fbpixel

Search icon
Search
Γιώργος Λάνθιμος: Ο Έλληνας σκηνοθέτης που λατρεύει το Hollywood
LIFE & CAREER

Γιώργος Λάνθιμος: Ο Έλληνας σκηνοθέτης που λατρεύει το Hollywood

Με αφορμή την πρόσφατη επιτυχία του Poor Things ρίχνουμε φως στις διάφορες πτυχές της ζωής του


Το όνομά του έχει γραφτεί παντού εδώ και μερικούς μήνες, που η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου έχει πάρει τον δρόμο για τις κινηματογραφικές αίθουσες. Το Poor Things με πρωταγωνίστρια και παραγωγό την ηθοποιό Emma Stone πέρα από διθυραμβικές κριτικές απέσπασε ήδη τη Χρυσή Σφαίρα για την σκηνοθεσία αλλά του Α' Γυναικείου Ρόλου για την Stone.  

6-zD2P6.jpg
Παρόλα αυτά, ο Γιώργος Λάνθιμος δεν βρέθηκε δια μαγείας στις λίστες των υποψηφίων στα σημαντικότερα κινηματογραφικά βραβεία του Hollywood.

Ο Γιώργος Λάνθιμος μεγάλωσε στην Αθήνα. Ο πατέρας του είναι ο μπασκετμπολίστας Αντώνης Λάνθιμος που έπαιζε με το Παγκράτι και την Εθνική την εποχή του '60- '70. Σπούδασε σκηνοθεσία για κινηματογράφο και τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου στην Αθήνα. Από το 1995 έχει σκηνοθετήσει ταινίες, θεατρικά έργα, videodance, βίντεο κλιπ και αρκετές τηλεοπτικές διαφημίσεις. Ήταν επίσης μέλος της δημιουργικής ομάδας που σχεδίασε την έναρξη και τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, ενώ τελείωνε και την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Κινέττα». Σήμερα ζει στο Λονδίνο. 

3-ZF6Sy.jpg

Ο Έλληνας σκηνοθέτης ξεκίνησε πριν χρόνια την κινηματογραφική του καριέρα και πιο συγκεκριμένα το 2001, όταν έκανε το ντεμπούτο του στην ταινία «Ο καλύτερος μου φίλος» που σκηνοθέτησε μαζί με τον Λάκη Λαζόπουλο. Στη συνέχεια ακολούθησε το 2005 η «Κινέττα» και αργότερα ήρθε η διεθνής αναγνώριση, με την ταινία «Κυνόδοντας» το 2009, που του εξασφάλισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ και του άνοιξε τον δρόμο για μία λαμπρή καριέρα παγκοσμίως, ακολουθώντας ο «Αστακός» το 2015, το "The Favorite" το 2018 αλλά και το "Poor Things" το 2024.

Συνεργασίες-«Όνειρο»

Το 2005 ο Γιώργος Λάνθιμος κυκλοφόρησε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Κινέττα» με πρωταγωνιστές τους Ευαγγελία Ράντου, Άρη Σερβετάλη και Κώστα Ξυκόμηνο. Η Κινέττα είναι ένα ήρεμο θέρετρο, όπου τον χειμώνα ζουν μετανάστες εργάτες. Ένας μυστικός αστυνομικός παθιασμένος με τα αυτοκίνητα, τα κασετόφωνα και τις Ρωσίδες, ερευνά μία σειρά από δολοφονίες που έγιναν πρόσφατα στην περιοχή. Επιστρατεύει, λοιπόν, τη βοήθεια ενός υπαλλήλου φωτογραφείου, ενός μοναχικού τύπου, που πραγματοποιεί παράλληλα και βιντεοσκοπήσεις, ενώ μια νεαρή καθαρίστρια ξενοδοχείου, υποδύεται τα θύματα. Τέσσερα χρόνια μετά, ο Γιώργος Λάνθιμος θα επιστρέψει με την ταινία που θα τον καθιερώσει τόσο στο ελληνικό όσο και στο διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα, τον «Κυνόδοντα». Σε αυτή την ταινία συνεργάστηκε με τους Χρήστο Στέργιογλου, Μισέλ Βάλεϊ, Αγγελική Παπούλια, Χρήστο Πασσαλή, Μαίρη Τσώνη και Άννα Καλαϊτζίδου. Δύο χρόνια μετά την προβολή του «Κυνόδοντα», ο Έλληνας σκηνοθέτης επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία «Άλπεις». Αυτή τη φορά η νέα του ταινία θα επιλεγεί από το Φεστιβάλ της Βενετίας, ενώ στην ταινία συνεργάστηκε με τους ηθοποιούς Ariane Labed, Αγγελική Παπούλια και Άρης Σερβετάλης.

2-FgbSK.jpg

Μετά τον "Κυνόδοντα" και τις "Άλπεις" επέστρεψε με μια αλληγορική και ρομαντικά σκληρή ιστορία που διαδραματίζεται στην ταινία «Αστακός». Εκεί φυσικά συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του Hollywood, τους Colin Farell, Rachel Weisz, Olivia Colman, Léa Seydoux και με τη σύζυγό του, Ariane Labed. H συνεργασία του με τον Colin Farell συνεχίστηκε και στην επόμενη ταινία του, «Ο θάνατος του Ιερού Ελαφιού» το 2017, ενώ το cast απογειώθηκε με την μοναδικά υπέροχη Nicole Kidman. Στην ταινία, "The Favourite", ο ίδιος κράτησε τις συνεργασίες του με τις Rachel Weisz και Olivia Colman, αλλά και απέκτησε μια νέα στενή φιλία - θα την χαρακτήριζε κανείς - πλέον με την ηθοποιό Emma Stone, με την οποία ένωσαν τις δυνάμεις τους και φέτος, στο "Poor Things", εκπλήσσοντας κοινό, Ακαδημία και κριτικούς.

Ζηλευτές Διακρίσεις 

Το 2009, η ταινία «Κυνόδοντας» κέρδισε το βραβείο "Prix Un Certain Regard" στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών του ίδιου έτους. Στις 25 Ιανουαρίου 2011 ανακοινώθηκε πως η ταινία είναι υποψήφια και για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2010. Στις 10 Σεπτεμβρίου 2011 τιμήθηκε με το Βραβείο Osella Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ της Βενετίας για την ταινία «Άλπεις», ενώ το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο Κριτών του Φεστιβάλ Καννών για την ταινία «Ο Αστακός» και το 2018 με τον Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας, για την ταινία «Η Ευνοούμενη» ("The Favorite"). Η συγκεκριμένη ταινία, προτάθηκε επίσης από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για 10 Όσκαρ ανάμεσα στα οποία αυτό της καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας για τον Έλληνα σκηνοθέτη, καλύτερου σεναρίου και καλύτερου πρώτου και δεύτερου γυναικείου ρόλου. Κέρδισε το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Ολίβια Κόλμαν. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2023, απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας, για την ταινία "Poor Things", ενώ μόλις προχθές απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη κωμωδία ή μιούζικαλ της χρονιάς για την ίδια ταινία.