fbpixel

Search icon
Search
Χάνετε τον έλεγχο με το φαγητό και δε γνωρίζετε γιατί;
WELLNESS

Χάνετε τον έλεγχο με το φαγητό και δε γνωρίζετε γιατί;

Αυτοί είναι οι πιο συχνοί λόγοι


Οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας κινούνται γρήγορα, οι υποχρεώσεις του σπιτιού, η πίεση και η ένταση στη δουλειά, ο ελάχιστος χρόνος για τον εαυτό μας, και άλλα πολλά αποτελούν ευάλωτους παράγοντες που συχνά μας επηρεάζουν ως προς την σχέση μας με το φαγητό. Η διατροφή στη ζωή μας είναι απαραίτητη όχι μόνο για ένα ομαλό βάρος αλλά και για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, εισπράττοντας τα πρέπον συστατικά. Πολλές φορές, όμως μπορεί να χάνουμε τον έλεγχο, καταναλώνοντας τροφές που δεν είναι οι κατάλληλες αλλά και αποφεύγοντας κάποιες ωφέλιμες. 

Πότε όμως αποσυντονιζόμαστε από την προσπάθεια μας να διατηρήσουμε μια υγιεινή ρουτίνα; Μερικές από τις συνήθειες που έχουμε ορίσει στο μυαλό μας ως «σωστές» επηρεάζουν σημαντικά τις διατροφικές μας επιλογές. Διαβάζοντας παρακάτω θα ανακαλύψετε τους βασικούς λόγους, οι οποίοι δρουν αρνητικά αναφορικά με τη σχέση μας με το φαγητό.

16419466714-771e5113a9-b.jpg

1. Όταν ξεκινάμε ένα διατροφικό πρόγραμμα είναι αναμενόμενο πως θα υπάρξουν ημέρες παρορμητισμού. Σίγουρα, στους περισσότερους θα έχει συμβεί να μην μπορούν να αντισταθούν και να επιλέξουν το αγαπημένο τους πιάτο για να ικανοποιήσουν για λίγο τη γευστική τους παλέτα. Σας έχει τύχει, όμως, έπειτα από αυτό να παρατήσετε την προσπάθειά σας; Η απάντηση του μεγαλύτερου ποσοστού είναι ναι. Μετά την κατανάλωση κάποιου τροφίμου με παραπάνω θερμίδες, χάνεται η δύναμη της προσπάθειας, με αποτέλεσμα να ξανά επιστρέφετε στις παλιές σας συνήθειες.

2. «Από Δευτέρα»… η πιο τακτική φράση για όσους δεν τολμούν να ξεκινήσουν το διατροφικό τους πλάνο. Είναι φυσικό επόμενο να μην μπορείτε να κοντρολάρετε τους εαυτούς σας ως προς το φαγητό, τη στιγμή που συνεχώς αναβάλλετε την «υγιεινή διατροφή», επειδή σήμερα επιθυμείτε να φάτε κάτι άλλο. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που επαναλαμβάνεται συνεχώς.

3. Από την άλλη, υπάρχει και η κατηγορία των ανθρώπων που γίνονται πολύ αυστηροί, βάζοντας πολλούς περιορισμούς, οι οποίοι ανεξάρτητα από το ότι είναι ακατόρθωτοι είναι συχνά και λανθασμένοι, αφαιρώντας όλα όσα τους αρέσουν. Η άσκηση τέτοιας πίεσης λειτουργεί αντίθετα τόσο στο μυαλό όσο και στον οργανισμό μας. Με το να μας τιμωρούμε για το τι τρώμε, σιγά σιγά η ψυχολογία μας δεν το αντέχει, συνεπώς οδηγούμαστε σε υπερκατανάλωση και ακραίες συμπεριφορές.

4. Ο ορισμός των προϊόντων με ταμπέλες «απαγορευμένα» - « υγιεινά» σύμφωνα με τα δικά μας γούστα, σίγουρα δεν μας βοηθάει στο να διατηρούμε μια ισορροπία στα γεύματά μας. Εάν δεν είμαστε ειδικοί επί του θέματος, δε μπορούμε να γνωρίζουμε τις σωστές ή όχι τροφές για τον οργανισμό μας. Επομένως είναι αδύνατον να ελέγξουμε το φαγητό και να το περιορίσουμε σε υγιεινά πλαίσια, καθώς σχεδόν πάντοτε κατέχουμε μια λάθος εντύπωση και καταλήγουμε να επιλέγουμε όλα εκείνα που μας προκαλούν τα τελείως αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που στοχεύουμε.

b7a0d31f555ebf2889a9297ee0e0e124.jpg

Προκειμένου να χτίσετε μια υγιή σχέση με το φαγητό οφείλετε να δείξετε υπομονή και την ανάλογη εμπιστοσύνη στους εαυτούς σας, αλλά και στους διατροφολόγους. Η συναισθηματική φόρτιση που νιώθουμε «χτυπάει» σε αυτό ακριβώς το θέμα. Το μυαλό μας επηρεάζει απόλυτα τις διατροφικές μας συνήθειες, καθώς όλα ξεκινούν από εκεί. Οι λόγοι που προαναφέρθηκαν είναι οι πιο γνωστοί, οι οποίοι με λίγη προσοχή παραπάνω και προσπαθώντας να επικεντρωθείτε στο στόχο σας, το μόνο βέβαιο είναι πως βήμα-βήμα θα τους αποβάλλετε από την ζωή σας. Βέβαια, το μυστικό που κρύβεται σε μια επιτυχημένη υγιής διατροφή είναι αναμφίβολα η θέληση.