από την παγκόσμια πρεμιέρα του.
Info: Για προβολή σε φυσική αίθουσα: Aίθoυσα "Ολύμπιον". Πλ. Αριστοτέλους 10, Κυριακή 12 Μαρτίου στις 19:15 & αίθουσα "Τζον Κασσαβέτης", Αποθήκη 1, Ναυάρχου Βότση 3, Κυριακή 12 Μαρτίου στις 21:00.
Διαθέσιμη και online εδώ.
Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης
Από την Ελλάδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τα porn cinemas της Times Square τη δεκαετία του '70, Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης αφηγείται την πολυτάραχη και συναρπαστική ζωή της Chelly Wilson, μιας χαρισματικής και πρωτοπόρας Ελληνοεβραίας από τη Θεσσαλονίκη, η οποία γλίτωσε τελευταία στιγμή από το Ολοκαύτωμα, για να χτίσει τη δική της αυτοκρατορία πάθους, επαναπροσδιορίζοντας τι πάει να πει ελληνική οικογένεια και Αμερικανικό Όνειρο. Το φιλμ "Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης" δημιουργήθηκε από την Βάλερυ Κοντάκου και αναμένεται η ευρωπαϊκή της πρεμιέρα στο Φεστιβάλ.
Info: Για προβολή σε φυσική αίθουσα: Aίθoυσα "Ολύμπιον". Πλ. Αριστοτέλους 10, Παρασκευή, 10 Μαρτίου στις 19:30 & αίθουσα "Τζον Κασσαβέτης", Σάββατο, 11 Μαρτίου στις 12:30.
Ζάκρος
Ζάκρος, ένα σημαδάκι στον χάρτη της ανατολικής Κρήτης, λουσμένο στο φως και τον άνεμο. Ματιές και απόπειρες για μια περιδιάβαση στους λαβυρίνθους του χρόνου, της ιστορίας, της μνήμης και της καθημερινότητας. Το φιλμ "Ζάκρος" του κινηματογραφιστή, Φίλιππου Κουτσαφτσή έκανε πριν δύο μήνες παγκόσμια πρεμιέρα στο Λούβρο και μας μεταφέρει στην άγρια ομορφιά αυτού του τόπου.
Info: Για προβολή σε φυσική αίθουσα: Αίθουσα "Τζον Κασσαβέτης", Αποθήκη 1, Ναυάρχου Βότση 3, Τρίτη, 7 Μαρτίου στις 12:30.
Διαθέσιμη και online εδώ.
Ήρωες της Θεσσαλονίκης
Μια συγκινητική, μνημειώδης ταινία που στρέφει τους προβολείς στη σχεδόν άγνωστη τραγωδία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Οι τελευταίοι επιζώντες του στρατοπέδου του Άουσβιτς, οι οποίοι διαμόρφωσαν την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, κοιτάζουν την κάμερα ευθέως για να πουν την ιστορία των Σεφαρδιτών Εβραίων (εξόριστοι της Ισπανίας) που έζησαν στα Βαλκάνια, λιτά και αυθεντικά. Καθώς μάς περιγράφουν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τα βασανιστήρια, τις μεθόδους εξόντωσης, τις αρρώστιες, την πείνα, τα πειράματα που υπέστησαν, είναι από τις σπάνιες φορές που νιώθουμε τόσο βαθιά την ωμότητα του ναζισμού και την έκταση του εγκλήματος.
Η ταινία "Ήρωες της Θεσσαλονίκης" δημιουργήθηκε από τον Tom Barkay και αναμένεται σήμερα να κάνει την ελληνική της πρεμιέρα.
Info: Μακεδονικόν, Φιλικής Εταιρείας 44. Τρίτη, 7 Μαρτίου στις 17:30.
