fbpixel

Search icon
Search
10+1 στιγμές της ΔΕΘ που έμειναν στην ιστορία
CITY VIBES

10+1 στιγμές της ΔΕΘ που έμειναν στην ιστορία

Τα σημεία-σταθμοί που έχουν μείνει «ανεξίτηλα» και όρισαν την εξέλιξη του θεσμού


Βρισκόμαστε μια «ανάσα» πριν την έναρξη της φετινής ΔΕΘ, η οποία προβλέπεται γεμάτη εκπλήξεις. Συγκεκριμένα, φέτος η διοργάνωση έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα από τις 11 έως τις 19 Σεπτεμβρίου, ενώ μέχρι τότε αξίζει να θυμηθούμε μερικές από τις πιο εμβληματικές στιγμές, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν μείνει αξέχαστες κι έχουν ορίσει την ιστορία της διοργάνωσης.

2021 - Τhe time is now

Η ΔΕΘ θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη Έκθεση που θα διοργανωθεί στην Ευρώπη το 2021 και θα θέσει τον οργανωτικό πήχη για όλες τις ανάλογες εκδηλώσεις. Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα με κεντρικό θεματικό άξονα το τρίπτυχο Παρελθόν - Παρόν- Μέλλον στο πλαίσιο και της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Θα επιδιώξει να συνεισφέρει στον επαναπροσδιορισμό των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας, να τονώσει την ιστορική της μνήμη και να φέρει κοντά τον πολίτη με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες και τεχνολογίες, τις καινοτομίες, αλλά και την ελληνική παραγωγή.

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε ένα συνοπτικό ημερολόγιο με γεγονότα που «σημάδεψαν» την πορεία της ΔΕΘ-HELEXPO που μετρά 85 χρόνια διοργανώσεων από το 1926!

1926: Ο Νικόλαος Γερμανός ανοίγει τις πόρτες της πρώτης Έκθεσης

Πίσω στη δεκαετία του '20 και συγκεκριμένα στο 1926, η ΔΕΘ ανοίγει τις πύλες της στο κοινό, με οικοδεσπότη τον Νικόλαο Γερμανό. Στο πεδίο του Άρεως, στην περιοχή Στρατηγείο, ο κόσμος καταφθάνει και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 7.000 τ.μ., 600 εκθέτες και 100.000 επισκέπτες. Ένα καινοτόμο event για τα δεδομένα της εποχής, που απασχόλησε Θεσσαλονικείς και μη.

1930.jpg
5η ΔΕΘ, αρχείο ΔΕΘ

1930: Οι εκθέτες ολοένα και αυξάνονται

Οι εκθέτες διπλασιάζουν τον αριθμό τους και φτάνουν σχεδόν τους 2.436. Η απόπειρα «τορπιλισμού» της ΔΕΘ από τους βιομηχάνους της Παλαιάς Ελλάδας, όταν ο πρόεδρος των Βιομηχάνων Αθηνών – Πειραιώς, Α. Χατζηκυριάκος εξέδωσε εμπιστευτική εγκύκλιο, προτρέποντας τα μέλη να απόσχουν από τη ΔΕΘ, λόγω ανάγκης «ανταγωνισμού δια παντός μέσου», αποτυγχάνει.

1939: Τελευταία έκθεση στο πεδίο του Άρεως

Λίγο πριν φύγει η δεκαετία του '30, το 1939 συγκεκριμένα, πραγματοποιείται η τελευταία ΔΕΘ στο πεδίο του Άρεως. Παράλληλα, οι εργασίες για την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων προχωρούν κανονικά. Η Γερμανία συμμετέχει στην έκθεση τη στιγμή που έχει ήδη εισβάλει στην Πολωνία, ενώ τα στρατεύματα του Μουσολίνι αποβιβάστηκαν στην Αλβανία το Πάσχα. Ένα βήμα πριν από τον πόλεμο...

