Το κραγιόν θεωρείται ένα από τα αγαπημένα καλλυντικά -αν όχι το πιο αγαπημένο- των γυναικών εδώ και αιώνιες. Για την ακρίβεια, εδώ και 5000 χρόνια, αφού πιστεύεται πως οι αρχαίοι Σουμέριοι ήταν ο λαός που το ανακάλυψε, σπάζοντας πολύτιμους λίθους και απλώνοντας τη χρωματιστή σκόνη τους στο πρόσωπο και κυρίως στα χείλη. Από τότε μέχρι σήμερα βέβαια, αυτό το makeup staple προϊόν έχει εξελιχθεί πάρα πολύ, τόσο στη σύσταση, όσο και στη συσκευασία και τη χρωματική παλέτα, και έχει αφήσει το στίγμα του στην ιστορία, όντας το σύμβολο της γυναικείας επανάστασης στις αρχές του 19ου αιώνα. Δικαιωματικά απέκτησε μάλιστα και τη δική του παγκόσμια ημέρα, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Ιουλίου.
Προς τιμήν λοιπόν του λατρεμένου μας κραγιόν, ψάξαμε και βρήκαμε 12 περίεργα αλλά αληθινά facts γι' αυτό, τα οποία θα όχι μόνο θα σας εντυπωσιάσουν αλλά και θα εμπλουτίσουν τις beauty γνώσεις σας. Ανακαλύψτε τα!
Η επανάσταση του κραγιόν
Το ξεκίνημα της δεκαετίας του 1910 σηματοδοτήθηκε από τις πορείες των Σουφραζετών, ενός κινήματος υπέρ του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες. Με σύνθημα "Vote For Women", "Ψήφος για τις Γυναίκες" στα ελληνικά, χιλιάδες φεμινίστριες ανά τον κόσμο ξεχύθηκαν στους δρόμους με στόχο να ακουστεί η φωνή τους. Στο μεγάλο συλλαλητήριο του 1912 στη Νέα Υόρκη δε, οι γυναίκες, με πρωτοπόρες τις Elizabeth Cady Stanton και Charlotte Perkins Gilman, έβαψαν τα χείλη τους προς ένδειξη χειραφέτησης.
Στην Αρχαία Ελλάδα
Οι αρχαίοι Έλληνες φαίνεται πως είχαν ψηφίσει έναν νόμο ο οποίος υποχρέωνε όλες τις πόρνες της εποχής να φορούν απαραίτητα κραγιόν όταν κυκλοφορούσαν στην πόλη προκειμένου να μην «εξαπατούν» τους άντρες. Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, τα χρωματιστά χείλη δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή ανάμεσα στους ευκατάστατους πολίτες της χώρας.
When In Rome
Σε αντίθεση με την αρχαία Ελλάδα, στην αρχαία Ρώμη το κραγιόν ήταν ένδειξη πλούτου. Κάθε πλούσια κυρία της εποχής μάλιστα είχε τη δική της cosmatae, ομάδα επαγγελματιών hairstylists και makeup artists, οι οποίοι μεταξύ άλλων της εφάρμοζαν και το κραγιόν σε καθημερινή βάση. Κάτι σαν το σημερινό #glamsquad των stars φανταστείτε.
Σύμβολο status στην αρχαία Αίγυπτο
Ένδειξη εξουσίας και status θεωρούνταν και στην αρχαία Αίγυπτο το κραγιόν, τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες. Το μοβ magenta, το σκούρο μπλε, το πορτοκαλί και το κόκκινο συγκαταλέγονταν στα αγαπημένα χρώματα των Αιγυπτίων. Όσο για τον τρόπο εφαρμογής, τη θέση των τωρινών tubes κατείχαν τότε βρεγμένα ξυλάκια δέντρων.
