fbpixel

Search icon
Search
UNESCO: Προ των πυλών η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
ARTS & CULTURE

UNESCO: Προ των πυλών η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Η Αθήνα και το Λονδίνο πρόκειται να συζητήσουν επί του θέματος


Χθες, την Ημέρα των Μουσείων, η UNESCO ανακοίνωσε πως η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να συζητήσουν σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.

Η επανένωση των Μαρμάρων ανακοινώθηκε από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την προώθηση της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους ή της αποκατάστασής τους σε περίπτωση παράνομης ιδιοποίησης, ή ICPRCP. Άλλωστε, πρόκειται για μια κουβέντα η πραγματοποιείται εδώ και καιρό, με σκοπό την άμεση υλοποίησή της.

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιανουάριο, μετά από 50 χρόνια, η βρετανική εφημερίδα Times αλλάζει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα και, πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Πλέον, υποστηρίζουν την άποψη πως ανήκουν στην Αθήνα. Ένα μείζον ζήτημα που εδώ και δεκαετίες βρίσκεται διαρκώς υπό συζήτηση, αλλά η στάση του Λονδίνου φάνταζε σταθερή. Ωστόσο, τα δεδομένα ανατράπηκαν και όλα είναι υπέρ της χώρας μας.

shutterstock-661101799.jpg

Όπως η ίδια η βρετανική εφημερίδα ανέφερε, επί 50 χρόνια στήριζε την κυβέρνηση και το βρετανικό μουσείο στη θέση κατά της επιστροφής και, πλέον, ανακοίνωσε ότι αλλάζουν γνώμη, ανατρέποντας την κατάσταση και τα μέχρις πρότινος δεδομένα. «Η άποψη των Times για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα: Ενώνοντας την Ελληνική Κληρονομιά»: αυτός ήταν ο τίτλος της εφημερίδας για ένα θέμα που κέντρισε κατευθείαν το ενδιαφέρον μας, με τον φάκελο αυτόν να ανοίγει και πάλι.

Σήμερα, σύμφωνα με την UNESCO, η συνάντηση, η οποία προτάθηκε από τη βρετανική πλευρά, έχει γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα και θα κανονιστεί «εν ευθέτω χρόνω». Το Βρετανικό Μουσείο κατέχει 15 μετόπες, 17 φιγούρες από τα αετώματα και ένα τμήμα 247 μέτρων της αρχικής ζωφόρου. Ισχυρίζεται πως τα απέκτησε νόμιμα κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Τα γλυπτά -κατασκευασμένα μεταξύ 447 π.Χ. και το 432 π.Χ.- περιλαμβάνουν μια ζωφόρο που απεικονίζει την πομπή μιας γιορτής των Παναθηναίων για τα γενέθλια της θεάς Αθηνάς, μαζί με μια σειρά από μετόπες και φιγούρες από τα αετώματα του ναού.

shutterstock-1331993882.jpg

Οι προσπάθειες της Ελλάδας να επαναπατρίσει τα γλυπτά έχουν ξεκινήσει από το 1983, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε το ζήτημα των γλυπτών κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, στο Λονδίνο τον περασμένο Νοέμβριο. Ωστόσο, η επίσημη θέση της κυβέρνησης της Βρετανίας θέλει τα γλυπτά να ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο λειτουργεί υπό ένα συμβούλιο διαχειριστών ανεξάρτητο από την κυβερνητική εποπτεία.

Σε παλαιότερα δημοσιεύματα σχετικά με το θέμα, θυμόμαστε την πρόσφατη Συμφωνία της Ιταλίας να επιστρέψει στην Ελλάδα ένα μαρμάρινο θραύσμα της θεάς Άρτεμης, το οποίο λήφθηκε, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα, από την ελεγχόμενη από τους Οθωμανούς Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα και αργότερα πουλήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο. Σε αντάλλαγμα, η Ιταλία θα λάβει ένα αρχαίο άγαλμα της Αθηνάς κι έναν αμφορέα.

shutterstock-736042690.jpg

Η συμφωνία είναι παρόμοια με εκείνη που είχε προταθεί στο Βρετανικό Μουσείο πριν από αρκετά χρόνια. Σε αντάλλαγμα για την επιστροφή των γλυπτών, η Ελλάδα θα έστελνε στο Λονδίνο μια έκθεση με μερικά από τα καλύτερα κλασικά της αντικείμενα που δεν εκτίθενται μόνιμα.