1941-1950: Η περίοδος της Κατοχής

Μια δεκαετία που άλλαξε ολοκληρωτικά τα δεδομένο σε ολόκληρο το πανελλήνιο. Την περίοδο της Κατοχής, οι Γερμανοί χρησιμοποιούν τα περίπτερα της ΔΕΘ σαν αποθήκες, ενώ πριν αποχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη ανατινάζουν τα κτίρια της. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, οι καταστροφές που προξένησαν οι Γερμανοί κατά την αποχώρησή τους από την πόλη και ο εμφύλιος που ακολούθησε διακόπτουν τη λειτουργία της Έκθεσης για 10 ολόκληρα χρόνια, από το 1941 μέχρι το 1950.

1954: Ο συγκλονιστικός ιπτάμενος Ολλανδός

Αφήνοντας το κοινό άφωνο, το 1954 ο ιπτάμενος Ολλανδός μένει στην ιστορία, τη στιγμή που το Αμερικανικό περίπτερο παρουσιάζει το πρώτο κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης με αφορμή την «πτήση» του ανθρώπου, η οποία καταγράφηκε από τις κάμερες της εποχής. Οι θεατές βλέπουν για πρώτη φορά τον εαυτό τους στο γυαλί.

shutterstock-1178850295.jpg

1960: Ξεκινάει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Μπήκαμε στο 1960, όταν ξεκίνησε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ιδέα του Λίνου Πολίτη και του Παύλου Ζάννα, που υιοθετήθηκε αμέσως από την ΔΕΘ. Η 25η ΔΕΘ δεν έχει πια τα περίπτερα Α’, Β’ κι Εθνικής Παραγωγής, που έχουν γκρεμιστεί για να χτιστεί στη θέση τους το «Αλεξάνδρειο Μέλαθρον». Εκείνες τις μέρες στην Έκθεση μπορούσε κανείς να συναντήσει «ιερά τέρατα» της ελληνικής τέχνης, όπως ο Στρατής Μυριβήλης, η Κατίνα Παξινού, η Τζένη Καρέζη, ο Δημήτρης Χορν και η Αλίκη Βουγιουκλάκη.

1970: Ο πύργος του ΟΤΕ ολοκληρώνεται

Για πρώτη φορά στα χρονικά, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τον πύργο του ΟΤΕ ολοκληρωμένο, ενώ πολλά μεγάλα ονόματα της εγχώριας και διεθνούς μουσικής σκηνής συναρπάζουν το κοινό με τις συναυλίες τους: Olympians, Al Bano, Romina Power, Idols κ. ά.

1988: Η αλλαγή στη διάρκεια της έκθεσης

Στα τέλη του '80, η διάρκεια της έκθεσης μειώνεται κατά 10 ημέρες. Με τη μείωση φτάνει στα χρονικά όρια των μεγάλων ευρωπαϊκών εκθέσεων με ενίσχυση του εμπορικού και εξαγωγικού χαρακτήρα της.

1994: Μια σημαντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας

Στην 59η ΔΕΘ, υπογράφεται μια σημαντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Συγκεκριμένα, οι δύο χώρες εκδήλωσαν την πρόθεση τους για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Τα εγκαίνια γίνονται στο νέο Βελλίδειο από τον Ανδρέα Παπανδρέου που δηλώνει ότι αισθάνεται Θεσσαλονικιός.

teyxos7.jpg
52η ΔΕΘ, αρχείο ΔΕΘ

2001: Η τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ

Η τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ «παγώνει» το επιχειρηματικό κλίμα στην έκθεση και το Αμερικανικό περίπτερο κλείνει και ανοίγει ξανά έπειτα από τρεις ημέρες με αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Όλοι μένουν συγκλονισμένοι απέναντι στο απίστευτο γεγονός.

2008: Τιμώμενη χώρα η Ιταλία

Μπορεί οι ΗΠΑ να απουσιάζουν μιας και θεωρούν πως υπάρχει μειωμένο εμπορικό ενδιαφέρον, αλλά η Ιταλία γίνεται η τιμώμενη χώρα της διοργάνωσης. Οι Spandieratori, οι μεσαιωνικοί σημαιοφόροι της Τοσκάνης, παρελαύνουν στην Τσιμισκή, τη στιγμή που οι βενετσιάνικες γόνδολες πλέον στον Θερμαϊκό, παρουσιάζοντας ίσως μια από τις πιο εντυπωσιακές θεματικές στην ιστορία της.