Έλλειψη ενέργειας, βεβαρημένο πρόγραμμα, μεγάλες προσδοκίες… Αυτά είναι μερικά από τα συχνά εμπόδια -δικαιολογίες- που μπαίνουν ανάμεσα σ’ εσάς και τους στόχους σας. Το να κινηθείς είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη!
1. Βρείτε τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια
Η φθαρμένη σόλα και το κατεστραμμένο σύστημα απορρόφησης των κραδασμών στα παλιά αθλητικά μπορούν να γίνουν αιτία τραυματισμού. Τα σύγχρονα αθλητικά δε ζυγίζουν πάνω από 283 γρ., οπότε μπορείτε να τα παίρνετε παντού μαζί σας.
2. Αφήστε τον διάδρομο
Πάρτε έναν φίλο και τα ποδήλατα και οργώστε τους δρόμους. Δοκιμάστε ένα ομαδικό μάθημα. Οι ειδικοί προτείνουν να πειραματιστείτε έξω από την “comfort zone” σας. Τολμήστε κάτι αστείο. Μη φοβηθείτε να νιώσετε ελεύθεροι, να χορέψετε. Το να κάνετε πλάκα με τον εαυτό σας την ώρα που γυμνάζεστε σας κάνει να χαμογελάτε και κάνει καλό στους κοιλιακούς σας.
3. Κερδίστε χρήματα για τη σκληρή δουλειά
Σε κλινική μελέτη σχετικά με την απώλεια βάρους, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες -η μία εισέπραττε ή πλήρωνε 18€ αν έπιανε (ή όχι) τον μηνιαίο στόχο σε σχέση με την απώλεια βάρους, ενώ η άλλη όχι. Ύστερα από ένα 12μηνο, αυτοί που είχαν κίνητρο έχασαν 4,1 κιλά, ενώ οι άλλοι, 1,1. Το 62% των συμμετεχόντων με το χρηματικό κίνητρο ολοκλήρωσε την έρευνα, ενώ μόνο το 26% του άλλου γκρουπ την ολοκλήρωσε. Υπάρχουν προγράμματα που σας επιτρέπουν να ποντάρετε στον εαυτό σας, στοιχηματίζοντας πόσο βάρος θα χάσετε σε καθορισμένο χρόνο.
4. Κάντε λίγη ακόμη γυμναστική
Μόλις ολοκληρώσατε ένα έντονο 20λεπτο τρέξιμο; Συγχαρητήρια! Τώρα συνεχίστε. Όταν νομίζετε ότι έχετε τελειώσει, προσθέστε ακόμη 3' - 5'.
5. Φοράτε τα αθλητικά σας ρούχα κι εκτός γυμναστηρίου
Οι τελευταίες τάσεις επιβάλλουν την αθλητική ένδυση κι εκτός γυμναστηρίου. Φορέστε το αθλητικό μπουστάκι κάτω από το πουλόβερ σας ή το παντελόνι της yoga αντί για κολάν. Αν έχετε λίγο χρόνο, στριμώξτε στο πρόγραμμά σας μια γρήγορη επίσκεψη στο γυμναστήριο.
6. Πάρτε τον έλεγχο
Γιατί ν’ ακολουθείτε μια ρουτίνα που έχετε επαναλάβει τόσες φορές με αποτέλεσμα να έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας; Έρευνες συνιστούν ότι το να ελέγχετε τη μορφή και την πρόοδο της άσκησής σας κάνει τη διαφορά. Μόλις τελειοποιήσετε τις βασικές κινήσεις, κάντε τους δικούς σας συνδυασμούς.
7. Εστιάστε στην υγεία
Ενδογενές κίνητρο σημαίνει ότι γυμνάζεστε επειδή σας κάνει να νιώθετε όμορφα. Εξωγενές σημαίνει ότι αναγκάζεστε να πάτε γυμναστήριο, ώστε ν’ αδυνατίσετε μέχρι το επερχόμενο reunion. Γυναίκες που τα κίνητρά τους βασίζονταν στην εμφάνιση, είδαν λιγότερα αποτελέσματα σε σύγκριση με εκείνες που είχαν πιο υγιείς στόχους, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του 2014.
8. Μετατρέψτε τις καθημερινές δραστηριότητες σε γυμναστική
Η σύνδεση καθημερινών δραστηριοτήτων και παραδοσιακής άσκησης είναι σημαντική. Σκεφτείτε όταν σκύβετε να σηκώσετε κάτι (squat) ή όταν τοποθετείτε ένα κουτί σ’ ένα ράφι (βάρη). Δοκιμάστε να τρίψετε το πάτωμα της κουζίνας μ’ ένα σφουγγάρι πιάτων. Θα πάρει περισσότερη ώρα, αλλά θα βελτιώσετε τη μυϊκή δύναμη στο πάνω μέρος του σώματός σας.
9. Κάντε μόνο θετικές σκέψεις
Έρευνες λένε ότι πρέπει να σκέφτεστε παλιές επιτυχίες ή καλές αθλητικές στιγμές. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι αναπολώντας θετικές αναμνήσεις σχετικά με τη γυμναστική, μπορεί να σας βοηθήσει να αποδώσετε καλύτερα.
Η Βίκυ Χατζηβασιλείου είναι συγγραφέας των best sellers «Νιάτα Διαρκείας», «Όμορφα Μυστικά» και «Άλλαξε ζωή και σώμα σε 42 ημέρες», «Κάντο να συμβεί τώρα», καθώς και δημιουργός του site www.omorfamystika.gr και του application omorfamystika.
Instagram: @vikyhatzivasiliou
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤO ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 159 ΙΟΥΝΙΟΣ 2020