Ξεριζωμένοι
Από τον Ελληνικό Εμφύλιο ως τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, από τα χρόνια του Φράνκο μέχρι τα χρόνια του Covid-19, από τον Ινδικό Ωκεανό ως τη Σιβηρία, πολλά παιδιά ξεριζώθηκαν βίαια από το φυσικό τους περιβάλλον για πολιτικούς λόγους. Μέσα από τις μαρτυρίες τους αναδύονται τρομερές και συχνά άγνωστες πτυχές της Ιστορίας. Η Ελένη Αλεξανδράκη έχει επιμεληθεί το σενάριο, την παραγωγή και τη σκηνοθεσία του φιλμ "Ξεριζωμένοι", το οποίο θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, προσφέροντάς μας μια σειρά από αλήθειες.
Info: Για προβολή σε φυσική αίθουσα: Αίθουσα "Τζον Κασσαβέτης", Αποθήκη 1, Ναυάρχου Βότση 3, Πέμπτη, 9 Μαρτίου στις 21:30.
Διαθέσιμη και online εδώ.
Ο Άνθρωπος που Ενόχλησε το Σύμπαν
Ψυχιατρείο Χανίων. Μια ομάδα ασθενών μάς ξεναγεί στην «Εκκλησία του Δήμου», τον χώρο όπου συναλλάσσονται και συνομιλούν σε καθημερινή βάση, εκεί όπου άλλος ζητάει κατοστάρικο κι άλλος ζητάει κουβέντα. Στον χώρο όπου καθημερινά διαχειρίζονται την ομορφιά τους και τη σχέση τους καλά. Μια άλλη ομάδα πρώην χρόνιων ασθενών, οι οποίοι βρίσκονται πλέον εκτός Ψυχιατρείου, βιώνει μια επίπονη διαδικασία κοινωνικής επανένταξης και αποτολμά ένα ταξίδι στη Δανία για μια εβδομάδα. Η ταινία, μέσα από τον παράλληλο λόγο των δυο ομάδων, προσπαθεί ν’ ακούσει τον λόγο της τρέλας κάτω από το χαώδες παραλήρημά της – κρούστα μιας βαθιάς θάλασσας. Προσπαθεί να δει τη δραματική σύγκρουση του ανθρώπου με την τρέλα, στη βαθύτατη απόγνωση και απόλυτη αμφιβολία για κάθε όψη τού είναι την οποία αυτή εμπεριέχει.
«Αν τη ζωή μας κυκλώνει ο θάνατος, τη διανοητική μας υγεία γυροφέρνει η παραφροσύνη». Στην τρέλα ο άνθρωπος νιώθει πως δεν έχει να επιστρέψει πουθενά. Δεν είναι πια. Ήταν.
Ο δημιουργός του, ο βραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης και παραγωγός, Σταύρος Ψυλλάκης, μας παίρνει μαζί του, μεταφέροντας την απλότητα και μια διαφορετική γοητεία αυτών των ανθρώπων, ρίχνοντας φως σε ένα σκοτεινό κοινωνικό φαινόμενο.
Info: Για προβολή σε φυσική αίθουσα: Παύλος Ζάννας, Ολύμπιον, Πλ. Αριστοτέλους 10. Πέμπτη στις 20:00, μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ του ίδιου "Η φωτογραφία μου". Θα ακολουθήσει η απονομή του τιμητικού Αλέξανδρου και συζήτηση με τον δημιουργό.
Πένθος - Αυτοί που μένουν
Μια καταβύθιση στον κόσμο του πένθους μέσα από τρεις ιστορίες που συγκλόνισαν την ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία: τις στυγνές δολοφονίες του Shahzad Luqman, του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου. Οι οικογένειες των θυμάτων συνομιλούν με τις απουσίες τους, υπερασπίζονται τη μνήμη των νεκρών, μεταμορφώνουν την οδύνη τους σε αγώνα για δικαιοσύνη.
Info: Για προβολή στη φυσική αίθουσα: Αίθουσα "Τζον Κασσαβέτης", απόψε στις 21:30.
Διαθέσιμη και online εδώ.
