1909, μια χρονιά που έμεινε στην ελληνική ιστορία... Ο λόγος; Μια φρικτή μαζική δολοφονία που συγκλόνισε τη χώρα μας και ο καθένας από εμάς έχει ακούσει γι' αυτήν. Φτάνοντας στο σήμερα, ο Έλληνας σκηνοθέτης Σωτήρης Τσαφούλιας του «Έτερος Εγώ» δίνει την υπογραφή του στη σειρά «17 Κλωστές», βασισμένη στο μεγαλύτερο έγκλημα του αιώνα, μετά το βιβλίο του Πάνου Δημάκη, που κυκλοφόρησε το 2020 από τις εκδόσεις Κάπα Εκδοτική.
Κύθηρα, 115 χρόνια πριν
23 Αυγούστου του 1909: Η ημερομηνία που σημειώνεται ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα στην ελληνική ιστορία - η δολοφονία 15 κατοίκων στο χωριό Καλοκαιρινές Κυθήρων. Αντώνης Αρώνης–Λαγωνάρης: Ένα όνομα, μια δολοφονία που δεν πρόκειται να ξεχαστεί με το πέρασμα των αιώνων. Ο ίδιος φαίνεται ότι κινήθηκε κάτω από την επήρεια ναρκωτικών με κίνητρο την εκδίκηση για την κοινωνική αδικία που αισθανόταν.
Τσαγκάρης, μάστορας και οργανοπαίχτης, ο δράστης ήταν από τους πιο αγαπητούς και φιλικούς κατοίκους των Κυθήρων. Ζούσε στα Γερακιτιάνικα των Αρωνιαδίκων κι έφτιαχνε χειροποίητα στιβάνια. Εκτός από την καλή σχέση που είχε αναπτύξει με τους πελάτες και συγχωριανούς του, σε κάθε πανηγύρι και γιορτή ήταν από τους πρώτους προσκεκλημένους. Αναπόφευκτο σε μια τόσο μικρή κοινωνία να γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους.
Όλα, όμως, άλλαξαν την όταν μια γυναίκα κατέφτασε στο τσαγκαράδικό του, παρέλαβε τα στιβάνια που είχε παραγγείλει, αλλά αρνήθηκε να τα πληρώσει. Ακολούθησε στιχομυθία, στην οποία απαίτησε τα χρήματά του κι εκείνη τον προσκάλεσε σπίτι της, για να τον εξοφλήσει. Έτσι και έγινε. Ωστόσο τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη... Μόλις έφτασε στο σπίτι, επέστρεψε ταυτόχρονα και ο σύζυγος της γυναίκας. Οργισμένος από την παρουσία ενός άλλου άντρα στο σπίτι του, τον ξυλοκόπησε και τον ανάγκασε σε φυγή. Γρήγορα κυκλοφόρησαν κακεντρεχείς φήμες για τον τσαγκάρη, ενώ μεταγενέστερα εκφράστηκαν υποψίες πως το επεισόδιο ήταν σκηνοθετημένο.
Σταδιακά έχασε όλη την πελατεία του και πληγωμένος από την συμπεριφορά των συγχωριανών του, αποφάσισε να αναζητήσει την τύχη του στην Αθήνα. Ούτε εκεί, όμως, φαίνεται πως τον υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά κι εγκάρδιο τρόπο, καθώς κατηγορήθηκε για κλοπή -χωρίς να την έχει διαπράξει-, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που ζήλεψαν το ταλέντο και την εργατικότητά του στο τσαγκαράδικο όπου εργαζόταν.
Το άγριο έγκλημα των Κυθήρων υπήρξε από τις πρώτες περιπτώσεις μαζικής δολοφονίας στην Ελλάδα και απασχόλησε τον Τύπο της εποχής.
Αντιμέτωπος με την ανεργία, αποφάσισε να εκδικηθεί τους κατοίκους του χωριού του. Στις 23 Αυγούστου, μπερδεμένος υπό την επήρεια ουσιών, μπερδεύτηκε κι έφτασε από την Αθήνα στο χωριό Καλοκαιρινές των Κυθήρων. Πρώτο αιματηρό «ραντεβού» στην εκκλησία του χωριού, την ώρα που τελούνταν μια βάπτιση. Κρατώντας ένα μαχαίρι, έπαιρνε ζωές στο πέρασμά του, αλλά μια σφαίρα από τον παπά της εκκλησίας τον σταμάτησε.
Ο ίδιος έτρεξε να κρυφτεί στην ταράτσα του πατρικού του, τη στιγμή που όλο το χωρίο βρισκόταν σε πανικό και αναρωτιόταν ποιος μπορεί να ήταν εκτελεστής - πρόκειται για κάποια επιδρομή πειρατών ή μήπως κάτι άλλο; Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα, όταν μια γειτόνισσά του τον ανακάλυψε γεμάτο αίματα. Και κάπως έτσι αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του δολοφόνου.
