fbpixel

Search icon
Search
Watermelon Sugar: Όλα τα οφέλη του πιο γλυκού καλοκαιρινού φρούτου
WELLNESS

Watermelon Sugar: Όλα τα οφέλη του πιο γλυκού καλοκαιρινού φρούτου

Εσείς γνωρίζατε πώς το καρπούζι συμβάλει θετικά στην υγεία του οργανισμού μας;


Καλοκαιρινές ημέρες χωρίς την συνοδεία από τις απολαυστικές φέτες καρπουζιού, γίνεται; Το super ζουμερό φρούτο αυτής της εποχής είναι εδώ. Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να αντισταθούμε στη γλυκιά του γεύση, η οποία μας προσφέρει ταυτόχρονα κι αυτή την δροσερή αίσθηση, την οποία έχουμε ανάγκη κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών.

Παρόλο, που έχει καθιερωθεί ως η πιο διαχρονική διατροφική επιλογή, ελάχιστοι γνωρίζουν τα σημαντικά οφέλη του. Το καρπούζι περιέχει πολλαπλά οφέλη, γεγονός που αποτελεί έναν παραπάνω λόγο για να το καταναλώνουμε πιο τακτικά. Οι θερμίδες του ανέρχονται σε 46 ανά φλιτζάνι, επομένως μην διστάζετε. Μπορείτε να το συμπεριλάβαμε στις φρουτοσαλάτες, στα smoothies, αλλά και να δημιουργείτε ευφάνταστα ροφήματα με αυτό.

Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε παρακάτω τα 4+1 ευεργετικά συστατικά του που δρουν σημαντικά στην υγεία του οργανισμού!

Υψηλή περιεκτικότητα νερού

    Το εντυπωσιακό ποσοστό που περιέχει φθάνει το 92%. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πως πρόκειται για την ιδανική επιλογή, εάν εστιάζουμε στην επαρκή μας ενυδάτωση. Μας βοηθάει να αναπληρωθούν τα χαμένα υγρά λόγω αυξημένης εφίδρωσης ή σωματικής άσκησης.

    shutterstock-1296838831.jpg

    Λυκοπένιο

      Πρόκειται για ένα αντιοξειδωτικό, το οποίο εξολοθρεύει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που σχηματίζονται στη διάρκεια του κυτταρικού μεταβολισμού. Ευθύνεται για το κόκκινο χρώμα του, αλλά το πιο σημαντικό κομμάτι είναι πως μας προφυλάσσει από διάφορες παθήσεις, όπως είναι για παράδειγμα η πρόωρη γήρανση, η αρθρίτιδα, το άσθμα κτλ. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες είναι ιδιαίτερα ευεργετικό έναντι του καρκίνου του πεπτικού συστήματος.

      Κιτρουλλίνη

        Το αμινοξύ, το οποίο μετατρέπεται σε αργινίνη είναι και αυτό που θεωρείται ο «προστάτης» της καρδιάς. Έχει την ιδιότητα να αυξάνει τα επίπεδα οξειδίου του αζώτου στον οργανισμό και μετέπειτα να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και να μειώνει την αρτηριακή πίεση. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της θάγχης -υπογλυκαιμία στον σακχαρώδη διαβήτη-, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνονται οι πιθανότητες για καρδιοπάθεια.

        Βιταμίνη Α & C

          Το καρπούζι διαθέτει συστατικά, τα οποία είναι και οι απόλυτοι σύμμαχοι για να διατηρούμε υγιή μαλλιά και ένα λαμπερό δέρμα. Τι άλλο επιθυμεί μια γυναίκα; Συγκεκριμένα, η βιταμίνη Α αναπλάσει τα δερματικά κύτταρα. Η βιταμίνη C προωθεί την παραγωγή του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που διατηρεί το δέρμα σφριγηλό και τα μαλλιά δυνατά. Επιπλέον, η συγκεκριμένη κατέχει ακόμη μια ιδιότητα, η οποία αφορά την φλεγμονή. Αντιμετωπίζει τις χρόνιες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η νόσος του Crohn.

          shutterstock-337486829-1.jpg

          Βιταμίνη Β

            Αποτελεί εξαιρετική πηγή της Β6, αλλά και της Β1. Ο ρόλος τους είναι αποδοτικός ως προς την απόκτηση επαρκής ενέργειας και θεωρούνται απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

            Συμβάλλει στην απώλεια του περιττού βάρους

            Παρόλο που το καρπούζι είναι πλούσιο σε ζάχαρη, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού επιλέγει να μην το συμπεριλαμβάνει στο διατροφολόγιο του με την ψευδαίσθηση ότι εμποδίζει στο αδυνάτισμα. Βέβαια, δεν γνωρίζουν πως μια τέτοια τροφή στην πραγματικότητα έχει χαμηλή θερμιδική αξία, ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπος και χοληστερόλη. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ως προς την αύξηση βάρους. Επίσης, όπως προ αναφέρθηκε είναι από τα κορυφαία φρούτα που διαθέτει τόση μεγάλη ποσότητα νερού. Επομένως, αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος.

            Εισπράξτε τα πολύτιμα θετικά στοιχεία του με τον πιο καλοκαιρινό τρόπο: μια γρανίτα καρπούζι, η οποία ετοιμάζεται γρήγορα και αποτελεί τη διέξοδό μας από τον καύσωνα των ερχόμενων ημερών.

            Γρανίτα καρπούζι 

            granita-karpouzi-10-6-19-site.jpg

            Υλικά 

            • 150 γρ. νερό
            • 150 γρ. ζάχαρη καστανή
            • 800 γρ. καρπούζι, καθαρισμένο
            • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
            • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
            • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι

            Για το σερβίρισμα: Φέτες καρπούζι

            Εκτέλεση

            Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 λεπτά. Μόλις αρχίσει να βράζει, αφήνουμε για 2-3 λεπτά και αφαιρούμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει. Κόβουμε το καρπούζι σε κομμάτια 2-3 εκ. και τα πολτοποιούμε μαζί με το σιρόπι, το εκχύλισμα βανίλιας, τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι στο μπλέντερ. Μοιράζουμε το μείγμα σε παγοθήκες και τις τοποθετούμε στην κατάψυξη για 5-6 ώρες. Όταν παγώσουν καλά και πρόκειται να σερβίρουμε, αδειάζουμε τα παγάκια στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε μέχρι να έχουν την υφή του χιονιού. Γεμίζουμε τα ποτήρια και σερβίρουμε με φέτες καρπουζιού.

            Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης.