fbpixel

Search icon
Search
Γλυκές συνταγές με καλοκαιρινά φρούτα που θα λατρέψετε
TASTE

Γλυκές συνταγές με καλοκαιρινά φρούτα που θα λατρέψετε

Υπέροχες γεύσεις με λίγες θερμίδες


Το καλοκαίρι μας προσφέρει μία τεράστια ποικιλία από φρούτα, τα οποία όχι μόνο είναι πεντανόστιμα και πολύ δροσερά, αλλά παράλληλα έχουν ελάχιστες θερμίδες. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να τα καταναλώνουμε καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας σε διάφορες παραλλαγές. Μία από τις αγαπημένες μας και ιδανική για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα, δεν είναι άλλη από τα γλυκά. Καθώς η θερμοκρασία βρίσκεται στα ύψη δεν υπάρχει τίποτα ιδανικότερο από το να δημιουργήσουμε desserts, τα οποία έχουν ως βάση τα φρούτα εποχής, όπως είναι οι φράουλες, το ροδάκινο αλλά και ο ανανάς

Συνεχίστε παρακάτω και ανακαλύψτε τις πιο λαχταριστές συνταγές!

Τάρτα με ελαφριά κρέμα βανίλιας & φράουλες

vegan-tarta-fraoules-1-1200x800.jpg

Υλικά

Για τη βάση

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 60 ml ηλιέλαιο
  • 65 ml φυτικό ρόφημα αμυγδάλου ή σόγιας χωρίς ζάχαρη
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κ.σ. κονιάκ
  • 60 γρ. καστανή ζάχαρη

Για την κρέμα & την επικάλυψη

  • 700 ml φυτικό ρόφημα αμυγδάλου ή σόγιας χωρίς ζάχαρη
  • 120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 120 γρ. καστανή ζάχαρη
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 30 γρ. φυτικό βούτυρο
  • φρέσκες φράουλες κομμένες σε λεπτές φέτες ή σε τέταρτα
  • φιλέ αμυγδάλου για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
  • ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση 

Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σ' άλλο μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το φυτικό ρόφημα, το εκχύλισμα βανίλιας, το κονιάκ και τη ζάχαρη, μέχρι αυτή να διαλυθεί. Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας στην αρχή με κουτάλα και μετά με το χέρι μας, μέχρι να έχουμε μαλακή ζύμη που δεν κολλά στα χέρια. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 30 λεπτά. Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόκολλα (χρησιμοποιώντας αν χρειάζεται λίγο επιπλέον αλεύρι), τόσο ώστε να εφαρμόζει στην ταρτιέρα μας και να σηκώνεται στα τοιχώματα. Τη μεταφέρουμε στην ελαφρώς λαδωμένη ταρτιέρα, την εφαρμόζουμε καλά στη βάση και τα τοιχώματά της και τρυπάμε με πιρούνι την επιφάνειά της. Ψήνουμε τη ζύμη σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει καλά. Την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 20-25 λεπτά. Ετοιμάζουμε την κρέμα. Βάζουμε σε κατσαρόλα το φυτικό ρόφημα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και το αλάτι να ζεσταθούν σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα και αφήνουμε να σιγοβράσει η κρέμα για περίπου 6-8 λεπτά, μέχρι να πήξει. Όταν πήξει αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το βούτυρο και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Όταν η κρέμα κρυώσει για 5 λεπτά, την απλώνουμε ομοιόμορφα μέσα στην ψημένη ζύμη. Καλύπτουμε την επιφάνειά της κρέμας με διάφανη μεμβράνη (που να εφάπτεται πάνω της) και τη αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Έπειτα τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες μέχρι το σερβίρισμα. Για να σερβίρουμε κόβουμε φρέσκες φράουλες και τις τοποθετούμε στην επιφάνεια της κρέμας. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και λίγη ζάχαρη άχνη.

Συνταγή: Madame Ginger 

Γλυκό ψυγείου με κρέμα & ζελέ ροδάκινο

972f240f109f1c089167e31174b8d4eb.jpg

Υλικά

Για τη βάση

  • 100 γρ. αμύγδαλα, ωμά
  • 100 γρ. μπισκότα τύπου digestive
  • 100 γρ. βερίκοκα, αποξηραμένα
  • 80 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 2 κ.σ. μέλι
Για την κρέμα
  • 10 γρ. φύλλα ζελατίνης
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
  • 450 γρ. τυρί κρέμα
  • 50 γρ. μέλι
  • 75 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το ζελέ
  • 4 φέτες ροδάκινο κομπόστα σε σιρόπι
  • 100 γρ. σιρόπι, από την κομπόστα
  • 15 γρ. φύλλα ζελατίνης
  • Ξύσμα λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
  • Χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση

Βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια τα αμύγδαλα, τα μπισκότα, τα βερίκοκα, το βούτυρο, το μέλι, και τα χτυπάμε. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια φόρμα, όπου και το απλώνουμε. Τοποθετούμε σε ένα μπολ με κρύο νερό τη ζελατίνη και την αφήνουμε να μουλιάσει για 5 λεπτά. Βάζουμε σε ένα άλλο μπολ τα 50 γρ. από την κρέμα γάλακτος. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 45-50 δευτερόλεπτα στα 800 Watt. Αφαιρούμε τη μεμβράνη από το μπολ και προσθέτουμε στην κρέμα γάλακτος τη ζελατίνη. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη. Χτυπάμε στο mixer όλα τα υπόλοιπα υλικά για την κρέμα, μέχρι να πήξει καλά η κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε το μείγμα της κρέμας γάλακτος με τη ζελατίνη και ομογενοποιούμε με το υπόλοιπο μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα, πάνω από τη βάση των μπισκότων και βάζουμε στο ψυγείο για 5-6 ώρες. Βάζουμε στο πολυμηχάνημα τα κομμάτια της κομπόστας με το σιρόπι και χτυπάμε καλά. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι και το φέρνουμε σε βρασμό. Βάζουμε σε ένα μπολάκι με κρύο νερό τη ζελατίνη να μουλιάσει. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη ζελατίνη. Προσθέτουμε τον χυμό και ξύσμα από το λεμόνι και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από την παγωμένη κρέμα και βάζουμε στο ψυγείο για 5 ώρες για να σφίξει το ζελέ.

Λουκουμάδες ανανά 

loukoumades-anana-site.jpg

Υλικά 

Για τον χυλό

  • 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/2 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
  • 1 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 170 γρ. χυμό ανανά, από την κονσέρβα
  • 1 αβγό, μέτριο, ελαφρά χτυπημένο
  • Για τους λουκουμάδες
  • ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
  • 6 φέτες ανανά, από κονσέρβα

Για το γλάσο

  • 180 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2-3 κ.σ. χυμό ανανά, από την κονσέρβα
  • 1/4 κ.γ. κίτρινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
  • Για το σερβίρισμα
  • 2 κ.σ. ινδοκάρυδο

Εκτέλεση 

Για τον χυλό

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το τζίντζερ, το αλάτι, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ τον χυμό ανανά, το αβγό, και χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ενώνουμε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας με το σύρμα χειρός μέχρι να πάρουμε έναν ομοιόμορφο χυλό.

Για τους λουκουμάδες

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα αρκετό ηλιέλαιο (3-4 εκ. βάθος) και το αφήνουμε να κάψει και να φτάσει τους 180°C. Σκουπίζουμε καλά τις φέτες του ανανά με λίγο απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Βουτάμε την κάθε φέτα ανανά -πολύ προσεκτικά να μην κοπεί ο ανανάς στη μέση- με δύο πιρούνια στον χυλό, αφήνοντας να στάξει ο περίσσιος. Τηγανίζουμε τις φέτες ανανά, γυρίζοντάς τες προσεκτικά 1-2 φορές μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα, για περίπου 3-4 λεπτά. Αφαιρούμε τις φέτες ανανά από την κατσαρόλα και τις ακουμπάμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας.

Για το γλάσο

Προσθέτουμε σε ένα μπολ την άχνη ζάχαρη, τον χυμό ανανά, το χρώμα ζαχ/κής και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρουμε ένα λείο κίτρινο γλάσο. Βουτάμε την πάνω πλευρά των λουκουμάδων στο μπολ μέχρι να καλυφθεί με το γλάσο. Πασπαλίζουμε με το ινδοκάρυδο και σερβίρουμε.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης