fbpixel

Search icon
Search
Writing Therapy: Γιατί είναι η θεραπεία-«κλειδί» για την ψυχική υγεία του 2023;
PSYCHOLOGY

Writing Therapy: Γιατί είναι η θεραπεία-«κλειδί» για την ψυχική υγεία του 2023;

Να θυμάστε, δεν είναι το ίδιο όπως το να κρατάτε ημερολόγιο


Η γραπτή θεραπεία ή αλλιώς όπως προείπαμε στον τίτλο το "Writing Therapy", είτε ως ατομική πρακτική είτε σε συνεργασία με έναν ειδικό γιατρό ψυχικής υγείας, αποτελεί εδώ και λίγο καιρό ένα ισχυρό εργαλείο για να ξεδιπλώσουμε και να κατανοήσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Μερικές φορές μπορεί να νιώθουμε ότι οι εξελίξεις στις τεχνικές θεραπείας της ψυχικής υγείας δεν μας ταιριάζουν, παρόλα αυτά η πρόσφατη αύξηση του ενδιαφέροντος γύρω από τη θεραπεία γραφής μοιάζει αναζωογονητικά γειωμένη και παλιάς σχολής.

First things first 

Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που συνδέουν την καταγραφή των σκέψεων και των συναισθημάτων μας με τη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους, της κατάθλιψης και του στρες. Που αλλού θα μπορούσαμε να είμαστε ο πιο αφιλτράριστος, αυθεντικός εαυτός μας; Η δημιουργία αυτού του «χώρου», όπου μπορούμε να είμαστε ευάλωτοι, μπορεί να είναι ακριβώς η μορφή θεραπείας που χρειάζεστε για να επεξεργαστείτε τα επίμονα συναισθήματα άγχους, κατάθλιψης ή κάποιου τραύματος κατά τη διάρκεια συνεδριών με τον ψυχολόγο σας. 

hannah-olinger-8esrc43qdro-unsplash.jpg

Τι είναι λοιπόν, η συγγραφική θεραπεία;

Είναι το να γράφουμε για ένα συγκεκριμένο τραύμα ή συναίσθημα υπό την καθοδήγηση ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας. Εάν είμαστε σε θέση να καταγράψουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας και στη συνέχεια να τα επεξεργαστούμε προφορικά με έναν θεραπευτή, εμπλέκουμε πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου μας στη διαδικασία της θεραπείας μας. Ακόμη και αν ένας ασθενής εμπιστεύεται πλήρως τον θεραπευτή του, αυτή, εξακολουθεί να αποτελεί μια βαθιά ευάλωτη πράξη. Θυμηθείτε ότι η γραφή προσφέρει έναν ασφαλή «χώρο» όπου είμαστε ελεύθεροι να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς.

Επιπλέον, επειδή γράφετε με κάποιον, δεν σημαίνει ότι γράφετε για κάποιον. Δεν είναι τόσο η ίδια η πράξη καθαυτή, όσο το να βγάλετε τα συναισθήματά σας από το σώμα σας και να τα γράψετε στο χαρτί. Πολλές φορές, οι ψυχοθεραπευτές δίνουν στους ασθενείς ένα απλό λευκό χαρτί χωρίς γραμμές, ώστε να καταγράψουν ό,τι εκείνοι θέλουν, ενώ δεν χρειάζεται να είναι σε πεζό λόγο. Θα πρέπει πραγματικά οδηγεί στην απελευθέρωση. Είναι ένα ξέσπασμα σκέψεων και συναισθημάτων που επιτρέπει μια εμπειρία απευαισθητοποίησης από κάτι που αποτελούσε παλιότερα μια συνεχή ανοικτή πληγή...