Το πρώτο kiss-proof κραγιόν
Αν στο νεσεσέρ σας αυτή τη στιγμή έχετε ένα μακράς διάρκειας κραγιόν, το οφείλετε στην χημικό Hazel Bishop, η οποία εφηύρε την πρώτη kiss-proof φόρμουλα όσο δούλευε σε ένα δερματολογικό εργαστήριο μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Το υπέροχο μακράς διάρκειας κραγιόν της Hazel Bishop μένει στα χείλη μέχρι να το βγάλετε» έλεγε ένα από τα πολλά πρωτοσέλιδα της εποχής.
Booster ηθικού στον Παγκόσμιο Πόλεμο
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η παραγωγή καλλυντικών είχε σταματήσει... με μια εξαίρεση. Ναι, καλά το μαντέψατε, το κραγιόν συνέχισε να κατασκευάζεται κανονικά, αφού ο Winston Churchill πίστευε ότι εξυψώνει το ηθικό των πολιτών.
Η μαγική θεραπεία της βασίλισσας Ελισάβετ
Στην Αγγλία του 1500, πιστεύονταν πως το κραγιόν, πέρα από καλλωπιστικές, είχε μαγικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Μεγάλη υποστηρίκτρια αυτής της άποψης ήταν η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία φήμες λένε ότι όταν πέθανε είχε μισό εκατοστό κραγιόν πάνω στα χείλη της.
Η απαγόρευση της Elizabeth Taylor
«Βάλτε ένα ποτό, φορέστε ένα κραγιόν και συγκροτήστε τον εαυτό σας» είχε πει η Elizabeth Taylor. Η διάσημη αυτή φράση της βέβαια φαίνεται πως δεν ίσχυε και για τις συμπρωταγωνίστριές της, στις οποίες είχε απαγορεύσει να φοράνε κόκκινο κραγιόν στο γύρισμα.
Η αλματώδης εξέλιξη στα συστατικά
Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ από ποια συστατικά φτιάχνεται το αγαπημένο σας κραγιόν; Στις προηγούμενες δεκαετίες πάντως οι lip rouge συνθέσεις αποτελούνταν κυρίως από ζωικό λίπος, ιδρώτα προβάτου, βόειο μυελό των οστών και λέπια ψαριού. Τα τελευταία συνεχίζονται να χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα για λάμψη.
Staring contest
Οι άντρες έχουν την τάση να εστιάζουν στο στόμα μιας γυναίκας για περισσότερο χρονικό διάστημα όταν αυτή φοράει κραγιόν, συμπέρανε το Πανεπιστήμιο του Manchester. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι άντρες κοιτούσαν το κόκκινο κραγιόν για 7,3 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο, το ροζ για 6,7, ενώ τα γυμνά χείλη για μόλις 2,2.
Το πιο ακριβό κραγιόν του κόσμου
Τον τίτλο του πιο ακριβού κραγιόν στον κόσμο κατέχει το KissKiss Gold and Diamonds Lipstick της Guerlain, το οποίο κοστίζει $62,000. Τα 110 γραμμάρια χρυσού 18 καρατίων και τα 199 διαμάντια που συνθέτουν την πολυτελή συσκευασία του δικαιολογούν απόλυτα το price tag του. Να σημειωθεί πάντως πως είναι refillable και ότι σε περίπτωση που το αγοράσετε και σας τελειώσει, πληρώνετε μόνο το καινούριο κραγιόν και όχι τη συσκευασία.
Τα ετήσια έξοδα μιας γυναίκας σε κραγιόν
Σύμφωνα με έρευνες, η μέση γυναίκα ξοδεύει περίπου $15,000 σε μακιγιάζ σε όλη τη διάρκεια της ζωής της. Τι ποσοστό από αυτά αντιστοιχεί στα κραγιόν; Το εντυπωσιακό ποσό των $1,780! Wow!
Φωτογραφία εξωφύλλου: Καμπάνια Rouge Dior του οίκου Dior με πρωταγωνίστρια τη Natalie Portman