fbpixel

Search icon
Search
World Art Day: Τελικά πόσο αλληλένδετες είναι οι έννοιες που δένουν τη μόδα με την τέχνη
STYLE PEOPLE

World Art Day: Τελικά πόσο αλληλένδετες είναι οι έννοιες που δένουν τη μόδα με την τέχνη

Έχει έρθει η στιγμή να απαντήσουμε σ' αυτό το ερώτημα μια για πάντα


Η μόδα είναι τέχνη; Πρόκειται για ένα ερώτημα για το οποίο εδώ και πολλά χρόνια ψάχνουμε να βρούμε μία οριστική απάντηση. Οι δεσμοί της βιομηχανίας της μόδας με την τέχνη αποτελούν εδώ και καιρό μέρος όλης αυτής της διαδικασίας. Παρόλα αυτά η σύγκρουση αυτών των εννοιών είναι αναπόφευκτη, κι αυτό γιατί και οι δύο περιστρέφονται γύρω από τη ίδια δημιουργική σφαίρα αλλά είναι ταυτόχρονα πολύ βαθιά ριζωμένες στο αυτο-εξπρεσιονισμό.

Ανήκουμε σ’ αυτούς που υποστηρίζουν ξεκάθαρα ότι η μόδα είναι τέχνη. Μία τέχνη, η οποία μας έχει χαρίσει καταπληκτικές δημιουργίες, αποτελεί ξεκάθαρη μορφή πολιτισμού κι έχει επηρεάσει γενιές και γενιές εδώ και πολλές δεκαετίες. Οι δύο αυτοί κλάδοι έχουν δημιουργήσει μία πλούσια σχέση με «πάρε-δώσε» σχέσεις που μετράνε ολόκληρους αιώνες. Αυτή η σχέση απλώνεται πέρα από όρια και από πολιτισμούς, φέρνοντας επιρροές στις παγκόσμιες γκαρνταρόμπες.

ob-0828bf-elsa-schiaparelli-and-salvador-dali-19-960x576.jpeg
Η Elsa Schiaparelli μαζί με τον Salvator Dali

Η ιστορία αναφέρει ότι η σχέση τέχνης-μόδας έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Αίγυπτο, αλλά δε χρειάζεται να πάμε τόσο μακριά για να ανακαλύψουμε τον τρόπο με τον οποίο έχει επηρεάσει η μία την άλλη, στην εξέλιξη και στο όραμά τους. Αν μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε με απλές λέξεις αυτόν το δεσμό, θα λέγαμε ότι είναι τολμηρός και ατρόμητος, πολλές φορές υποτιμημένος αλλά πάντοτε γεμάτος γεμάτος φαντασία και αποτελέσματα που κόβουν την ανάσα μας.

Για όλους εσάς που πιστεύετε ότι η μόδα είναι τέχνη αλλά και για εσάς που έχετε ακόμα τις αμφιβολίες σας, μπορείτε να συνεχίσετε να διαβάζετε παρακάτω, να γνωρίσετε μερικές συνεργασίες και στο τέλος να αποφασίσετε. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, ένα είναι σίγουρο. Διαβάζοντας και παρακολουθώντας αυτές τις συνεργασίες «ταξιδεύουμε». Ταξιδεύουμε σε μέρη που φτιάχνουμε στο μυαλό μας, σε εικόνες που υπό άλλες συνθήκες δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούμε και η δημιουργία είναι πάντα αυτή που μας εξελίσσει...

Elsa Schiaparelli X Salvador Dali

credit-pixelformulacomschiaparelli-hcss17-039.jpg

To 1937, πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η διάσημη σχεδιάστρια Elsa Schiaparelli και μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες στο χώρο της μόδας, συνεργάστηκε με το ζωγράφο Salvador Dali. Ανέκαθεν ήταν η έμπνευση της πίσω από πολλά σχέδια της καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της. Το Lobster dress ήταν το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, το οποίο θεωρήθηκε iconic design της εποχής. Το μεταξωτό ιβουάρ κομμάτι απεικόνιζε ένα τεράστιο αστακό, τον οποίο σχεδίασε ο ίδιος ο Dali αι αποτίει φόρο τιμής στη ζωγραφική του 1934, το New York Dream-Man Finds Lobster στο Place of Phone Ωστόσο, η συνεργασία τους δεν σταμάτησε εκεί. Παίρνοντας έμπνευση από τον κόσμο της μόδας, ο γνωστός καλλιτέχνης σχεδίασε το έργο του Shoe Hat, το οποίο αντιπροσώπευε τα γυναικεία ψηλοτάκουνα παπούτσια. Το σχέδιο συμπεριλήφθηκε στη συλλογή της Schiaparelli για την περίοδο Winter 1937–38.

The Rise of Pop Art

andy-warhol-marilyn-800x534.jpeg

Αμέσως μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1950 μια νέα, ζωντανή μορφή τέχνης ξεσπά στη σκηνή, διαταράσσοντας αποτελεσματικά την αγορά της κλασικής τέχνης. Αυτήν τη φορά αναφερόμαστε στο μεγάλο Andy Warhol, ο οποίος αμφισβήτησε την ίδια την κουλτούρα της καλής τέχνης και σκόπιμα αλλά αποτελεσματικά σφετερίστηκε τη βιομηχανία της μόδας. Οι μέρες της υψηλής μόδας που θεωρούνταν βαρετές, ανήκαν πλέον στο παρελθόν. Τα μοντέρνα σχέδια ήρθαν να τις αντικαταστήσουν και επιλέχθηκαν πολύ γρήγορα από εμπόρους λιανικής, καθιστώντας έτσι τα κοσμικά, «ζωντανά» κομμάτια πιο προσβάσιμα στο ευρύ κοινό. Ο αντίκτυπος του Warhol στη βιομηχανία μόδας σίγουρα δεν έχει ξεθωριάσει με τα χρόνια, καθώς σχεδιαστές όπως ο Gianni Versace και ο Christian Dior συνέχισαν να ενσωματώνουν τις εκτυπώσεις του στα ρούχα τους μέχρι τη δεκαετία του 1990. Ακόμα και πριν από αρκετά χρόνια, ο σχεδιαστής του Moschino Jeremy Scott αποτίει φόρο τιμής στο Pop Art με την κυκλοφορία μιας συλλογής εμπνευσμένης από εμπορικούς «τιτάνες», όπως οι McDonald's και Frito-Lay.

Chuks Collins

dsc-0035.jpeg

Γεννημένος στο Ηνωμένο Βασίλειο και μεγαλωμένος στη Νιγηρία, ο Chuks Collins λάτρευε τη μόδα από πολύ μικρή ηλικία. Αυτό το πάθος τον ακολουθούσε σε όλη του τη ζωή και το 2010 αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του σειρά ρούχων. Η μακροπρόθεσμη αποστολή του Chuks είναι να ενδυναμώσει τους άλλους μέσω των σχεδίων του, αφήνοντας παράλληλα τα προσωπικά του ενδιαφέροντα να λάμπουν σε κάθε κομμάτι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έμπνευση που άντλησε από πολλές μορφές τέχνης, όπως κλασικούς πίνακες αλλά και γλυπτά της αναγέννησης. Προφανώς, η σύνδεση μεταξύ μόδας και τέχνης είναι βαθύτερη από ό, τι μπορεί να συνειδητοποιήσουν ορισμένοι, και η σχέση τους δεν θα εξαφανιστεί σύντομα.

Alexander McQueen Channels Victorian Goth

ballgown-by-sarah-burton-for-alexander-mcqueen-dress-of-the-year-2011.jpg

Ο Alexander McQueen φημίζεται όχι μόνο για τα σχέδιά του, αλλά και για το έντονο πάθος του για την κλασική τέχνη. Καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο McQueen ενσωμάτωσε μοναδικές ιδέες, αλλά και καλλιτεχνικές παραστάσεις στις πασαρέλες του, δείχνοντας αποτελεσματικά την εκτίμησή του για όλα τα πράγματα που θυμίζουν πρωτοποριακά στυλ. Λίγο μετά το θάνατό του, μία από τους επικεφαλής σχεδιαστές της McQueen και creative director, Sarah Burton, αποτίει φόρο τιμής στον μέντορά της, αποκαλύπτοντας ένα περίπλοκα σχεδιασμένο ballgown, το οποίο ήταν διακοσμημένο με δαντέλες, εμπνευσμένες από τα φορέματα που εμφανίζονται στην ελαιογραφία του John Callcott Horsley. Το φόρεμα ονομάστηκε Dress of the Year το 2011 και η Burton κέρδισε τελικά το Designer of the Year στα βρετανικά βραβεία μόδας του 2011.

Prada x Michael Elmgreen & Ingar Dragset

01-prada-marfa-texas.jpeg

Σ΄ ένα εντυπωσιακό τοπίο στην έρημο του Τέξας, θα συναντήσετε το luxury shopping των Michael Elmgreen και Ingar Dragset. Παρακολουθώντας το σχεδιασμό των καταστημάτων Prada, τα οποία θα συναντήσετε στις πιο κομψές γειτονιές σε όλο τον κόσμο, αυτή η εγκατάσταση έχει τίτλο "Prada Marfa", και εμφανίζει τη συλλογή Spring / Summer 2005 του διάσημου οίκου. Από τη δημιουργία του, το έργο έχει γίνει τόπος πολιτιστικής ομορφιάς στους λάτρεις της τέχνης.

Louis Vuitton x Richard Prince

cloth-louis-vuitton-richard-prince-handbags.jpeg

Για τη συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2008 Louis Vuitton, οι Marc Jacobs και Richard Prince αποφάσισαν να ζωντανέψουν την πρόσφατη εικονογραφία του καλλιτέχνη. Πρόκειται για τη μνεία στους διάσημους πίνακες της Νοσοκόμας. Τα μοντέλα περπατούσαν στην πασαρέλα ντυμένες με διάφανα φορέματα νοσοκόμων. Άλλες αναφορές στην τέχνη του Prince έγιναν φανερές στις τσάντες LV -ένα εγχείρημα που είχε προηγουμένως αποδειχθεί επιτυχές με τη διάσημη συλλογή τσαντών Takashi Murakami x LV.

Comme des Garçons Χ Futura 2000

1597753399836-cdgshirt-w28036-1028.jpeg

Για την περίοδο Φθινόπωρο/Χειμώνας 2020 το διάσημο brand Comme des Garçons επέλεξε να συνεργαστεί με τον καλλιτέχνη Futura 2000 της Νέας Υόρκης για τη σειρά SHIRT. Ο καλλιτέχνης, γεννημένος ως Leonard Hilton McGurr, έκανε την εμφάνισή του, κερδίζοντας τις εντυπώσεις για πρώτη φορά τη δεκαετία του '70 για τη ριζοσπαστική του προσέγγιση στη street art. Για το Comme des Garçons SHIRT, ο creative director, Rei Kawakubo επέλεξε τρεις εκτυπώσεις μετά τη συνάντησή του με τον McGurr, οι οποίες τελικά «έκλεψαν» τις εντυπώσεις.

Celine Fall/Winter 2021

01-celine-women-winter-21-parade-web-11.jpeg

Το show του διάσημου γαλλικού οίκου Celine για την περίοδο Fall/Winter 2021 στο Château de Vaux-le-Vicomte, στους κήπους του André Le Nôtre, είναι η πιο πρόσφατη επιβεβαιώση της άποψης ότι όταν η μόδα "συνεργάζεται" με την τέχνη γίνονται μικρά "θαύματα". Η αρχιτεκτονική και η ιστορία συνδέθηκε με τη μόδα και τη δημιουργία και το αποτέλεσμα εντυπωσιάσε. Το βασικό ερώτημα που έθεσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκους σ΄αυτήν την πασαρέλα και συλλογή, Hedi Slimane, είναι αν πρέπει να παραβιάσουμε τους κανόνες για να ζήσουμε την ανέμελη αίσθηση που έχουν τα νιάτα. Για να βρει την απάντηση σ' αυτό το ερώτημα άντλεισε έμπνευση από τα έργα των Paul Verlaine, Charles Baudelaire και Arthur Rimbaud.