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της συγγραφικής θεραπείας και του ημερολογίου;

Η γραφοθεραπεία δεν είναι το ίδιο με την καταγραφή ενός ημερολογίου. Ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο γράφει το δεύτερο μπορεί να ποικίλλει ευρέως - μπορεί να γράφετε για τις λεπτομέρειες της ημέρας σας, να το χρησιμοποιείτε για να αναστοχαστείτε τα γεγονότα του παρελθόντος ή για τους στόχους που ελπίζετε να υλοποιήσετε για το μέλλον. Μερικές φορές οι άνθρωποι γράφουν ημερολόγιο μόνο για να προβληματιστούν. Η συγγραφική θεραπεία από την άλλη είναι πιο στοχευμένη, εξερευνώντας στοιχεία της ζωής μας που έχουν μεγαλύτερη επίδραση πάνω μας. Επίσης, είναι σημαντικό η θεραπεία γραφής να γίνεται με την υποστήριξη ενός θεραπευτή (σε αντίθεση με την ημερολογιακή καταγραφή, η οποία γίνεται συνήθως μεμονωμένα). Όταν ανοίγεις μια συναισθηματική πληγή, κάποιος πρέπει να είναι εκεί ως θεραπευτής. 

sixteen-miles-out-0i75875srvu-unsplash.jpg

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία;

Η γραφή μπορεί να μας βοηθήσει να σταματήσουμε να αναπολούμε ένα οδυνηρό γεγονός ή μια κατάσταση, δίνοντάς μας ένα μέσο για να τα βγάλουμε όλα προς τα έξω. Το να τα αφήνουμε όλα αυτά πάνω στη σελίδα μπορεί να προσφέρει αυτό το επιπλέον "closure" που χρειαζόμαστε για να σταματήσουμε τους επαναλαμβανόμενους κύκλους σκέψης. Μια έρευνα δείχνει ότι το γράψιμο μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει στην επανασύνδεση του εγκεφάλου σας.

Με άλλα λόγια, βοηθά τον εγκέφαλό σας να μεταφέρει μια εμπειρία από το ωμό συναίσθημα στη λογική σκέψη. Όταν βιώνουμε κάτι, αυτό πραγματοποιείται στο πίσω μέρος του εγκεφάλου μας μέσω του αισθητηριακού μεταιχμιακού συστήματος, λέει η Haigh. Στη συνέχεια το μεταφέρουμε προς τα εμπρός στην αμυγδαλή, όπου βρίσκονται πολλά από τα συναισθήματά μας. Οι τραυματικές εμπειρίες παραμένουν εκεί, δημιουργώντας ισχυρές συναισθηματικές αντιδράσεις όταν ενεργοποιούνται. Η γραφοθεραπεία μετακινεί αυτή την εμπειρία στον μετωπιαίο φλοιό, όπου βρίσκεται η εκτελεστική μας σκέψη, η λειτουργία και η επεξεργασία. 

sixteen-miles-out-3zvhsfizyme-unsplash.jpg

Πώς να κάνετε θεραπεία γραφής

Ξεκινήστε συνεδρίες με έναν ψυχοθεραπευτή ή ψυχολόγο. Η συγγραφή μπορεί να αναδείξει ιδιαίτερα συναισθήματα και σωματικές αισθήσεις, όποτε θα ήταν καλύτερο να έχετε έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία που μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε ό,τι σας προκύψε. Υπάρχει επίσης κάτι τόσο ισχυρό στο να έχεις ένα έμπιστο άτομο να είναι μάρτυρας της ιστορίας σου και να σε αγαπάει και να σε στηρίζει μέσα από αυτή, ό,τι κι αν συμβεί. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ντροπής που νιώθουν οι ασθενείς για τις τραυματικές εμπειρίες.

Για να εξασκηθείτε στην εκφραστική γραφοθεραπεία, ο θεραπευτής σας μπορεί να ξεκινήσει βάζοντάς σας να γράφετε για ένα χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της τακτικής σας συνεδρίας. Μπορεί να ξεκινήσετε με ένα χρονικό διάστημα 5 λεπτών και στη συνέχεια να το επεκτείνετε σε ένα χρονικό διάστημα 10 ή 15 λεπτών. Το να σας πάρετε ένα χρονικό όριο βοηθά στην αποφυγή της σπειροειδούς εξέλιξης.

Μόλις νιώσετε άνετα με την πρακτική αυτή, μπορείτε να κάνετε κάτι παρόμοιο και στο σπίτι. Ιδανικά, οι συνεδρίες γραφής θα έπρεπε να ακολουθούνται από μια πρακτική αυτοφροντίδας ή κάτι που ωφελεί επίσης τη σωματική σας υγεία.