Το όνομά μου είναι Άντρια
Η ιστορία της αμφιλεγόμενης φεμινίστριας συγγραφέως και δημόσιας διανοούμενης Andrea Dworkin, η οποία διατύπωσε μια ρηξικέλευθη ανάλυση περί της ανδρικής υπεροχής με εικονοκλαστική φινέτσα. Δεκαετίες πριν από το #MeToo, κατέδειξε τη διάχυση του σεξισμού και της κουλτούρας του βιασμού, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αυτή επιδρά στην καθημερινότητα κάθε γυναίκας. Λυρικό όσο και δημοσιογραφικό, ριζωμένο στο παρόν αλλά και διαχρονικό, το υβριδικό αυτό ντοκιμαντέρ επισκέπτεται κομβικές στιγμές στη ζωή μιας ατρόμητης μαχήτριας, αναμειγνύοντας σπάνιο αρχειακό υλικό με τις συνταρακτικές φωνές μορφών όπως οι Amandla Stenberg, Ashley Judd, Christine Lahti, κ,ά. Ένα αφυπνιστικό, επιτακτικό και επίκαιρο έργο, ο αντίκτυπος του οποίου απηχεί πολύ μετά τους τίτλους τέλους, προσκαλώντας τον θεατή να αναλογιστεί ξανά την κληρονομιά μιας από τις πιο παρεξηγημένες φιγούρες του 20ού αιώνα. Στο φιλμ "Το όνομά μου είναι Άντρια" η Pratibha Parmar έχει επιμεληθεί το σενάριο και τη σκηνοθεσία και αναμένουμε να παρακολουθήσουμε την ευρωπαϊκή της πρεμιέρα.
Info: Αίθουσα "Τώνια Μαρκετάκη", Ναυάρχου Βότση 3, Πέμπτη, 9 Μαρτίου στις 22:45 & Κυριακή 12 Μαρτίου στις 22:00.
Maria by Callas: H Μαρία Κάλλας εξομολογείται
H ταινία Maria by Callas: Η Μαρία Κάλλας εξομολογείται" του Γάλλου σκηνοθέτη, Tom Volf, παρουσιάζει την άνοδο, το απόγειο και την τραγική μοίρα της Μαρία Κάλλας, μέσα από συνεντεύξεις της, σπάνιο υλικό από τις παραστάσεις της και οπτικό αρχείο που δεν έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν. Για πρώτη φορά 40 χρόνια μετά τον θάνατό της, η Μαρία Κάλλας, η διασημότερη τραγουδίστρια όπερας στην ιστορία, εξιστορεί τη ζωή της με τα δικά της λόγια. Δεν μιλούν γι' αυτήν άνθρωποι που τη γνώριζαν ή ειδικοί, αλλά η ίδια η Κάλλας μιλά για τον εαυτό της, μέσα από συνεντεύξεις της που στην πλειονότητά τους παρουσιάζονται για πρώτη φορά δημοσίως. Η σπάνια αλληλογραφία της με τους φίλους και την οικογένειά της, τα γράμματα αγάπης που αντάλλασσαν με τον πρώτο της σύζυγο, αλλά και μια αποκαλυπτική ερωτική επιστολή που έστειλε στον Ωνάση λίγους μήνες προτού χωρίσουν μας δίνουν πρόσβαση στα συναισθήματα και στις σκέψεις της.
Info: Το φιλμ προβλήθηκε σε φυσική αίθουσα το Σάββατο, 4 Μαρτίου.
Κεντρική φωτογραφία: Maria by Callas: η Μαρία Κάλλας εξομολογείται (αρχειακό υλικό)
Info: Αίθουσες: "Παύλος Ζάννας", Ολύμπιον, "Φρίντα Λιάππα", "Τώνια Μαρκετάκη", "Τζον Κασσαβέτης" και "Σταύρος Τορνές" στο λιμάνι, κινηματογράφος "Μακεδονικόν", Φιλικής Εταιρείας 44. Καθημερινά από τις 09:00 έως τις 23:59. Online πρόγραμμα: Aπό τις 00:00 έως τις 23:59. Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα των φυσικών προβολών κάνοντας κλικ εδώ. Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα των online προβολών κάνοντας κλικ εδώ. Διάρκεια: Από 2 Μαρτίου έως τις 12 Μαρτίου 2023.