Κινούμενος μέσα στον εφιαλτικό κόσμο των φυλακών του Ναυπλίου, ο Λαγωνάρης αντιμετώπισε για μια ακόμα φορά τον φθόνο και την αντιζηλία - αυτήν τη φορά από τους συγκρατούμενούς του του. Για τους Μανιάτες κρατούμενους ήταν θέμα γοήτρου να τους ξεπερνά ο Λαγωνάρης σε αριθμό θυμάτων, ο οποίος μέσα στη φυλακή σκότωσε ακόμα έναν κι έτσι τα θύματά του έγιναν 16, γι' αυτό και πολλοί τον αποκαλούν «καπετάν 16». Αυτοί οι άνθρωποι έβαλαν σκοπό να τον εξοντώσουν, καθώς ίσως το 16ο θύμα του ήταν Μανιάτης. Το πέτυχαν μέσα του κουρέα των φυλακών, ο οποίος τον τραυμάτισε θανάσιμα με ξυράφι.
2024, η τραγική αυτή ιστορία στη μικρή οθόνη
Πριν από λίγες μέρες, στις 22 Ιανουαρίου, το φρικτό αυτό έγκλημα απέκτησε εικόνα υπό τη σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια, ο οποίος εμπνεύστηκε από την αληθινή ιστορία των Κυθήρων. Μια σπουδαία παραγωγή διεθνών προδιαγραφών στην COSMOTE TV, που από τα πρώτα κιόλας επεισόδια έχει καθηλώσει το κοινό, το οποίο μιλά για την εξαιρετική σκηνοθεσία και εικόνα της σειράς, καθώς και για την ανατριχιαστική αποτύπωση των γεγονότων που έλαβαν χώρα εκείνη την εποχή κι έμειναν για πάντα στην ιστορία.
Το σενάριο υπογράφει η Μιρέλλα Παπαοικονόμου και η Κάτια Κισσονέργη, ενώ στον ρόλο του Αντώνη βλέπουμε τον Πάνο Βλάχο, τον οποίο πλαισιώσει ένα καστ επιτυχημένων ηθοποιών, όπως οι Αθηνά Τσιλύρα, Θοδωρής Κατσαφάδος, Μαρίνα Ψάλτη και Κώστας Φλωκατούλας. Οι πάντες κάνουν λόγο για τις μοναδικές ερμηνείες τους, μεταφέροντάς μας τόσο φυσικά στον περασμένο αιώνα, ενώ τα κοστούμια είναι ένα bonus που μας βάζει ακόμα περισσότερο στο κλίμα.
Ο ίδιος ο σκηνοθέτης, δήλωσε μιλώντας για τη σειρά: «Είναι μια ιστορία η οποία συνέβη πριν από 115 χρόνια περίπου και για εμένα, σε κοινωνικό επίπεδο, παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ. Αυτό που πήρα από τη σειρά είναι το πώς εμείς μετατρέπουμε τους συνανθρώπους μας σε τέρατα και, όταν αυτά απασφαλίσουν και μας χτυπήσουν κάποια στιγμή, αναρωτιόμαστε τι κάναμε εμείς οι καημένοι για να μας αξίζει να μας κάνει αυτό το πράγμα το τέρας, όταν εμείς οι ίδιοι με τη συμπεριφορά μας έχουμε συνεισφέρει στις συνθήκες της εκτροπής των συνανθρώπων μας. Το βλέπουμε να γίνεται, βλέπουμε θύματα να ενοχοποιούνται, ακούς ότι μια γυναίκα βιάστηκε ένα βράδυ έξω απ’ το μπαρ και η πρώτη ερώτηση είναι τι δουλειά είχε στο μπαρ με κόκκινη φούστα. Και νομίζω ότι κάτι τέτοιο λέει η ιστορία, πώς ενώ ένας άνθρωπος έχει πολύ καλή πρόθεση, και όλοι τριγύρω του έχουν καλές προθέσεις, συγκλίνουν οι ενέργειες στο να γίνει κάτι κακό. Το πρόβλημα είναι στο πώς στέκονται οι άνθρωποι αφού γίνει το κακό. Αυτός για μένα ήταν ο πυρήνας, (ο λόγος) που ήθελα να μοιραστώ αυτή την ιστορία με τον κόσμο».
Info: Η σειρά έξι επεισοδίων προβάλλεται στην COSMOTE CINEMA 1HD κάθε Δευτέρα στις 23:00.
Δείτε το trailer:
Πληροφορίες: Μηχανή του χρόνου, kythiraika.gr